Skocz do zawartości
Ouara

% Za Ortografię

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aTaSerwis

proponował bym jeszcze dawać % za po pierwsze primo, po drugie primo, czyli używanie słów których user nie zna i nawet niema pojęcia co pisze

Juz nie będę, a znaczenie znam ... wydawało mi się to zabawne (taki cytat).

ciekawe ile użytkowników,  ma dokumenty na dysleksje czy dysortografie a swoja drogą ja mam i nawet sie nie przejmuje że robię błędy,

Średnio co czwarty, ale Sikor będzie miał dokładniejsze dane ;)

Ty nie robisz błędów ... przynajmniej w porównaniu do niektórych "miszczóff" pisujących na forum.

zresztą dla człowieka który szybko czyta (czytanie wielu wyrazu na raz) nie ma różnicy czy napisane jest z błędem czy bez i tak sens zdania zostanie zachowany mózg sam dokonuje korekty w "locie", fakt ten jest potwierdzony naukowo

1506415[/snapback]

Ooooo tu sie nie zgodzę! Literówki - owszem (nie widzę), orty ... ehhh ... no dobra - jeśli nie spadę z krzesła to też przeżyję.

A sam wiesz że posty które napisane są bez użycia . , ; : [sHIFT] i z koszmarną ilością literówek trudno przeczytać. Przeważnie dopiero za drugim razem udaje się wyłapać w nich sens ... o ile go mają. Nie czytam dwa razy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpisuję się pod akcją wszystkimi kończynami. Rozpisywał się nie będę, bo już kiedyś to robiłem w jakimś temacie, gdzie Sikor okrutnie pomstował na "dzisiejszej młodzieży pisanie".

A dla interpunkcyjnych abnegatów stary i znany przykład:

Czy jesteś w stanie zauważyć subtelną różnicę między dwoma poniższymi wypowiedziami?

- Nie jesteś idiotą.

- Nie, jesteś idiotą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ot co! To prawda że interpunkcja nie jest łatwą dziedziną, ale niestosowanie jej niestety też wołą o pomstę do nieba. A jak ktoś ma z nią problemy, to niech pisze krótkimi zdaniami. W podstawówce też miewałem z tym problemy, pisząc rozwlekłe zdania na pół strony (zostało mi to do dziś :) ) i nauczycielka tak mi radziła: pisz krótkimi zdaniami, będzie bardziej zrozumiałe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty nie robisz błędów ... przynajmniej w porównaniu do niektórych "miszczóff" pisujących na forum.

1507396[/snapback]

robię, ale post loduje w wordzie i go sprawdzam, czasami sie coś prześliźnie ale to akurat norma, nic nie jest dokładne.

bynajmniej staram się nie robić ich dużo. A interpunkcja nie jest trudna, to jest bardzo łatwo wyczuć gdzie powinienem być przecinek gdzie kropka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaaarrrrgghhhh co pisalem pare postow wyzej o "bynajmniej" ?

bynajmniej «wcale, zupełnie, ani trochę, zgoła (zwykle w połączeniu z następującą partykułą nie)»

Głos miał donośny, ale bynajmniej nie przykry.

Z miłością bynajmniej się nie taił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robię, ale post loduje w  wordzie  i go sprawdzam, czasami sie coś prześliźnie ale to akurat norma, nic nie jest dokładne.

bynajmniej staram się nie robić ich dużo. A  interpunkcja nie jest trudna, to jest bardzo łatwo wyczuć gdzie powinienem być przecinek  gdzie kropka[kropka, nie wyczułeś?]

1509055[/snapback]

No ten najwyraźniej nie wylądował ;]

Do tego polecam http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=6119

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpisuję się pod akcją wszystkimi kończynami. Rozpisywał się nie będę, bo już kiedyś to robiłem w jakimś temacie, gdzie Sikor okrutnie pomstował na "dzisiejszej młodzieży pisanie".

....

1509000[/snapback]

To chyba to:

Gramatyka, Ortografia na tweaku.

Warto poczytać.

IMO temat ortografii będzie się powtarzał cyklicznie, bo nikomu nie zechce się poszukać, czy aby przypadkiem zagadnienie nie było poruszane. Swego zdania nie zmieniam i bez znaczenia jest w tym momencie fakt, że pełnię funkcję moderatora - wskazany przeze mnie topic zawiera moje wypowiedzi z okresu zanim zostałem modelatorem. ;]

Debilizm ortograficzny należy tępić bez litości wszędzie, nie tylko w internecie.

I będę to czynił na Tweak'u, niezależnie od pojawiających się komentarzy, czy protestów niezadowolonych użyszkodników-bełkotników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sry ze pisze gruba czcionka ale dla mnie jest to dosc duzy blad na forum.

Ostatnio podkablowalem brata z bledami ort. i dostal troche punktow ale pokazalem mu tez ze mozna na tweaku zrobic/kliknac na "sprawdz pisownie"...

Niestety, ku mojemu zdziwieniu program nie dziala :(

np. "bendziesz krencic" nie jest w stanie poprawic. A nie kazdy ma worda...

ps. jak chcecie zobaczyc jak fatalnie dziala "sprawdz pisownie" sprobujcie sprawdzic swoj 1-szy lepszy post.

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta teraz zwalmy wine ze inni nie maja opery/mozzili/firefoxa.

Ja na przyklad

NIE MAM I NIE BEDE MIEC. Chociaz nie popelniam bledow. To jest to juz narzucanie sie innym ze jesli chcesz pisac na tweaku instaluj firefoxa bo nie znasz sie na gramie. Zrobcie porzadny slownik to pogadamy.

W tym momencie jestem przeciwko wprowadzonym zasadom.

Jesli sprawdz pisownie dzialaloby w nalezytym stopniu to mozna dawac pp + inne kary ale w tym momencie jest to nagonka na osoby ktore popelniaja takie bledy.

Po czesci takze uwazam ze jest to nietolerancja ale nie do konca. :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....

Ja na przyklad NIE MAM I NIE BEDE MIEC.

....

W tym momencie jestem przeciwko wprowadzonym zasadom.

1512592[/snapback]

Nikt Cię nie zmusza do posiadania Opery czy Firefox'a (Ja też nie mam - używam Mozilli i nawet się nie interesowałem, czy jest jakiś plug-in).

Można wobec tego skorzystać z tego całkiem fajnego linka:

Słownik ortograficzny PWN

Zasady pozostaną niezależnie od tego, czy użytkownikom to się podoba, czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt Cię nie zmusza do posiadania Opery czy Firefox'a (Ja też nie mam - używam Mozilli i nawet się nie interesowałem, czy jest jakiś plug-in).

Można wobec tego skorzystać z tego całkiem fajnego linka:

1512601[/snapback]

A ja uwazam, iz jezeli czlowiek jest Polakiem powinien potrafic pisac po polsku, czyz nie? A takie rzeczy jak np. korzystanie z multimedialnego slownika polskiego jest bezsensowne... Chyba, ze was: "Szkola óczy"...

Edytowane przez M@Ly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie ja uwazam ze skoro jestem TAKI JAKI JESTEM to powinienem tepic INNYCH. Po prostu bosko. Pathetic i pozostawie to bez komentarza.

Nie bede juz nic pisac bo pewni ludzie pewne rzeczy przekrecaja i nie zastanawiaja sie co pisza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uwazam, iz jezeli czlowiek jest Polakiem powinien potrafic pisac po polsku, czyz nie? A takie rzeczy jak np. korzystanie z multimedialnego slownika polskiego jest bezsensowne... Chyba, ze was: "Szkola óczy"...

1512679[/snapback]

Nie jest to bezsensowne. Każdy sposób, o ile prowadzi do celu, jest godny zastosowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest  to bezsensowne. Każdy sposób, o ile prowadzi do celu, jest godny zastosowania.

1512691[/snapback]

Czyli uwazasz, ze kazdy ktory bedzie mial problemy z ortografia, bedzie specjalnie zagladal na strone slownia? Bzdura! Chyba, ze zaostrza sie kary "wreczane" przez adminow i moderatorow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ot co! To prawda że interpunkcja nie jest łatwą dziedziną, ale niestosowanie jej niestety też wołą o pomstę do nieba.(...)

1509028[/snapback]

nie żebym się czepiał

To chyba to:

1509126[/snapback]

A tu się trochę wytłumaczę,

topic powstał przez silny impuls, który prawie rzucił mną o glebę i przydepnął. Z reguły sprawdzam czy istnieje toppic, odnośnie którego mam wątpliwości. Zresztą nowych topiców założyłem chyba 3, łącznie z tym, od momentu pojawienia się na forum.

No i jeszcze do Aurora001: nikt Cię nie zmusza do robienia czegokolwiek na tym forum. Możesz coś zrobić lub nie. Nie chesz nauczyć się ortografii twoja sprawa, nie chcesz korzystać ze słowników twoja sprawa. Wiedz jednak, że będę Cię, tak samo jak każdego innego osobnika, raportował za rażące błędy ortograficzne

Od moderów zależy czy coś z tym zrobią, czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli uwazasz, ze kazdy ktory bedzie mial problemy z ortografia, bedzie specjalnie zagladal na strone slownia? Bzdura! Chyba, ze zaostrza sie kary "wreczane" przez adminow i moderatorow...

1512806[/snapback]

Nie uważam. Ba, wręcz śmiem wątpić - dotyczy to znaczącej większości użytkowników.

Podajemy tylko możliwości poradzenia sobie z problemem. Czy to poprzez skorzystanie z Word'a lub Open Office'a, czy też poprzez użycie słowników internetowych, ewentualnie instalację przeglądarek oferujących sprawdzanie pisowni.

A kto nie chce z nich skorzystać, trudno - jego sprawa, jego procenty. :twisted2:

Ouara, to nie był przytyk do Ciebie. Sorry, że tak to odebrałeś. Tak sobie walnąłem. Wstręt do szukajki, to jest ogólny problem większości forów dyskusyjnych.

Bardziej mi chodziło o fakt, że teraz nawiązała się gorąca dyskusja, a za miesiąc, czy dwa, jak temat przyschnie, ktoś znowu to poruszy. Będzie kolejna gadka, a problem błędów i tak nie zniknie. Co nie oznacza, że będziemy to olewać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jeszcze do Aurora001: nikt Cię nie zmusza do robienia czegokolwiek na tym forum. Możesz coś zrobić lub nie. Nie chesz nauczyć się ortografii twoja sprawa, nie chcesz korzystać ze słowników twoja sprawa. Wiedz jednak, że będę Cię, tak samo jak każdego innego osobnika, raportował za rażące błędy ortograficzne

Od moderów zależy czy coś z tym zrobią, czy nie.

1512808[/snapback]

Ja nie mam prob. z ort. jedynie moj brat ktorego podkablowalem za bledy, no nie wazne. W kazdym badz razie liczylem ze slownik dziala a tu :oops: Wiec takie pisanie ze to niech sobie w wordzie sprawdzi to wiesz, daj kase na worda to pogadamy.

Licze ze sprawdzanie pisownii na tweaku zacznie wreszcie dobrze funkcjonowac bo to wola o pomste do nieba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jeśli ktoś ma problemy z pisownią, to w przypadku postu, w którym popełnił błędy, ale pod względem merytorycznym jego wypowiedź była jak najbardziej w porządku, to można zwrócić uwagę, czy upomnieć usera w jakiś sposób.

Ale postfukerstwo, w którym roi się od błedów, to już nadaje się do %owania.

A swoją drogą, rozumiem, że może się nie chcieć sprawdzać czegoś w słowniku trdycyjnym, czy multimedialnym, jestem człowiekiem, więc wiem, co to jest lenistwo.

Mogę zrozumieć też, że dla niektórych poprawne posługiwanie się językiem polskim jest niepotrzebne (potrafę to zrozumieć, ale od razu wyrabiam sobie negatywne zdanie o takich osobnikach).

Ale żeby jeszcze wykłócać się o to i bić pianę przez kilka postów, że się nie chce, że to niepotrzebne... no to już brzmi, jakby ktoś chciał się chwalić, że jest leniem albo ignorantem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy do konca bylo to skierowane w moja osobe ale jak najbardziej zgadzam sie z tym co napisal "kolega" wyzej. Jedynie chcialem zwrocic uwage zeby ruszyc sprawe ze sprawdzaniem pisownii gdyz dziala jak ruski...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież sprawa ma się tak: nieczęsto kosi się usera którego da się zrozumieć pomimo błędów. Ale są przypadki gdzie nie da się zrozumieć co dany człowiek napisał.

1515217[/snapback]

No i niech tak zostanie, i nie gadajmy o tak irytujacym temacie juz wiecej... Kazdy sei wypowiedzial, ale po co to ciagnac w nieskonczonosc...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mala pomoc dla dyslektyków ? :

Najnowsza wersja Opery 8.02 Preview , posiada wbudowanego klienta Torrent oraz poprawna obsługę słownika ASPELL

Co potrzeba ?

Opera - http://ftp.task.gda.pl/pub/opera/win/802tp...2enen802tp1.exe

Aspell - http://ftp.gnu.org/gnu/aspell/w32/Aspell-0-50-3-3-Setup.exe

Polski słownik do Aspella - http://ftp.gnu.org/gnu/aspell/w32/Aspell-pl-0.50-2-3.exe

Instalujemy w podanej kolejności :) Restartujemy Opere.

Teraz po napisaniu posta w okienku klikamy prawym przyciskiem myszki i dajemy opcje "Sprawdź pisownie"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi