Skocz do zawartości
Ouara

% Za Ortografię

Rekomendowane odpowiedzi

Uważam że ten pomysł jest do bani. Jezeli ktoś specjalnie pisze z błedami to jeszcze, ale żeby karać kogoś za to ze ma taką wade albo że się pomylił.Każdy ma prawo do błędu a wy chcecie mu dawac za to %. Takie posmysły to sobie możecie wsadzic w ............ sami wiecie >

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty jak zawsze żondzisz :-P

1547820[/snapback]

...i już powinieneś % dostać. Dwa orty w jednym wyrazie :rolleyes: .

btw. Myślę, że dawanie warna za ortografię jest słuszne ale tylko w wypadkach gdy jest ich dużo w poście, za interpunkcję tylko wtedy gdy np. nie ma wcale przecinków w całej wypowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jezyka nie zauwazyles.... n/c :wink:

gatka ciagle o tym samym. kilka razy (jestem krotko na forum :lol: ) widzialem posty po ktorych tezaurus word'a dostalby zadyszki a sens mozna bylo wylapac po pierwszych literkach kazdego wyrazu :lol: i jak zwykle pisal to user "od 10min na forum" <_< kazdy zdaje sobie sprawe ze jest dys- ALE [ciach!] lenistwa nie trawimy :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skormnym zdaniem przesadzacie z tą ortografią i interpunkcją, niedługo to będzie strach cokolwiek na tym forum napisać.

Według mnie ważny jest sems wypowiedzi, jeżeli ktoś umyślnie pisze z błedami, lub w sposób specjalny stara się napisać swego posta, by był trudno zrozumiały TyPu TaKiE CoŚ, to nalezy dawać %, w innym przypadku wydaje mi się to absurdalne, ciekaw jestem czy w życiu codziennym kupując np gazete w kiosku też poprawiacie każdego który w waszej obecności źle się wysłowi??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, powiedzenie "kto z kim przestaje, takim sie staje" ma szerokie znaczenie i odnosi sie takze do ortografii. Jesli bede wszedzie widzial bledy, to zatracę zmysł ich wyłapywania.

Nie bede wypominał obcym ludziom błędów podczas przykladowego kupowania gazety, ale na forum, mozna powiedziec we wspolnocie, to chyba nic złego, jesli kogos upomnę za rażący w oczy ort.

Kazdy porządny user, nawet jak dostanie 10% za ortografię, czy interpunkcję, nie bedzie plakał, bo wie, ze ma jeszcze wolne 90%, a przynajmniej dobrze zapamieta, ze nie nalezy w tym, czy w tamtym wyrazie robic bledu, poprostu zapamieta jego poprawna pisownie. Jesli nie - jego sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, powiedzenie "kto z kim przestaje, takim sie staje" ma szerokie znaczenie i odnosi sie takze do ortografii. Jesli bede wszedzie widzial bledy, to zatracę zmysł ich wyłapywania.

Nie bede wypominał obcym ludziom błędów podczas przykladowego kupowania gazety, ale na forum, mozna powiedziec we wspolnocie, to chyba nic złego, jesli kogos upomnę za rażący w oczy ort.

Kazdy porządny user, nawet jak dostanie 10% za ortografię, czy interpunkcję, nie bedzie plakał, bo wie, ze ma jeszcze wolne 90%, a przynajmniej dobrze zapamieta, ze nie nalezy w tym, czy w tamtym wyrazie robic bledu, poprostu zapamieta jego poprawna pisownie. Jesli nie - jego sprawa.

1548950[/snapback]

Pozwole nie zgodzić się z twoją opinią

Zasady na forum powinny być podobne jak w życiu codziennym, nie odbiegające od niego znacząco, jeżeli nie zwracasz uwagi komuś na ulicy, to i na forum nie powinieneś, tymbardziej iż nie ma ludzi którzy nie robią błędów

Pozatym to pusty triumfalizm, znaleźć u kogoś ort-a, dać % i walnąc tekst w stylu "naucz się pisać" albo z linkiem do słownika ortograficznego, to takie typow twek-owskie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EsiuWWW ja zwracam uwage na popelniane bledy jezykowe u mojego rozmowcy. i bede zwracac uwage jesli ktos walnie blad ktory naprawde razi oczy. jak zauwazyl fipa - niedlugo bedzie trzeba co chwila patrzec do slownika/word'a jak cos sie pisze skoro ciagle widzi sie wyraz z bledem.

i tak wiekszosc bledow wynika z lenistwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale bez przesady z tymi %, sam popełniam błedy i 10% za orta to stanowczo za dużo, dla kogoś co pisze dużo na forum zrobienie 10 ortów w ciągy np 2 miesięcy nie jest wcale niemożliwe

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Esiu czytałeś ten temat? Przecież mówione było, że % będą tylko za większą ilość błędów, a nie za jednego czy dwa. Mam rację? Całkowicie popieram rozdawanie % za błędy ort., ponieważ przez częste czytanie postów z błędami sam zaczynam je popełniać.

Myslę, ze temat jest do zamknięcia - kto chciał wypowiedział swoje zdanie i dalsza dyskusja nie ma sensu (zaraz zrobi sie taki szum jak o linki w sygnaturkach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EsiuWWW ja zwracam uwage na popelniane bledy jezykowe u mojego rozmowcy. i bede zwracac uwage jesli ktos walnie blad ktory naprawde razi oczy. jak zauwazyl fipa - niedlugo bedzie trzeba co chwila patrzec do slownika/word'a jak cos sie pisze skoro ciagle widzi sie wyraz z bledem.

i tak wiekszosc bledow wynika z lenistwa

1549784[/snapback]

Nie tylko ty zwracasz uwage. Ja potrafię poprawić błąd w notatkach kolegów z roku, jeżeli zauważę. A większość błędów faktycznie wynika z lenistwa- np. moja siostra. Dostała niedawno telefon (oczywiście z t9 na pokładzie) i szlag mnie trafiał jak mi przychodziły wiadomości typu "bendziemy", czy "wruce", czy "nie hodzi". Powiedziałem jej tylko że jeżeli słownik nie ma danego wyrazu, to jest 90% prawdopodobieństwa że napisała go z błędem. Potem jeszcze z drugą siostrą (polonistką) jeszcze parę razy ją obszydziliśmy i w końcu nauczyła się pisać bez błędów SMSy ;)

Jak widać czasem tresura przynosi dobry skutek :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@EsiuWWW

Regulamin stanowi:

7. Staraj się pisać poprawną polszczyzną. Przed wysłaniem posta sprawdź, czy nie ma w nim błędów ortograficznych, interpunkcyjnych lub literówek. Jeżeli zobaczysz błędy już po umieszczeniu wiadomości na forum, użyj opcji "zmień", żeby je poprawić. Posty zawierające rażące błędy ortograficzne lub napisane całkowicie niezrozumiale mogą być usuwane z forum przez moderatorów.

W systemie ostrzeżeń jest dodatkowo:

15. Rażące błędy lub ich duża liczba w poście.

( regulamin IV-7) :arrow: 10% +2 dni ZPP

Sprawa oczywista. Jakoś większość osób, które biorą/brały udział w tym wątku to rozumie i się z tym zgadza. Czy to takie trudne :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh

Burzy nie zaczynam, czytać ze zrozumieniem też potrafie (przynajmniej tak mi się wydaje)

Chodziło mi tylko o to aby nie przesadzać z karaniem za orty %, wydaje mi się tylko że jest to troch niesprawiedliwe że za napisanie wyrazu ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury dostanie się tyle samo % , co za robienie zadym w tematach

Nic więcej!!!!

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba dalej nie rozumiesz o co chodzi.

Za samo napisanie "ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury" raczej 10% nie dostaniesz. Ale za napisanie "ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury" pod rząd w 10 tematach, albo napisania postu bez interpunkcji (tudzież z masą "buenduf"), jeżeli jeszcze ktoś Ci wcześniej na to zwrócił uwagę dostaniesz na pewno.

Chyba już prościej nie można tego napisać

Edit... hyhyh... pierwszy raz zobaczyłem jak działa sprawdzanie pisowni ;) fajne :D

Edytowane przez MareCeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie dlatego, że się edytowało post. Wtedy już bierze do sprawdzenia tylko błędny wyraz, nie sprawdzając czy stoi już przed nim ORT:

Admini- w związku z tym nowe dla was zadanie bojowe ;) poprawić orty, żeby tylko raz były wyświetlane. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierwszy dzień siedze na forum,

kilka postów napisałem, niewiedziałem żeza orty procęty i co ? I już proceńciki na powitanie mam :/ :P.

Dyslekcja dyslekcją, słowniki słownikami, ale nawet jak sie mocno staram i głowie :mur: to pare ortów i tak będzie :/, a jak sie skupiam nad samą treścią to ich jest jak mrówek :?

A dysortografie mam już od 10 lat stwierdzoną...

chciałbym też zauważyć że ludzie z dys.. to przeważnie ludzie z wysokim IQ więc na tym forum problem jest większy :wink: , na grandwarezie mnie nikt nie upominał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IV. 7

przy zakladaniu konta pierwsza czynnoscia bylo zaznaczenie checkboxa pod Regulaminem z wdziecznym tekstem Przeczytałem, i zgadzam się z zasadami

kazdy z nas zdaje sobie sprawe z mozliwosci popelniania bledow - badz ortow badz literowek ale te kilka sekund na sprawdzenie lub tez przycisk edycji istnieja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja na piszę co o tym sądzę.

Jestem przeciw dawaniu procentów za ortografa, ale za dawaniem % przy rażących głupota postach. Przykład posta za który wg. mnie powinny polecieć procenty:

No bo tak gosc przeznacza na kompa pewien fundusz i wybiera gowno które sie kupy nie trzyma i zostaje reszty z tego funduszu 210 zl a ja sie zastanawiam jakiego kompa mu dobrac na amd zeby byl wypas i zeby zmiescic sie w 5000 z monitorem i ze wszystkim no mniej wiecej 4000 zl na kompa i jak go do tego jeszcze przekonac bo juz mi sie pomysly skanczyly upar sie na p4 bo mu reputacja inetl w leb kopnela upar sie na palita bo mial a bylo g i co mam mu dobrac ??? i jak uzasadnic

Pierwszy lepszy jaki znalazłem, to przykład i nie ma na celu obrażania autora.

Natomiast jeśli ktoś pisze zrozumiałego posta, ale zdarza mu się ortograf (ja np. nałogowo piszę wogule zamiast wogóle) to dawanie % byłoby przesadą. Tak samo przy szybkim pisaniu czasem zdarza się przestawienie liter, np. sławne już "nei".

Ale mimo wszystko nie wiem czy karanie za ortografy dużo da, ponieważ osoby tak piszące jak podałem przykład wyżej zazwyczaj piszą tylko kilka postów i znikają, więc +10% nie zrobi na nich dużego wrażenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi