Skocz do zawartości
maslosky

Kręcić Go Bardziej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... Właśnie zakupiłem sobie Athlona 1,7 T-Bred z serii JIUHB, dołożyłem do tego miedzianego Thermaltake Slim Volcano 10... Puściłem go na 200 x 11 przy napięciu 1,85v i teraz temp procka wynosi ok 40 stopni, a temp systemu to ok. 30 stopni... Czy powinienem go dalej krecic ? FSB zwiekszyc juz chyba nie moge wiec jedynie mnoznik... czy powinienem zwiekszac napiecie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest stabilne? przechodzi 2h pętle w 3dmark 2k3 czy 2k5? albo superPI 16mb liczy bez wykrzaczenia? te 40*C jest przy 100% uzycia procka czy idle? jakiej pasty termoprzewodzacej uzyles? krecisz puki mozesz :wink: czyli do utraty stabilnosci ;] poczytaj jak i na czym krecili serie JIUHB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A obniż napięcie do 1,65V. Może niepotrzebnie dałeś 1.85. Zawsze będziesz miał te kilka stopni mniej... :) A ja na Twoim miejscu już bym nie kręcił. 2,2GHz (2,25) to górna, oficjalna granica jądra Thoroughbred.

Ale, zrób, jak uważasz :)

Edytowane przez wojs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, musze to napisać, BYŁO TO JUŻ WIELE RAZY. SZUKAJKA!!

To tyle w kwestii formalnej, a teraz do rzeczy.

Pytanie raczej powinno brzmieć jaki voltaż i temp są dozwolone.

Temp nie powinna przekraczać 60C ale lepiej 55C bo z pomiarem z płyty bywa różnie (oczywiście wszystko to tyczy SocketA, bo A6 to inna bajka).

Jeśli chodzi o Volty to do 1,9V nie ma się czego bać (jeśli temperatura wpożo), mając WC można się pokusić o więcej ale do pracy na codzień nie przekraczał bym 2V. Oczywiście trzeba brać pod uwagę spadki albo zawyżanie przez mobo. To są wartości realne i w Biosie czasem trzeba dać inaczej bo mobo zaniża/zawyża.

Pozdrawiam!

EDIT: Oczywiście to są temp max, czyli w stresie!

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi