Skocz do zawartości
Ouara

% Za Ortografię

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem gdzie to napisać, więc napiszę tu. Czy nie da się wymusić jakiegoś nakazu, aby ludzie korzystali z narzędzi sprawdzających pisownię, oraz aby jako tako dbali o interpunkcję? Normalnie czasami jak czytam niektóre posty, to mnie krew zalewa! Nie chodzi mi o błędy które mogą każdemu się zdarzyć, chodzi mi o kompletne niechlujstwo, które momentami posuwa się do takiego stopnia, że autor takich postów kwalifikuje się wg. mnie tylko do permanentnego bana! Wytłumaczenia w stylu dysleksja, dysortografia są bezpodstawne. Istnieją narzędzia takie jak np. SpellBound, które automatycznie sprawdzają pisownię. Może w końcu czas coś z tym zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poki nie wyszedł na fobre firefox z modułem sprawdzani apisowni bad zinne cuda nie ma co za wiele wymagac od uzytkownikow :P Choc razace błedy w zasadzie powinny byc karane paroma.. niewieloma punktami za kilka postów jakos całosc ;) Bo analfabeci nie na forum a do bibliotek powini witac sie za dnia ;)

Anaflebetom stop!! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://toolbar.google.com/index_xp.html

GT posiada funkcje 'spell check' , obsluguje 11 jezykow w tym polski, jak kiedys sie tym bawilem to dzialal z IE i FF, nie wiem jak teraz, moze juz dziala na operze i innych.

Zasada dzialania: poprawia bledy w tekscie pisanym np. na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MS Word, Open Office .. poza tym czasami się nie da wyeliminować błędów popełnianych przez "niedobijanie" klawiatury ... bywa :D wtedy korzystać należy z butonu "EDIT" :D polecam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak wyżej chłopaki powiedzieli: Aspell i Spellbound. Obydwa podkreślają błędy na czerwono, w czasie pisania! Sam używam! Nie trzeba się wysilać żeby worda włączać! Poza tym, tłumaczenie, że ktoś pisze szybko i czasem mu się nie wciśnie literka, to głupia wymówka. Bo zazwyczaj tekst osób które się tak tłumaczą, wygląda tak: "Bo zzwczaj test osob ktre sie tlumcza, wglada tak"!

@sgj - to mam raportować co drugi post jaki przeczytam?! :blink: :D

Edytowane przez nieo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sgj - to mam raportować co drugi post jaki przeczytam?! :blink: :D

A my mamy pernamentie banowac/procentowac wlasciciela tego co drugiego postu?!

Takie nakazy o ktorych mowiles sie nie sprawdza - podobnie sobie mozesz rzucic hasło dla społecznosci: Idzice na wybory!

No i te 30%-40% owszem zawita do urn, a reszta?

matdys - ale żyjesz w Polsce i wypowiadasz sie na polskim forum - wiec poprawna polska mowa jest wymagana..

I nie, nie interesuje nas ze ktos ma zolte, zielone czy inne papiery..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

matdys: chyba nie widziałes jak niektorzy pisza.. przeciez to analfabeci/imbecyle....inikajacy ksiazek? Pisza pozniej na forach i dzieci chlonace wiedze same zaczynaja miec watpliwosci co do pisowni/wymowy niektorych wyrazow.. Taka jest prawda dotyczaca osob młodszych ktorzy faktycznie niewiele czytali a teraz maja wymowke .. paranoja.

Jestem ze "starszgo" rocznika .. jak sie mowiło starego systemu nauczania .. ;) 1985 rok urodzenia. W mojej klasie nie było osob dyslektykow(w podstawowce jak zawsze znalazło sie kilka oferm ktore nadawały sie tylko do lopaty albo odstrzału w niektorych przypadkach ;) ), w sredniej kilka osob załatwiło sobie odp papier przed matura z polskiego..bo chcieli miec lzej.. uzyskac nieobnizona przez błedy ocene ale pisali niezle. Co dziwne młodszy rocznik był juz pełen biednych dzieci(takze tych lepszych uczniow) ktorzy nie potrafia zapamietac jak pisze sie w kołko przewijajac sie wyrazy. Nie jest to dziwne ze tyle sie mowi o dyslekcji? Jak sie nie czyta i chodzi do gimnazjum to raczej zle to pozniej wyglada. Całe szczescie co inteligentnijsi i tak sobie jakos radza w tych głupich szkołach .. by juz w sredniej wyjsc na ludzi ... ;)

nieo: piszesz o literowkach ktore i mi sie zdarzaja bo pisze za szybko ale nie mam dyslekcji i jak płodze tekst wolniej to i poprawnie .. Mnie nie pokrzywdził los czyms takim jak "dyslekcja" czy inne spiecie umysłowe ;)

Jestem za procentowaniem w przypadkach w ktorych robi sie błedy w podstawowyc słowach, ogołem gdy ktos sie nagminnie popenia powinien przysiasc przy lekturze a nie trzaskac setki czy tysiace postów na forum...

ps. http://www.konnekt.info/forum/index.php?showtopic=4421 i dobrze...

Edytowane przez Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, moim zdaniem powinno sie przykładać większą wagę do błędów ortograficznych i składniowych popełnianych przez userów. Małe błędziki są akceptowalne, ale zdarzają sie takie wypowiedzi, których się po prostu nie da zrozumieć, ze względu chociaż by na interpunkcje.

Procentowanie takich postów może podniosło by trochę poziom wypowiedzi na forum. Ja też nie jestem święty i robie sporo błędów, ale staram sie je ograniczyć. Lecz trudno jest wybaczyć błędy typu "Juzef" itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie jest doskonaly i kazdemu zdarzaja sie wielblady ( zmeczenie, pospiech, ect ) Ale jak widze stado dromaderow to czasem krew zalewa i reka sama znajduje % razem z ZPP dla takiego oszoloma.

@Miazga82

Zdziwilbys sie ile razy widzialem takiego krzaka na wniosku [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moim zdaniem nie powinno się karać za błędy ortograficzne, przecież to nie jest lekcja j.polskiego....

Jasne... Tylko, że w większości muszę czytać post takiej osoby 2-3 razy, żeby zrozumieć co ona pisze. A uwierz mi, czytam szybko i z dużym zrozumieniem!

@nieo, wystarczy żebyś sam zinterpretował czy ten błąd jest rażący, a wtedy będziesz wiedział czy raportować. Zdaj się na swoją subiektywną opinię;]

Zdam się na swoją subiektywną opinię ;].

A my mamy pernamentie banowac/procentowac wlasciciela tego co drugiego postu?!

Takie nakazy o ktorych mowiles sie nie sprawdza - podobnie sobie mozesz rzucic hasło dla społecznosci: Idzice na wybory!

No i te 30%-40% owszem zawita do urn, a reszta?

matdys - ale żyjesz w Polsce i wypowiadasz sie na polskim forum - wiec poprawna polska mowa jest wymagana..

I nie, nie interesuje nas ze ktos ma zolte, zielone czy inne papiery..

Może mnie trochę poniosło, przez jakiś czas się kumulowało wszystko we mnie ;). Musiałem gdzieś dać temu ujście.

Ale gdy czytam posty tego pana: http://forum.purepc.pl/index.php?showuser=132155 ,który nie wie, co to kropka i przecinek.

Ten tak samo http://forum.purepc.pl/index.php?showuser=122 ,tyle, że używa zamiast znaków interpunkcyjnych wielokropków.

Czy tym panom była kiedykolwiek zwrócona jakakolwiek uwaga, na temat ich pisowni? Przykładów takich jest cała masa. Nie mówiąc o powszechnym unikaniu dużych liter na początku zdania, ale to nie jest już tak ważne.

Ja nie mówię o błędach, które mogą każdemu się zdarzyć. Ale o błędach które znacznie utrudniają komunikację. O unikaniu i notorycznym pomijaniu polskich znaków, które wprowadza straszne zamieszanie do tekstu, burzy jego logikę i znacznie utrudnia odczytanie.

Dbałość o formę wypowiedzi jest bardzo ważna w komunikacji, zarówno pisanej jak i słownej. Przyznajcie, że gdyby wszyscy się wypowiadali tak jak nasz Prezydent i jego brat, który śpiewa "z ziemi polskiej do Wolski", to by była katastrofa. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieo cosik mi sie wydaje ze przesadzasz znowu w druga strone ...

pomijanie polskich znakow jest uzasadnione gdyz nie wszyscy maja polskie czcionki etc i co wtedy ? ha odpowiem , ci : masz ladne kwiatuszki na ekranie,

Dlatego prosze cie nei przesadzaj bo nagorliwosc jest gorsza od faszyzmu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do polskich znaków to gdzies kiedyś czytałem wywiad z prof Miodkiem w którym pytano się go czy emaile zastąpią papierową wersje listu i czy brak polskich znaków dialektycznych stanowni dla niego problem, stwierdził iż emali zastapi papierową wersje listu, a polskie znaki dialektycznie to nie problem gdyz każdy zdrowo myslaćy Polak zorientuje się o jaki znak chodzi i niewiedzi w tym problemu to tylko tak odnośnie tego braku polskich liter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie. Brak polskich znakow problemem nie jest. Jak ktos napisze "dab" to w kontekscie od razu wiadomo ze chodzi o drzewo. A jak napisze "domp"? :>

P.S. Nie, wcale nie napisalem tak kiedys w zeszycie od polskiego... Wcale nie... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi