Skocz do zawartości
mechl!k

Worek Bokserski

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym sobie na wakacje sprawić worek bokserski do odstresowania się po cięzkich dniach w siłowni.. ;]

Jako że nie pochodziłem jeszcze po sklepach w mojej miescinie, sprawdziłem ceny na Allegro -> LYNK

Jak widać cena jest zalezna od wielkosci worka.

Pare moich pytan:

1. Na gostka o wymiarach 190cm/85kg jest "odpowiedni" worek? Czy im większy tym lepszy?

2. Worek z wypełnieniem to ok. 40kg co kurierem wyjdzie jakies 100zł :mellow: Wiec czym mogę go wypełnić aby mieć zblizony efekt jak w oryginalnym worku (bo zabiore bez tego co jest w środku)?

Wdzieczny bym był za jakiekolwiek sugestie, porady itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sadze, ze nie bardzo jest sens kupowac worek bez "nadzienia". Bo w takim razie mozna zrobic samemu przy odrobinie umiejetnosci lub poprosic o to kogos z grona znajomych/ rodziny. Chyba ze zalezy Ci na wygladzie.

Ostatnio moi kumple z powodu dosc ograniczonej ilosci funduszu postanowili zrobic 2 worki na swoja silownie. Widzialme je, musze przyznac, ze naprawde podeszli do sprawy profesjonalnie. Wszystko dobrze zszyte, nic sie nie rozlazi, srodek dobrze ubity. Nie jestem w stanie pwoiedziec ile ich to kosztowalo, ale moge spytac w razie czego. Jedyne do czego sie mozna przyczeipc, to taki zwykly brazowy kolor, zadnych napisow, itd... Ale dla sporej czesci to przeciez plus.

Ogolnie jesli myslisz o kupnie przez allegro, to lepiej przemysl jeszcze sprawe brania pustego worka. Zreszta sadze, ze kupowanie na allegro worka nieco mija sie z celem. Bo idac do wiekszego sklepu sportowego tez jest spory wybor, a z transportem wiele mniej problemow.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wcale nei tak prosto znalezc w sklepach sportowych odpowiedni worek

zwłąszcza jeśli szukasz dużego i skózanego i żeby nei miał szwów przez środek itp itd ;)

ale faktycznie jak brać pusty to już lepiej sobie uszyć samemu.. tylko dobry materiał znaleźć.. i jazda..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

starymi ubraniami! myśle ze to jest dobry pomysł! dobrze ugniecione w worku bedą dosyć twarde i wage tez bedą miały

1489008[/snapback]

ubrania są za mało sprężyste - worek będzie się wgniatał - do kitu. pomysł sithh lepszy. Ja mam na działce worek własnej roboty z wypełniaczem tkaim jak w tanszych kołdrach - ojciec mi załatwił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zalezy mi na wyglądzie - a jedynie na bezpieczenstwie, trwałosci i jakosci... ;]

Moze rzeczywisice zaczne myslec nad zrobieniem homemade worka..

Najpierw porozgladam sie po sportowych sklepach...

No i popytam o rzeczy do wypelniania o ktoryc mowiliscie..

A jak to jest z wielkoscia worka? Niezalezy od "predyspozycji"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki 42kg byłby dobry, może nawet i większy, ale i tak przydałby się ktoś do trzymania, jakość też jest ważna, żeby się po pół roku nie rozpruł

co do wypełnienia to najlepiej byłby piasek, stare ciuchy są za lekkie, kartofelki też niezbyt, guma z opon też dobra,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja chodzilem do kumpla do garazu (pusty duuuuzy garaz spokojnie po 2-3m promien wokoł worka miejsca) i miał zamontowany woreczek tak pi x oko 150cm mocowany od gory i od dołu łancuszkiem mozna było kopac i boksowac IMO very good

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam worek 2,10 kupiłem pusty w środku idź sobie gdzieś do szfalni jak ja to zrobiłem niech Ci ścinki dadzą i już, wypychasz troche potrenujesz ubije się dołożysz jeszcze bo bedzie za miękki. A co do wielkości to im większy tym lepszy mniej sie buja, mam 2 worem mniejszy i jak troche potrenowałem to już mocniejsze kopnięcie czy coś bujało workiem a większy się nie odchyla tak więc polecam zakup sporego worka.

Edytowane przez Soften

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup sobie takie miecho jak Rocky mial :>

gdzies w piwnicy mam worek ktory jest wypelniony trocinami puki jeszcze go bilem calkiem fajnie bylo teraz podejzewam ze by sie rozsypal po jednym udezeniu [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TOMAHAWK nie do konca masz racje...

