Skocz do zawartości
Shiz

Dobra płyta do podkręcania procka ?

Rekomendowane odpowiedzi

1 ) Rozwazam kupno Athlona Xp 1800 + ale nie wiem jaką plyte wybrać.

Najwazniejsze aby miala AGP x8 USB 2.0 i najlepiej zeby sie dobrze procek krencil. W zasadzie to podstawowe kryterium mojego pszyszłego wyboru.

2 ) To samo tylko że podstawą mojego systemu ma byc P4 1.8.

Moglibyscie doradzic co wybrac gdyż napewno macie wieksze doświadczenie w kreceniu proc niz jak z góry dzienki.

Acha zapomnial bym cena max do 650 zł. :?: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz nie mam zamiaru wydac 600 zl na plyte a potem srac pod siebie ze nie mam agp 8 i nie bedzie mi chodzic jakas tam karta. Jak juz co kupwac to moze należaloby kupic cos zajkim takim zapasem mozliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz nie mam zamiaru wydac 600 zl na plyte a potem srac pod siebie ze nie mam agp 8 i nie bedzie mi chodzic jakas tam karta. Jak juz co kupwac to moze należaloby kupic cos zajkim takim zapasem mozliwości.

ja to rozumiem tylko ze na dzien dzisiejszy nawet agpx4 nie jest wykorzystane w 90% -a jak na mobo x8 włozysz grafe x8 to wzrost wydajnosci w stosuknku do x4 to 0(zero!!)

ale mozesz chciec i masz do tego prawo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej bartezjusz daj spokuj chłopk chce kupic sobie płyte z przyszłoscia poprostu karzdy chyba chce miec cos nowego nie ?? widzx ze ty masz proca wykreconego na 2200 i co potrzbny ci teraz taki ?? chyba nie ale kupiłes bo chesz miec go na jakis tam czas a nie zmieniac za pół roku bo bedzie wolny tak samo on z płyta

a co do płyty to chwala gigabyte vrxp czy jakos tak na kt 333 z tegp co wiem fsb co 1mhz i napiecie do 2.1 wiec sporo i usb 2,0 lan i dzwiek 6 kanałowy creativa no a agp nie iwme ale chyba 3.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak pod AMD jak i pod P4 wybrałbym tylko Epoxa (zwłaszcza pod P4).

Pozdro

Wiele osob mowilo ze Epox pod P4 jest tragiczny .

A jezeli chodzi o kolege , to widze ze ciezko mu bedzie doradzic wiec sie nie wypowiem , niech poczyta forum i testy w necie, to sie dowie na swoj rozum co najlepsze . A bartezjusz dobrze mowi , tyle ze ja teraz to tylko nad Nforce 2 bym sie zastanawial , agp8x to narazie pic na wode . Do tego via niedlugo wyda nastepne chipsety i nie warto prezplacac za Kt400 ,bo wyjdzie ladna poprawka .

The END

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod P4 wybrałbym tylko Epoxa (zwłaszcza pod P4).

Pozdro

Niezgodze się kompletnie. Epox + P4 = kompletna porażka. Wyniki podkręcania bardzo średnio i wydajność tragiczna mimo zawyżonych taktowań. Kosher jeżeli dobrze pamiętam wspominał, że dobra jest coprawda dobra płytka Epoxa, ale to jest Emnic na 845D. Poczytajcie testy porównawcze z innymi MOBO to zobaczycie, że EPOX strasznie odstaje jeżeli chodzi o płyty pod Socket-478. Dziwne tymbardziej, że pod AMD robi bardzo dobre płytki :?

xan - dobrze godosz o tym NForce. Z tego co się orientuje dobre płytki na NForcie2 mają m.in. FSB do 250MHz i możliwość zblokowania AGP/PCI. Przy FSB 250MHz już przyda się DualDDR i Anthlon będzie mógło oddychać pełną piersią :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chaintech ZENITH 7NJS nForce2 TOTALNY WYPASSS  :twisted: Link do testu

w usa za $188

ciekaw jestem ile w polsce

Gdzies widzialem 239 euro

W Polsce jeszcze nie ma tej plyty w sprzedazy

Apropo dzis na Tomie ukazal sie tescik plyt na nForce2 Teścik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś czytałem test na chipsecie intelowskim jakimś i z P4 2.0A. Wszystkie płytki były o okolicach 2000 (1999-2005MHz), a Epox mimo, że miał ~2020MHz dostałaj tęgie baty. Niech ja znajde tego linka...

A póki co to teścik z Tomshardware gdzie Epox jakoś nie błyszczy wydajnością, żeby nie powiedzieć, że wlecze się na szarym końcu.

http://www.tomshardware.com/mainboard/02q3...0722/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w usa za $188

Apropo :D ciekawe że DDR 333 wypada lepiej niż DDR 400.Dopiero w 1600x1200 jest po równo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś czytałem test na chipsecie intelowskim jakimś i z P4 2.0A. Wszystkie płytki były o okolicach 2000 (1999-2005MHz), a Epox mimo, że miał ~2020MHz dostałaj tęgie baty. Niech ja znajde tego linka... 

A póki co to teścik z Tomshardware gdzie Epox jakoś nie błyszczy wydajnością, żeby nie powiedzieć, że wlecze się na szarym końcu.

http://www.tomshardware.com/mainboard/02q3/020722/index.html

tu jeszcze z vrzone

http://www.vr-zone.com/reviews/EPoX/4G4A+/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w usa za $188

Apropo :D ciekawe że DDR 333 wypada lepiej niż DDR 400.Dopiero w 1600x1200 jest po równo!

mobo na nforce2 zapowiada sie nie najgorzej-najbardziej istotne jest taktowanie agp nizaleznie od fsb ale z wydajnoscią to zachwycac sie juz specjalnie nie ma czym, z poza tym pozostaje kwestia dodatkowej kasy(przynajmniej 2 banki dobrych ddr)

http://www.vr-zone.com/reviews/Chaintech/7NJS/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bartezjusz - patrz tylko i wyłącznie na testy porównawcze. Co z tego, że zrobią Ci recenzje mobo i wszystko fajnie, można podkręcać, jest stabilna ma dobre wyposazenia, a.... wyraźnie odstaje od reszty stawki pod względem wydajności. Mnie by denerwowało, że wydajność mojego procka idzie "w powietrze".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bartezjusz - patrz tylko i wyłącznie na testy porównawcze. Co z tego, że zrobią Ci recenzje mobo i wszystko fajnie, można podkręcać, jest stabilna ma dobre wyposazenia, a.... wyraźnie odstaje od reszty stawki pod względem wydajności. Mnie by denerwowało, że wydajność mojego procka idzie "w powietrze".

oczywiscie

zastanowiło mnie to jednak dlaczego producent jednych z bardziej cenionych płyt na jedną platformą robi zupełnie przeciętne na drugą-jak mówicie

porównawczy to udało m sie znaleść taki na iPE

http://www.anandtech.com/mb/showdoc.html?i=1728&p=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, zadam konkretniejsze pytanie:

czy jak kupię ASUS A7V333-X to będę zadowolony ? Płyta jest w rozsądnej cenie, ma 6-cio kanałowy dźwięk, ma możliwość kręcenia, jest dobrej marki.

Chyba że się myle :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra dla AMD to Epoxa , przy tym będę się upierał bo takiego mam a nowsze modele są ponoć tylko lepsze! Choć na KT400 to bym się chyba nie połakomił. Epox pod P4 ma strasznie dużo fajnych opcji a co do wydajności to nie wiem NIC.

Co do NForca to ma Asusa na NForcie(1) i nie jestem zachwycony. Droga jek pieron a płaci się głównie za wbudowaniego w chip GForca! O NForce 2 nie wiele słyszałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...