Skocz do zawartości
Trendzik

Toyota Czy Suzuki ! 4x4 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do was ogromną prośbę. Posiada ktoś z was samochody tych marek ?? Zastanawiam się nad dwoma samochodami : Toyota Rav4 oraz Suzuki Grand Vitara (oba 5-ęcio Dżwiowe). Chodzi mi o nówki, z salonu. W sumie do Toyoty to się nie czepiam bo to podobno dobre samochody, ale czy Suzuki to są jakieś fatalne auta ??

Chodzi mi o Diesel-a. Cena Toyoty to 118 tys. (klima, felgi itp.) a cena Suzuki to 95 tys. (klima, itp.) za felgi trzeba dopłacić, ale i tak taniej będzie. Co sądzicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coprawda dzisiejszym pseudo terenówek juz prawie sie nie produkuje ;] Mozna je nazwac jednak samochodami rodzinnymi (takie wieksze kombi) Ja bym bral Toyote.. Pewna marka chociaz obydwie są na wysokim poziomie. Pozatym Toyota bardziej mi sie podoba ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam zadnego z tych dwoch samochodow, jednak jesli bylbym na twoim miejscu to zdecydowanie wybralbym Toyote. Suzuki leci taka przeokropna tandeta, ze az szkoda gadac (przynajmniej jak ja ogladalem jakis czas temu to suzuki), fatalnej jakosci plastiki, wnetrze przeokropnie brzydkie, fotele malo wygodne. Praktycznie same wady...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem w salonie, i oglądałem Toyote , oczywiście jest to bardzo ładny samochód, ale ten Suzuki też brzydki nie jest. To nie ma być typowa terenówka, tylko musi mieć napęd 4x4 , to taki samochód bardziej rodzinny jak ktoś wyżej wspomniał. Ale i tak nie wiem co wybrać ... Czy Suzuki to naprawde taka tandeta ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako ze jestem dosc dobrze zorientowany jesli chodzi o cięższe samochody to sie wypowiem. Wiec tak... jesli masz zamiar samochodem jezdzic glownie po asfalcie to bez zastanowienia bierz Rav4, poniewaz ma naprawde genialna kontrole trakcji i jest wyjatkowo komfotowa. Natomiast jesli jakis ciezszy teren to Gran vitara radzi sobie lepiej od ravki. Serwis Toyoty w Polsce jest dobrze zorganizowany, ale i swoje kosztuje. Suzuki jest tansza jesl chodzi o zamienniki. Ja stawaiłbym na toyote poniewaz to naprawde niezawodne samochody. Co do suzuki sie nie wypowiem jak z tym jest bo nigdy nie mialem. Zastanów sie jeszcze na nowym Jeepem Cherokee wprawdzie jest droższy ale obydwa ww. mu nie dorównują.

W tej klasie mozesz jeszcze obczaić:

-Nissan X-Trail

-Honda CR-V

-Honda FR-V

-Hyundai Santa Fe

-Subaru Forester (polecam)

-Subaru Outback (droższy, ale klasa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wedlug mnie Suzuki ma jednak wieksze doswiadczenie w projektowaniu samochodow z napedem 4x4. Juz ichb troche zrobili Samuraj, Jimmy a Vitara to bardzo znany samochod. Za Toyote zaplacisz duzo wiecej bo placisz za marke. Poszukaj troche na necie w o tych samochodach!!!!!! Porownaj jak sie zachowuja w terenie katy zejscia natarcie itp. Nie sugeruj sie takimi peirdolami jak kolor itp, patrz na wyposazenie.

p.s. jak dla mnie to Rav4 jest na maxa "cukierkowe"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rumun_666

Tak samochód głównie do jazdy po asfalcie, nieraz będzie musiał wyjechać w teren ale mało skomplikowany ;)

Z tych co podałeś tylko Hyundai jako tako ujdzie.

Takim samochodem jak Rav4 można jeździć po dziurach ze sporą szybkością ?? Czy lepiej uważać tak jak w zwykłych autach ?

W sumie klamka już zapadła, chyba że jakiś inny samochód fajny się trafi.

mib

Ta Toyot-a ma bardzo dobre wyposażenie, posiada wszystkie wspomagacze jazdy , kontrole trakcji itp. Tych bajerów nie ma Suzuki, z tego co widziałem. A pozatym bardzo przydane : Klimatyzacja ;) automatyczna, a w suzuki jest manualna bodajże.

Chodzi o Toyote Rav4 Diesel 2,0 " wersja wyposażenia SOL ''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli moge namieszć, to brałbym

HONDE HR-V

albo z tych nissanów http://www.nissan.com.pl/vehicles.xml na dole strony, z 6 terenówek do wyboru

hyundai, tani w utrzymaniu, ale w środku fatalne wykończenie i stylistyka, jak chiński plastik :D

ta toyota nie jest zła, lepsza od suzuki, ale proponowąłbym to co wyżej, jak do asfaltu i lekkiego offroad to honda

PS: jakbym miałdostać któekolwiek z tych aut za darmo to bym trzaskał uszami i skakał z radości i bym sobie chwalił, ale to ty kupujesz i sam wybierasz :D

honda is the best, the power of dreams..... albo nissan xtrial :P

HONDA HR-V

http://img107.echo.cx/img107/556/honda5uq.jpg

plus ""selekcjonowany"":D:D:D:D kolor i alufeligi, ładny, żywoty, efektowny itp, to foto akurat brzydkie ale jest

nissan xtrial widziałem na ulicy prawie świerzo z salonu, efektowny i miłe wrażenie, a te rav 4 też spoko ko linia nadwozia już troche stara, jak kupisz teraz to jązmienią za 6 miesięcy czy coś pewnie. honda ma klasyczną i długowieczną linie :P nissany też :P

Edytowane przez wirion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał Toyote. Bardzo porządne autka. Dość dużo jeździłem ale Land Cruiserem nowym 120, silnik 3.0 TDi. Bardzo ładnie sie zbiera jak na te niecałe 3 tony. Ojciec jeszcze przerabiał go, jakiś chip dokładali. Teraz ma ponad 200 KM. W Rav4 niestety tylko siedziałem. Jest to dużo drobniejszy samochodzik ale też mi sie spodobał. Porządny wóz. Nie wiem jak sie prezentuje na trasie. Ale Land Cruiser jest bardzo dobry zarówno na trasie jak i w terenie.Ogólnie Toyoty cieszą się bardzo dobrą opinnią, a i tradycjami terenowymi też sie mogą co nie co pochwalic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to juz mowili przedmowcy Grand cherokee, Land cruiser ( zaswsze mozna kupic uzywke ), albo Mercedes ML.

1489650[/snapback]

Te samochody co mówiłeś nie wejdą mi nawet do garażu, są za drogie, a mi taki wielki samochód nie potrzebny. Używane nie wchodzą w gre.

zobaczcie co znalazłem :

Ranking DEKRA 2004

Edytowane przez Trendzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał Toyote. Bardzo porządne autka. Dość dużo jeździłem ale Land Cruiserem nowym 120, silnik 3.0 TDi. Bardzo ładnie sie zbiera jak na te niecałe 3 tony. Ojciec jeszcze przerabiał go, jakiś chip dokładali. Teraz ma ponad 200 KM. W Rav4 niestety tylko siedziałem. Jest to dużo drobniejszy samochodzik ale też mi sie spodobał. Porządny wóz. Nie wiem jak sie prezentuje na trasie. Ale Land Cruiser jest bardzo dobry zarówno na trasie jak i w terenie.Ogólnie Toyoty cieszą się bardzo dobrą opinnią, a i tradycjami terenowymi też sie mogą co nie co pochwalic.

1489501[/snapback]

Ja też bo wuejk ma :) Tylko 3.5 D4D ;) w full opcji... Tyle ze taki samochod w gre nie wchodzi bo w salonie 349.000 ;) ... Ja bym sie poważnie zastanowil nad nissanem tez bo to naprawde dobre samochody i z ww. mają największe doswiadczenie jesli chodzi o samochody terenowy (por. Patrol). Hondy mają świetnie skonstruowane silniki (v-tec) które są bardzo mało awaryjne, poza tym to bardzo komfortowy samochód (wiem, bo jeździłem) ... i z całą pewnością lepiej zaprojektowany niż toyota (przestronniejszy, wygodniejszy). Toyotą nie radze szybko jeździć po dziurach bo amortyzatory moga nie wytrzymać. No, oczywiscie zalezy jakie to dziury :) . Powiem tak... jeśli zalezy ci na mozliwosci jazdy w terenie to tylko Nissan, albo honda. Jesli natomiast asfalt to Hyundai albo Subaru (genialny samochód).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nazywanie tych samochodow terenowymi jest glebokim nieporozumieniem,

a rav4 jest paskudny jak noc, za ktora trzeba zaplacic w/w sume.

Forumowicze, kupujcie pojazdy z glowa na karka. :D

1488633[/snapback]

Żeczywiście pojazdy te nie mogą być nazywane terenowymi np. same ich tylko opony wcale nie nadają się do jazdy po trudniejszym terenie :mur:

ale rav4 nie jest taki paskudny jak go niektórzy malują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na asfalt + czasem "trawniki" ty tylko subarki,,, kwestia budżetu ale duży plus za to że nie udaje terenówki, przeniesienie napędu - jak w subaru, niezawodność; - jak w subaru... z wad?? cena, no i nie musi się podobać,,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na asfalt + czasem "trawniki" ty tylko subarki,,, kwestia budżetu ale duży plus za to że nie udaje terenówki, przeniesienie napędu - jak w subaru, niezawodność; - jak w subaru... z wad?? cena, no i nie musi się podobać,,,

1490959[/snapback]

Właśnie się nie poboda....a samochód musi udawać terenówke ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanów się może jeszcze na CRV według mnie bardzo bardzo fajny samochód ojciec ma i się wozi po błotku po śniegu 1m ( mieszkam na prowincji ) :D ta nowa ze wszystkim i z silnikiem disla nie bedzie dużo droższa a wykonanie zaj....efajne mi podoba się bardzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam Land Rovera. Bardzo dobry samochód, a silnik Diesla jest bardzo dobry. Jeszcze jak go poddasz fabrycznemu chip tuningowi to będzie całkiem szybko jeździł. Pozatym pamiętaj, że to Land Rover ma większe doświadczenie w budowaniu aut typu terenowego więc do tego SUV'a podrzucili trochę rozwiązań z Defendera, czy innych terenówek.

Jeżdżąc Land Roverem będziesz mógł np. na weekend pojechać w cięższy teren. Podczas, gdy jak wjedziesz tak Toyotą RAV4, czy SUzuki to daleko nie pojedziesz.

Polecam. Bardzo dobry samochód, wygodne fotele, wyposażenie na bardzo wysokim poziomie. Wykończenie wnętrza bardzo stonowane, ale ciekawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile wiem większość suv'ów ma dołączany napędtylnej osi,, subarki mają only stały,,, taka tyci różnica ;)

1492731[/snapback]

no wlansie a to wielka zaleta!!!!!!!! Samochod sie caly czas prowadzi jak po sznurku. A jak naped jest doalnczny to wjezdzasz w zakret majac naped na prod a wyjezdzasz majac naped na tyl (jak stracisz przyczepnosc na przedniej osi). Jest to troche niebezpieczne dla niewprawionego kierowcy mozna spanikowac. Subaru ma genialny naped na 4 kolka ale jest troche nisko zawieszone.

p.s. Rav4 i tym podobnych jezdzi sporo na drogach a Subaru to taki "rodzynek". Bierz Subaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi