rozej Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 mam pare uszkodzonych dyskow i juz sa prawie nie urzyteczne, moze takie formatowanie by im pomoglo w dalszej dzialalnosci jak ktos ma jakies pomysly znaczy sie wie co trzeba zrobic i jakie oprogramowanie musi byc to bardzo prosze o odpowiedz (a tysk jest caviara) z gory dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 formatowanie niskiego poziomu (jak nazwa wskazuje) - odbywa się z poziomu biosa - stare płyty pod pentium to miały - ale się z tego wycofano bo ponoć szkodzi dyskom ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qra Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 Low Format może pomóc tylko trzeba się pobawić z przeplotem, może trochę zgubić pojemności, można w necie znależć programiki bo te stare płyty z formatem w biosie to ciężko znależć i nie wszystkie dyski rozpoznają.(rozmiar) Potem oczywiście na giełde i sprzedać handlażą bo nie wiadomo jak długo pociągną(mogą znowu pokazać się bad bloki, choć niekoniecznie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 Mam ciekawy problem z dyskiem otóż Windy sie nawet nie da zainstalować a Linux chodzi choć czasem coś zgubi. Ciekawe czy Low.. mu pomoże ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 Nie lepiej ściągnąć soft ze strony producenta HDD i tym się pobawić (seagate, wd miały taki soft to walniętych dysków), może będą lepsze efekty 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaVeD Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 Program do loformatu masz tutaj: www.wsinf.edu.pl/~daved/LOFORMAT.EXE Co do obslugi, to obejrzyj go sobie, a mysle, ze sam dojdziesz jak to dziala... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 formatowalem kiedys tym programem i dysk do konca padl :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaVeD Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 formatowalem kiedys tym programem i dysk do konca padl :( Hmm... mi sie to jeszcze nie zdazylo, aby padl po tym do konca, ale mysle, ze wszystko zalezy od stanu dysku i farta... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 niektore padaja (najczesciej stare samsungi - nie wiem dlaczego) ale bardzo czesto to pomaga znjomy mial caviara ktorego 60 % powierzchni stanowily bady po lo formacie nie zostal ani jeden :) i dysk tk chodzil przez pol roku az kolega odpalil go po polozeniu na obudowe gdy elektronika sie z nia stykala i biedak poszedl do nieba z dymem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 tamtem o ile pamietam byl Caviar 6.4 GB. Chodzilem wtedy jeszcze do LO i tam sie zaczely dyski sypac bad sectory itp. zwykle formatowanie nic nie dawalo ba nawet nie dochodzilo do konca wiec pomyslalem by uzyc tego programu po jego uzyciu skonczyla sie era Caviara 6.4 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 Nie lepiej ściągnąć soft ze strony producenta HDD i tym się pobawić (seagate, wd miały taki soft to walniętych dysków), może będą lepsze efekty 8) Programik od seagate dziala znakomicie. Nic jeszcze nim nie skopalem. A uratowal 3 dyski :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozej Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 dzieki za pomoc postaram sie go uratowac pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 formatowanie niskiego poziomu jest tylko do bardzo starych dysków nie do nowych, nowe mozna uszkodzić, poza tym formatowanie niskiego poziomu odkryje wszystkie bad sektory - przy normalnym formatowaniu dysk wie gdzie jest uszkodzenie i usuwa dostęp do tego miejsca - mam nadzieję że nic nie pomieszałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigpraca Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 AFAIR nowe dyski wysylaja komunikat o zakonczeniu formatowania Low Level, ale tak naprawde go nie wykonuja. Poza tym takie formatowanie prowadzi do zniszczenia informacji waznych dla dysku a zapisanych w roznych miejscach na talerzach. Jest to wiec ostatecznosc i raczej chwytanie sie brzytwy przez tonacego bo widmo wymiany dysku wisi i tak nieugiecie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmak Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 polecam program WD-Clear wiele dyskow juz nim uratowalem. Wbrew nazwie dziala na wiekszosci dyskow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Ja na swoim WDC "przetestowałem" program do low formtu z SIS i najciekawsze jest to program wysypał się w połowie a dysk nadal działa. Ty tylko że windy się nie da zainstalować ale Linux smiga ?? co to może być czyżby miał na to wpływ format partycji ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozej Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 tomekmak a gdzie mozna znalesc ten programik WD-Clear ? bo go nie moge cos znalesc jak bys go mial i nie zajmowal duzo to przesli mi go bardzo prosze rozej@poczta.fm albo podaj linka dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 a czym można dokładnie zdiagnozować dysk? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterq Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 wszystkiego szukajcie na stronce WD, tam jest pelno [programow diagnostycznych.....a co najsmieszniejsze wiekszosc producentow oferuje cos takiego jak ZEROWANIE dysku...co wedlog mnie jest prawie tym samym co lowformat, tylko bezpieczniejsze:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Osobicie tak potraktowalem swojego starego Seeagate 2.1gb i na chile pomoglo. Moze WDClear by lepiej podzialal, trzeba kiedys zobaczycz :D Jednak nie ma sie co oszukiwac, padnietego dysku nie przywrócimy do pelnej sprawnosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 formatowalem kiedys tym programem i dysk do konca padl :(Dziwne - przecież Low Format to zapis całego dysku (bit po bicie) samymi "0". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 15 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2002 formatowalem kiedys tym programem i dysk do konca padl :(Dziwne - przecież Low Format to zapis całego dysku (bit po bicie) samymi "0". szczerze powiedziawszy to tez szczena mi opadla ;) jak po tym zabiegu dysk padl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...