Sprawa wyglada tak: worki sa roznych rodzajow bo maja rozne przeznaczenie np:

malutka "gruszka" sluzy do cwiczenia trzymania dystansu etc.

worek ~100cm jest optymalny do boksowania dla osob raczej nie majacych stycznosci z zadna SW.

no a jesli naprawde chcesz sie wyzyc(bo chyba gdzies padlo takie okreslenie :D) to kup 160+ cm worek ktory nadaje sie i do boksowania i do technik kopanych a jesli sie postarasz to zmeczy cie po 5 minutach :D

No chyba ze chcesz sie wyzyc tak jak jeden moj znajomek... obkladal worek baseballem :lol: w takim przypadku nie jestem w stanie pomoc :mur:

A jesli chodzi o pytanie "jaki?" to sprawa jest prosta "ZE SKORY!!!" najlepiej wysokogatunkowej ale to chyba oczywiste... i dobrze jesli nie ma zadnych przeszyc przez srodek. Byle bys nie kupil jakiegos "cuda" jak takie niebieskie z allegro... kumpel kupil i nawet miesioca nie wytrzymal :blink:

Co do wypelnienia to jak juz ktos powiedzil dobra jest zmielona guma, osobiscie dodal bym jeszcze troche szmat tak zeby zrobic "pietra" tzn. np. 25cm gumy -> troche szmat ->25cm gumy -> szmaty itd. dzieki temu guma nie bedzie "wychodzic" na gore. Wypelnienie tanie i naprawde solidne... mozna tez zrobic opcje HARDCORE i sypac piasku... ja osobiscie raczej nie polecam.

I jeszcze jedna sprawa... to nie jest tak ze worek ma sie nie bujac ;-)

mam nadzieje ze w miare jasno to napisalem bo juz spie hehe :D

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Worek jest, wisi juz - i nie narzekam.. ;]

Jedyna rzecz jaka mnie irytuje to fakt że juz 2 razy rozwaliłem sobie o niego ręke...

Wiec chce kupić jakies tanie rękawice..

Prosze o rade jakie z tych które podam są odpowiednie do domowego treningu:

1

2

3

Powtarzam - domowego..

Jakie są miedzy nimi róznice - bo widac ze są po ich budowie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Bullsy 1 i 2 sa strasznie miekkie, wiec nie za dobrze raczej. A te 3, to maja odkrytego kciuka, ale za to wlasnie tego typu rekawice (nawet Bulls) sa twardsze. Nie kazdemu odpowiada odkryty palec, nieraz to jest troche niewygodne. Tego typu rekawice czesciej uzywane sa w kickboxingu. Sznurowanych nie bierz (napewno tych najtanszych), bo dosc czesto tylko klopoty z tym sa. ktroe z tych trzech par, to trudno powiedsziec, najlepiej gdyby to bylo poloczenie twardosci rakawic nr 3. razem z zakrytym kciukiem.

Edit

Dobre (nie dla kazdego) Bullsy, to dopeiro cos takiego, ale niestety te sa o 85 zl drozsze :( Chociaz sa tam jeszcze jakies Bullsy za 69, tylko trudno powiedziec co to wogole jest.

Jak masz mozliwosc, to idz do sklepu sportowego wiekszego i sobie sam sprawdz, twardosc i czy Ci pauja do reki.

Edytowane przez narcyz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak trenowałem Krav Mage to po treningach biłem w domu w worek gołymi rekoma , tyle że owijałem owijkami , przez pierwszy miesiąc będą Cie boleć ręce jak diabli i można sobie nadgarstek skasować , ale później to przynosi efekty , a obtarćmiał i tak nie będziesz bo owijki skórę ochronią.

Później biłem już w rękawicach ja kupiłem sobie Allright rękawice wypełnione taką pianką w środku , bardzo dobre do worka , usztywniony nadgarstek do treningu ze sparingpartnerem się nie nadawały (prawie złamałem kolesiowi nos na treningu) później do treningu wymieniłem na rekawice miękkie a worek naparzałem tymi twardymi.

A co do worka ja miałem dwa worki , twardy piasek ręce byś na nim połamał , ale do ćwiczenia kopnięć i obijania goleni rewelacyjny pierwszy miesiąc to mordęga i trzeba uważać żeby sobie nie złamać czegoś , później jak wyrobisz golenie to możes blokować ciosy nawet pałką , do rąk to koledzy wyżej Ci napisali.

Jak nie trenujesz tylko chcesz się wyładować to kup sobie owijki koszt rzędu 12 zł i spróbój tak jak mówie , jak worek mięki to powinno być ok , jak Ci nie spasi to dopiero kupuj rękawice a owijki i tak Ci się przydadzą żeby sobie palców nie powybijać i chronić nadgarstek.

Aha i jeszcze taka sprawa te rękawice po 33 zł co pokazałeś na Allegro to o d... rozbić , ja takich skasowałem w dwa lata z 5 par , bo albo sie szwy rozejdą , albo popekają po miesiącu , dwóch i zmądrzałem i kupiłem porządne Everlasty które służa do dziś.

Edytowane przez sztandar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o coś w tym stylu jak pokazałeś, wygodniejsze od tradycyjnych rękawic bokserskich, te w tym linku wyglądają na ręczną robotę, mogą być niezłe

1592143[/snapback]

Gostek z aukcji jest ich producentem...

Kupilem i przekonam sie o ich jakosci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi