Miazga82 Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Brak polskich liter nie jest tak rażący jak potworne błędy ortograficzne. Ja też czasami ułatwiam sobie sprawę i nie pisze polskich znaków, ale to imho kwestia tego czy komuś sie chce czy nie. Na to raczej nie ma wymówki, że klawiatura taka czy inna, ja mam klawiaturę typowo niemiecką i jakoś sobie radze. Natomiast jeśli chodzi o posty i trudność w ich czytaniu i zrozumieniu, to tutaj największą role odgrywa składnia i interpunkcja. Mam tutaj taki przykładzik jak beznadziejnie można sie wypowiadać i ile wysiłku trzeba włożyć w zrozumienie takiej wypowiedzi: "Witam szanownym fahowcow mam pytanko jak ma sie praca +30 stopni na procku przy chlodzeniu cooling prze zmianie na WC z chlodzarka borygo bedzie mialo np --40 wtedy tem procka spadnie z + 30 do - 10 przykladowo i tu mje pytanie jak podczas spadku temperatury jak to moze wplynac na spadek (mniejsze napiecie i podkrecic procka OC) Pytanie tycze sie procka Venice 3000+ podkrecony na 2900 323 Htt X9 i 1.8 Vcore pracujacy w zakresie stopni 24 29 plyta dfi lan party ultra-d Jak bedzie sie mialo napiecie i podkecenie procka podczas spadku temperatury okolice zra lub ponizej" Cytat z tego tematu Ten oto user bił wszelkie rekordy niechlujstwa, a word to by sie najpewniej zawiesił przy próbie sprawdzenia pisowni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Brak polskich liter a bledy ortograficzne to dwie rozne rzeczy, nie uwazasz? Czasem czlowiek patrzy sie na wyraz i nie moze go zrozumiec [; I nie chodzi o literowki [; To było do mnie :? Jeżeli tak to nie zrozumiałeś mojego postu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Byc moze. Malo kawy i twoje posty ze srednio niezrozumialych staja sie bardzo niezrozumiale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 (edytowane) ja powiem tak, ze dla mnie nie uzywanie polskich znakow nie jest niczym zlym. dzieki temu pisze sie znacznie szybciej a jesli ktos potrafi czytac (i nie dopatruje sie na sile bledow i polskich znakow) to zrozumie tekst. fakt ze nie uzywam duzych liter na poczatku zdan :rolleyes: ale dobija mnie jak ktos pisze jedno zdanie ma 7 linijek i nie uzywa nawet jednego przecinka, czasami rozszyfrowanie sensu takiego zdania zajmuje mi pare minut, masakra. Edytowane 15 Czerwca 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieo Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 @EsiuWWW - nie chcę być nadgorliwy(tak jak to o mnie napisał wyżej pietia(lania)) ale pisze się diakrytyczne nie dialektyczne, nie ma takiego pojęcia jak "znaki dialektyczne". ;) Do wszystkich którzy uważają polskie znaki za całkowicie zbędne. Zdanie bez: Zrobcie mi wszyscy laske i przemyslcie to jeszcze raz! :lol2: Wystarczający argument, żeby używać polskich znaków, prawda? Wiem, że coś co mnie denerwuje, innym w ogóle nie przeszkadza. Ale jest pewien poziom, poniżej którego zaczyna się żenada i nie można pozostawać obojętnym wobec tego. Proszę, następny artysta, post z przed chwili: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...0entry2183073 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 widzisz to jest dyskusja czystko akademicka bo jezeli rozumiesz slowo "laska"(łaska) doslownie to mozna CIe posodzic albo o brak myslenia albo so to ze sex ci po lbie lata :] sa wyrazy ktore zle sie "pisze" i zle brzmia ale jezeli juz nie pisze PL znakow to nie uzywam ( albo staram sie ) ich i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Od 2002 roku co post na tym forum włączam Worda i jakoś z tym bez większych problemów żyję, tak wiec wszystkim leniwym mogę powiedzieć „da się z tym żyć! ”. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Ktoś chciał do FF http://exchangecode.com/spellbound/downloa...ev_20060108.xpi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Ktoś chciał do FF http://exchangecode.com/spellbound/downloa...ev_20060108.xpi Bawiłem się tym wczoraj, ale siłą przyzwyczajenie jest zbyt mocna i cały czas i tak Worda włączam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 ........ Nie mówiąc o powszechnym unikaniu dużych liter na początku zdania, ale to nie jest już tak ważne. ..... Z tym to bym polemizował. Rozpoczynanie zdania małą literą jest błędem ortograficznym. Czyli dłuższa wypowiedź z pominięciem wielkich liter na początku zdań całkowicie konsumuje punkt z systemu ostrzeżeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 A mi "Alt" wchodzi odruchowo przy pisaniu polskich znaków. :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenny-f Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 po co _zawsze_ uzywac polskich znaków, skoro i tak czyta sie tylko pierwsza i ostatnią litere słowa ;] jeśli macie słowo "płyta" to i tak oczy nie widza różnicy między ' l ' a ' ł ' ;] albo inny przykład - "główna" - tutaj ledwo co widac kreske nad literą ' o ' ale myśle, że za błędy typu: proszem pomurzcie błond itp. powinny być jakos karane ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 dokladnie, bardzo duzo czasu mozna zyskac unikajac pl znakow... ale bledow tolerowac nie mozna bo jak widze "kompÓter" to mnie krew zalewa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serchio Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 Ehm, ja jak widze: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury, hociaż, haos, to również nie wytrzymuję :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 (edytowane) @EsiuWWW - nie chcę być nadgorliwy(tak jak to o mnie napisał wyżej pietia(lania)) ale pisze się diakrytyczne nie dialektyczne, nie ma takiego pojęcia jak "znaki dialektyczne". ;) Do wszystkich którzy uważają polskie znaki za całkowicie zbędne. Zdanie bez: Zrobcie mi wszyscy laske i przemyslcie to jeszcze raz! :lol2: :oops: :oops: :oops: Kurna znowu dałem ciała, ale nic człowiek uczy się przez całe życie, sorki za pomyłke, ale oprócz tego dalej twierdze ze brak polskich liter to nie jest taki problem, nawet przykład który podałeś idzie napisać w nieco inny sposób (bardziej zrozumiały) Zresztą, ja pisze polskie litery a i tak nikt mnie tu nie rozumie :wink: Edytowane 16 Czerwca 2006 przez EsiuWWW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 (edytowane) A czy nie możnaby jakoś zamieścić od razu, w okienku pisania/edycji postów sprawdzania ortografii "na żywo"? Na XS jest tak na przykład (to, co piszesz jest przesyłane od razu do nich i sprawdzane). Wtedy poprawa byłaby obowiązkowa, % możnaby walić już dużo większe i nie byłoby, że nie chce się komuś instalować wtyczek czy patrzeć po słowniku za każdym postem... Edytowane 17 Czerwca 2006 przez pwlj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plasma Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 dokladnie, bardzo duzo czasu mozna zyskac unikajac pl znakow...Taki argument świadczy według mnie o mylnym pojmowaniu idei forum. A mianowicie forum nie jest czatem ani komunikatorem, w których szybkość odpowiadania jest kluczowa. Tutaj post może poczekać na odpowiedź, więc pośpiech w pisaniu jest zbędny. Myślę, że wiele osób, mimo własnego braku czasu, po prostu czuje się nadmiernie zobowiązanych by odpowiedzieć, gdy widzą nowego posta. No i odpowiadają w pośpiechu, nie zwracając uwagi na ortografię, interpunkcję i literówki. A przecież zwykle na forum jest mnóstwo innych osób które znajdą czas aby cierpliwie odpowiedzieć na dane pytanie tak samo dobrze, a często i lepiej. Poza tym sądzę, że niezadbanie o jak największą czytelność posta jest równoznaczne z brakiem szacunku dla pozostałych użytkowników forum. Ja nie wyobrażam sobie, jak można nie przeczytać choć raz tego, co się napisało przed wysłaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 (edytowane) a gdzie ja napisalem, ze nie czytam tego co pisze? ja napisalem tylko, ze nie stosowanie PL znakow ulatwia "mi" komunikacje nie przesadzajmy, ze jest to az tak uciazliwe... Edytowane 17 Czerwca 2006 przez DarkArrow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenny-f Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 a jesli ktos mieszka za granicą i używa internetu tylko w pracy to tez bedziecie karać za brak polskich znaczków? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Ja takze nie uzywam polskich znaczkow i wydaje mi sie ze pisze zrozumiale. Jezeli chodzi o bledy ortograficzne to w stu procentach zgadzam sie by osoby je popelniajace karac %. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieo Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 (edytowane) a jesli ktos mieszka za granicą i używa internetu tylko w pracy to tez bedziecie karać za brak polskich znaczków?A czy ktoś taki nie potrafi sobie zmienić układu klawiatury?! O ile mi wiadomo, to Windows obojętnie w jakiej wersji językowej, ma obsługę polskiego układu klawiatury w standardzie i nie trzeba nawet płytki wkładać, żeby tą opcję zmienić! Edytowane 17 Czerwca 2006 przez nieo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Niestety, powyższy post wskazuje na fakt, że nie do końca pomyślałeś przed kliknięciem na wyślij. Naturalnie, można zmienić układ klawiatury, ale jest to pomysł chybiony. Dlaczego? Ano dlatego, że pracując dajmy na to, po niemiecku, i pisząc na naszym forum po polsku musiałbym co chwilę zmieniać ten układ. Kłopotliwe i bezsensowne. Sam jak widać, nie omijam naszych pięknych ogonków ;), jednak ich brak nie przeszkadza mi w niczym. Oddzielną kwestią jest ortografia, która winna być przestrzegana (o czym już wspominali poprzednicy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 nie bedziemy wspominac o takich "drobnostkach" jak niemieckie klawiatury , czy tez np rosyjskie z cyrylica ;-) , w koncu co za problem znalezc ł albo cos innego w takiej klawiaturze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieo Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Naturalnie, można zmienić układ klawiatury, ale jest to pomysł chybiony. Dlaczego? Ano dlatego, że pracując dajmy na to, po niemiecku, i pisząc na naszym forum po polsku musiałbym co chwilę zmieniać ten układ. Kłopotliwe i bezsensowne. :blink: Pozwól, że Cię zacytuję i skieruję twoją wypowiedź z powrotem do Ciebie: "Niestety, powyższy post wskazuje na fakt, że nie do końca pomyślałeś przed kliknięciem na wyślij." :twisted2: :lol: Zmiana układu klawiatury zajmuje całe dwie sekundy i dwa kliknięcia. Jedno na ikonkę na pasku zadań, drugie na układ klawiatury który chcemy wybrać. Jeśli więc komuś sprawia to trudność, to znaczy, że jest skończonym leniem i już nic z niego nie będzie. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 (edytowane) Z tym to bym polemizował. Rozpoczynanie zdania małą literą jest błędem ortograficznym. Czyli dłuższa wypowiedź z pominięciem wielkich liter na początku zdań całkowicie konsumuje punkt z systemu ostrzeżeń. a jesli ktos [np ja :P] kiedys wlaczyl sobie w glowie funkcje strtolower() i nie moze jej teraz wylaczyc? :D Edytowane 17 Czerwca 2006 przez tukamon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 (edytowane) nieo, widać, żeś teoretyk (tj. nigdy nie pracowałeś poza granicami kraju). Klikaj sobie w co tylko chcesz, jak często chcesz. Ja obstaję przy swoim zdaniu i nie sądzę, by pisząc z "zagranicznego" pc użwałbym pl znaczków (nie robiłem tego w przeszłości, tym bardziej po twoich światłych radach nic się w tej kwestii nie zmieni). Słowem, zachowaj :lol: dla siebie, wymuszenie stosowania znaków diaktrycznych i tak raczej miejsca mieć nie będzie (bo to nie jest błąd w świetle np. netykiety). PS. Pietia(lania), może i problem niewielki, acz na dłuższą metę (tj. częste zmiany w języku, w którym piszesz) uciążliwy ;) Z tego co widzę, sam masz do ogonków stosunek chłodny, więc o co kaman? ;) Edytowane 17 Czerwca 2006 przez draak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plasma Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 a gdzie ja napisalem, ze nie czytam tego co pisze? ja napisalem tylko, ze nie stosowanie PL znakow ulatwia "mi" komunikacje nie przesadzajmy, ze jest to az tak uciazliwe... A czy ja Ci to zarzucam? Pisałem ogólnie o nastawieniu do forum, nigdzie nie napisałem nic konkretnie do Ciebie. Po prostu uderzyło mnie to, że napisałeś że nieużywanie polskich znaków jest znaczącą oszczędnością czasu. Ale skoro już drążymy ten temat: Posta pisze jedna osoba, a ile osób tego posta czyta? Zaoszczędzając wysiłek jednej osoby marnuje się czas kilkuset innych. Owszem, problemy z kompem za granicą można zrozumieć, ale odsetek osób które z tego właśnie powodu nie używają "ogonków" jest raczej znikomy. a jesli ktos [np ja :P] kiedys wlaczyl sobie w glowie funkcje strtolower() i nie moze jej teraz wylaczyc? :DProponuję Ci zapodać sobie breakpointa i straceować swój tok myślenia. Znowu: to że kiedyś odechciało Ci się pisania małych liter, to nie znaczy że innym odechciało się je czytać. Podsumowując: oczywiście, błędy ortograficzne należy tępić (karać procentami rażące ich występowanie), ale jestem zdania, że niedbałe posty (bez polskich liter, dużych liter i znaków przestankowych) nie świadczą dobrze o użytkowniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 a jesli ktos [np ja :P] kiedys wlaczyl sobie w glowie funkcje strtolower() i nie moze jej teraz wylaczyc? :DI co Ty chcesz, żebym Ci odpowiedział? Wymień sobie zasilacz. Może Ci się strty poprawią. :twisted2: Mało mnie to wzrusza, co kto sobie powłączał. Łamiesz regulamin, procentujesz. Dura lex, sed lex. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SanChin Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 A może by tak ludzi piszących z polskimi znakami dialektycznymi poprostu jakoś nagradzać?? Nie wiem, kasować % za orty, albo coś :) Myślę, że pomysł by się spodobał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Bez przesady. Kasować procenty za robienie czegoś oczywistego (dla wielu osóB)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...