Skocz do zawartości
RS

prosze o szybka opinie- Firmowy gf4mx, czy no name gf3 ti200

Rekomendowane odpowiedzi

witam temat troche oklepany, z poprzednich postow niewyciagnolem wnioskow, wiec prosze o rzeczowe opinie bo bede kupowal jutro pojutrze nową grafe i mam do wyboru:

Gainward GeForce4 PowerPack! Pro/600 TV (mx440)

albo jakiegos noname gf3 ti200

Jeszcze zastanawiam sie nad Radeonem 8500 le, ale jakos niejestem przekonay do tej marki. Sam w tej chili niemam czasu dalej przegladac forum wiec zwracam sie do Was z prosbą o pomoc.

Pozdrawaim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat faktycznie oklepany.

Jakiś moderator mógłby zadbać o przykelenie na stałe linku do THG graphic chart.

Bez porównania GF3Ti200 będzie wydajniejszy nawet od GF4MX460, a co dopiero od wersji wolniejszej.

Radeon 8500 będzie wydajniejszy od GF3Ti200, a nierzadko od GF3Ti500 ale tylko dobrej jakości. Noname, a zwłaszcza wersja LE, będzie bardziej porównywalna z GF3Ti500, niemniej jednak, będzie wydajniejszy od Ti200.

Poważnie się zastanów, jedyne co odstrasza to problamatyczność sterowników i to, że słabo się kręci, podczas, gdy większość GF3Ti200 można podkręcić do wartosci Ti500.

Jak masz kase to Radeona, a jak nie chcesz to tylko i wyłącznie GF3Ti200!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ci jednak polecę Radka. Sam ostatnio stałem przed podobnym dylematem i wybrałem Herculesa i jestem bardzo zadowolony. Obraz żyleta, a TV out to poezja... :D Bardzo wydajny. A i z grami nie mam żadnych problemów. Może na orginalnym BIOSie pamiątki nie kręcą się wspaniale, ale Hercules to Hercules - wiesz co masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem ludzi którzy piszą że odstraszają ich problemy ze sterami i kompatybilnością Radeonów. Tak było dawno temu. Teraz koledzy którzy mają GF3 zazdroszczą mi 100% kompatybilności mojego Radeona który chodzi sobie ze wszystkim (nawet doom3) na sterach od producenta :). A wydajnością R8500 może i jest na poziomie GF3 ti 500 ale za to obsługuje sporo więcej funkcji ( np wspomagające DVD oraz vertex i pixel shadery w wersji 1.4 i trueform)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi chodzi o wersje LE. Wsyztkie nawet starsze gry typu q2 midtown madness 1 i 2, colin 1 ida na tym Radku?

Jakbym stanol przed wyborem kilku roznych radeonkow to wersja le jakie powinna miec czestotliwosci i jakei czasy dostepu pamieci, oraz prosil bym zebyscie podali jakiej firmy ram bylby najbardziej podatny na o/c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm q2 - jest na OpenGL - z tym żaden radek nie ma problemów, midtown madness - to tylko DX6/7 - dlaczego mialoby nie dzialać - przecież nie wymaga obsługi prawie żadnych funkcji. A colin 1 z tego co pamiętam to chyba nawet nie był akcelerowany.

Temat wersji przewinął się już chyba z 1000 razy wiec napiszę tylko :

nie - powercolor, tak - pamięci 3.6 ns i lepsze. Rozsądnym zakupem jest Sapphire ( tani i dobry ) byle sprawdzić żeby pamięci miały te 3.6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej jak bedzie miec hynix'y 3.6 ns, a LE ma zwykle częstotliwość 250/250, mój Hercules ma domyślne taktowanie dla pamięc 240 ale za to ma lepsze timingi. Starych gier nie próbowałem ( q2 ) instalować, ale nie słyszałem o jakiś problemach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehz moze faktycznie lepiej wyjde na tym Radeonie. Obejrze jutro w sklepie i wkrotce podejme decyzje.

Jeszzce ostatnie pytanie Mam Xp16@1,9+ (fsb 150) 256 Sdr Kingston (synch) Baracude IV tak pi razy oko :) ile powinienem miec na leko podkreconym Radeonie 8500 LE ? (3dmark 2001se)hehz moze faktycznie lepiej wyjde na tym Radeonie. Obejrze jutro w sklepie i wkrotce podejme decyzje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehz moze faktycznie lepiej wyjde na tym Radeonie. Obejrze jutro w sklepie i wkrotce podejme decyzje. 

Jeszzce ostatnie pytanie Mam Xp16@1,9+ (fsb 150) 256 Sdr Kingston (synch) Baracude IV tak pi razy oko :) ile powinienem miec na leko podkreconym Radeonie 8500 LE ? (3dmark 2001se)hehz moze faktycznie lepiej wyjde na tym Radeonie. Obejrze jutro w sklepie i wkrotce podejme decyzje.

Jak się baaardzo postarasz to 10000 ! Jak się postarasz to 9300-9500 ! A tak normalnie - z lekkim OC to koło 9000 !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robilem "compare" z gosciem co mial antka 1700+ i radka 8500 chyba LE i on mial 8400 takze jak swoj sprzet lekko podkrecisz to powinienes miec z 9000 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy ale to nigdy niebierz gf4mx4xx bo to straszny syf.Zastanów sie na tym gf3ti200 (ja ją mam i na moim sprzęcie GTA3 zawala mi 1280x1024)Albo faktycznie nad radkiem8500, nawe LE da się podkręcić do normalnego radka

Ja do GF4MX nic nie mam..... ale to moje zdanie ! 8) Co do GTA3 to liczy się RAM - widziałem GTA3 chodzące bardzo płynnie w 1280x1024 na D750 i GF2GTS z 512 MB RAM ! 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam temat troche oklepany, z poprzednich postow niewyciagnolem wnioskow, wiec prosze o rzeczowe opinie bo bede kupowal jutro pojutrze nową grafe i mam do wyboru:

Gainward GeForce4 PowerPack! Pro/600 TV (mx440)

albo jakiegos noname gf3 ti200

Jeszcze zastanawiam sie nad Radeonem 8500 le, ale jakos niejestem przekonay do tej marki. Sam w tej chili niemam czasu dalej przegladac forum wiec zwracam sie do Was z prosbą o pomoc.

Pozdrawaim

Hmm... dla mnie BAAARDZO DOBRYM GF4MX440 jest Prolink wersja ULTRA ! Chodzi na 350/530 - deflaut dla GF4MX440 275/400 - fabrycznie 290/460 ! Ja na tej karcie maiłem 7213 w 3DMarku 2001, gdyby karta miała PIxel i Vertex Shadery oraz wyświetlała wszystkie testy - tak jak na GF4Ti4200 spokojnie miałaby 9000 !!! - 3DMark dolicza sporu punktów za te testy ! Patrząc na ilość FPS w pierszych 6 testach, ten GF4MX440 nie ustępował GF4Ti4200 !!! - no moze troszke ! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamietajk ze gf4mx to podrasowana wersja gf2mx  a to jest starsdze od gf3 i gf3 to byl nowy chip w porownaniu go gf2mx takze wez tego gf3 lub radka jakiejs fajnej firmy

Zgóry sorry za czepialstwo :wink: ale muszę w kwesti formalnej. GF4MX to nie dokońca "podrasowana GF2MX" ja raczej bym powiedział "podrasowana GF2Ti" przyczym znacznie od niego lepsza. Oczywiście nie ulega wątpliwości że GF3 jest znacznie lepszy i przyszłościowy (mimo że starszy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy GF2Ti to nie jest tylko i wyłącznie podrasowany GF2GTS?

Boże, tak to by można bez końca, bo i GF2MX odpowiednio podrasowany będzie taki jak GF2Ti. Chodzi o to, że GF4MX bardziej jest zbliżony do GF2MX/GTS/Ti niż do GF3 czy GF3Ti. I wydajnościowo również.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo jak na przystanku 5 facetów ubranych w dresy adidaska mówi "te... co masz w tym pudełku"...

ta ja zanimi podązam 1 telefon i hopaki maja taka jazde ze w zembach i na kolanach by mi oddali Radeonka ... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...