derwu Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 (edytowane) do usunięcia Edytowane 19 Lutego 2013 przez derwu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_ice Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 (edytowane) moim zdaniem zestawik calkiem spoko, chociaz nie wiem jak ta mbo przy oc bedzie sie zachowywac... kumpel ma identyczna ale jest loskiem w stylu "a po co podkrecac, jak chodzi..." :mur: i nie mam szansy jej pomeczyc, ale z wlasnego doswiadczenia dodam tyle ze gigabyte'a wiecej nie kupie. heh piszesz ze chcesz wyciskac siodme poty a nie widze w tym konfigu zadnego porzadnego zasilacza. Chyba o tym nie zapomniales? :lol: bo oczywiscie do siodmych potow to te 350W sie nie nadaje <_< Co do Geil'i to sa ok ;) creative moze i najtanszy nie jest (a jest az tak drogi?) ale to porzadna marka i nie natknalem sie jeszcze na bubel w ich wydaniu. A w tego audigy mozesz smialo inwestowac. nikt ci nie powie ile wycisniesz z konkretnego proca, zalezy od samego ukladu zalezy tez jaki stepping ci sie trafi grafe wycisniesz pewnie jak to zreszta zazwyczaj bywa, choc w tym przypadku moze i powiedzenie mojego loskowatego kumpla "a po co podkrecac, jak chodzi..." moze miec czesciowe zastosowanie... hiehiehiehie... Edytowane 9 Czerwca 2005 przez Sir_ice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Pozwole sobie zapytac - jaki jest sens wkladania do tej plyty pamieci DDR2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 zmień płytębo już troszkę stary chipset ;) można wziać coś takiego: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17985 Gigabyte GA-8I945P-G Intel 945P Szkoda kasy na k.dzwiękową, na płycie jest bdb zintegrowana karta :) Te kase lepiej dołożyć do grafiki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Nie interesuję się zbyt sprzętem komputerowym :unsure: , więc moje propozycje nie muszą być najlepsze i dlatego własnie piszę tu, bo wiem że znajdę doświadczone osoby, które pomogą mi w doborze najlepszego sprzętu B) (cena do wydajności). Po przeglądnięciu oferty (głównie jednego sklepu) wybrałem takie oto podzespoły : Płyta główna Gigabyte GA-8I915P-Duo Intel 915P Procesor Pentium 4 3,2GHz HT BOX FSB800 Prescott D540J Went. procesora Gigabyte 3D Rocket Cooler-Pro (PCU22-VG) Pamięć RAM GeIL Dual 2x 512MB DDR2 533 MHz Dysk twardy WD Caviar RE 160 GB WD1600SD 8MB cache SATA Karta graficzna Radeon X800 HiS 256 MB TV/DVI BOX (PCI-E) IceQ-II Turbo Nap. Opytczny LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4163B BOX black Obudowa Modecom Enjoy - czarna - 350W Karta dźwięk. Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS bulk Głośniki Creative Inspire™ T7900 7.1 BOX Cały zestaw jeszcze będę raczej chłodził dodatkowym wentylatorem zamontowanym i z przodu i ztyłu komputera, bo muszę wyciągać z niego 7 poty :lol: . Moje zastrzeżenia są głównie do karty dźwiękowej i głosników, czy polecacie sprzęt może jakiejś innej firmy, aby był troche tańszy, bo jak wiemy Creative nie jest jedną z najtańszych firm na rynku sprzętu audio :angry: . Po drugie czy wybrałem odpowiednie chłodzenie do procesora ? Mam zamiar go troche poddusić i wyciągnąć ile się da :D , czy ten wentylator wystarczy, bo jak wiem chłodzenie BOX-owe jest strasznie cieńkie :? . Trzecia uwaga tyczy się pamięci RAM, czy firma GeIL jest godna uwagi, a może znacie jakieś inne modele w podobnych cenach i równie dobrych (lub lepszych) osiągach ? (powiem tylko tyle, że te kosci razem kosztują 567 zł) Na koniec została jeszcze kwestia karty graficznej ? Prosto czy polecacie ją czy wymienić ją jednak na inny lepszy sprzęt w cenie zblizonej do tej, jaką ta karta jest warta czyli 1099 zł. Mam jeszcze kilka pytań troszkę off-topic :rolleyes: : 1. Ile wyciągne z tego procesora maksymalnie :) ? 2. Czy karte graficzną uda się jeszcze jakoś podkręcić ? 3. Ilu kanałowa jest karta dźwiękowa na płycie głównej ? Może zostać przy niej i nie kupować oddzielnej karty <_< ? Prosiłbym o konkretne odpowiedzi i przykłady z życia w funkcjonowaniu wywyższych podzespołów, a odpowiedzi na pytania kieruje głównie do osób, które mają pewne pojęcie na dany temat. 1489434[/snapback] własnie po co ddr2 ? jesli ten chipset obsluguje ddry zwykłe - chyba ze ma ładnie brzmieć i wyglądać :) ale ... procek -> nie wiem czemu ludzie boją sie tych 64 bitowych wersji - ?? -> wiem ze na razie tak czy siak obsluga tych instrukcji bedzie raczej uspiona ale kiedys napewno sie obudzi. Poza tym jesli chcesz wyciskać 7 poty ze swojego przyszego smoka to nie ładuj zasiłki modecoma ! i wez sobie Asusa,Abita albo cos mocniejszego zamiast tego Gigabyte'a a co do dzwieku to masz na tej płycie osiem kanałów wiec jak nie jestes aodiofilem to powinno Ci wystarczyć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
derwu Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 (edytowane) do usunięcia Edytowane 19 Lutego 2013 przez derwu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 plytke to raczej tą pozatym procesor z serii 600, ramy ddr a nie ddr2, wentyl to chyba lepiej arctic freezer 7, głośniki logitecha (np x-530) - niekoniecznie 7.1 - bo tego standardu jeszcze sie w pelni nie wykorzystje (i chyba nie predko bedzie), dobry zasilacz: np chef. 400W z aktywnym psc dobry monitor! - niema co sie katowac na jakims starym bublu (oile juz nie masz jakiegos porzadnego monitorka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
42ne Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Miałem Gigabyte 3D Rocket Cooler-Pro i jest dość głośny. Proponują coś innego. Nie wiem ile kosztują te głośniki 7.1, ale uważam, że lepiej 2.1 cyfrowe -> duzo lepsza jakość dzwięku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 do 7 potow to kup mobo abita lub asusa, zasilka do wymiany w zasadzie bude tez bym kupil jakas od chiefteca albo lepsza skoro juz tyle kasy idzie na kompa zamiast tego coolera gigabyte kup arctic freezera cisza i chlod... nad pamieciami bym sie jeszcze zastanowil choc geile zle nie sa, glosniki wystarczy chyba 5.1 no chyba ze roznica bedzie niewielka to kup te Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_ice Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 zasilka moim zdanie styknie taka : http://zenfist.pl/z.php/products_id/161 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 nie kumam polaczenia i915P + DDR2 :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Mój modecom 350W trzymał się krucej niż Codegen 300W :D Do OC nie polecam. Ten zasilacz jest dobry dla osób nie zajmujących się tym sportem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Mój modecom 350W trzymał się krucej niż Codegen 300W :D Do OC nie polecam. Ten zasilacz jest dobry dla osób nie zajmujących się tym sportem. 1490092[/snapback] modecom modecomowi nie rowny... zalezy na czyich bebechach seria GTF byla rewelka.. chyba najlepsze zasilacze za te pieniadze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Co do chipsetu to I945 lub I955 ewentualnie NForce4. Marka płyty to ASUS, ABIT. Wtedy DDR2 będą trafnym wyborem :) Gigabytowe chłodzenie także odradzam, głośne i drogie. Co do P4 to celuj w serie 6xx, przyszłościowa :D No i dysk, odradzam WD, weź Samsunga albo Seagate na SATA2 z NCQ. To tyle moich pomysłów. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Co do chipsetu to I945 lub I955 ewentualnie NForce4. Marka płyty to ASUS, ABIT. Wtedy DDR2 będą trafnym wyborem :) Gigabytowe chłodzenie także odradzam, głośne i drogie. Co do P4 to celuj w serie 6xx, przyszłościowa :D No i dysk, odradzam WD, weź Samsunga albo Seagate na SATA2 z NCQ. To tyle moich pomysłów. :rolleyes: 1490146[/snapback] a coz takiego przyszlosciowego w serii 6xx? roznice w wydajnosci w stosunku do 5xx znikome a cena z kosmosu... Co do chipsetu i945/955 na chwile obecna P5DW2 jest dostepna i kosztuje prawie 1k wiec nie sadze by byla w cenie porownyalna z jakims GB na i915P... celowalbym raczej w AA8XE na 925XE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Co do karty dźwiękowej, nic nie stracisz, jeśli wybierzesz Audigy 2 Value (ok. 150zł) - pozbawiona niepotrzebnych we/wy względem A2ZS. Zdecydowanie bardziej warta swoich pieniędzy niż ZS. :-P Co do reszty, nie chce mi się teraz czytać i analizować ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Co do chipsetu to I945 lub I955 ewentualnie NForce4. Marka płyty to ASUS, ABIT. Wtedy DDR2 będą trafnym wyborem :) Gigabytowe chłodzenie także odradzam, głośne i drogie. Co do P4 to celuj w serie 6xx, przyszłościowa :D No i dysk, odradzam WD, weź Samsunga albo Seagate na SATA2 z NCQ. To tyle moich pomysłów. :rolleyes: 1490146[/snapback] chyba dawno z WESTERN DIGITAL nie miales do czynienia, wiec prosze nie rob obory przedstawiajac Samsunga nad WD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 (edytowane) a coz takiego przyszlosciowego w serii 6xx? roznice w wydajnosci w stosunku do 5xx znikome a cena z kosmosu... Co do chipsetu i945/955 na chwile obecna P5DW2 jest dostepna i kosztuje prawie 1k wiec nie sadze by byla w cenie porownyalna z jakims GB na i915P... celowalbym raczej w AA8XE na 925XE 1490162[/snapback] sprawa jest prosta - jesli ddr do chipset 915 a jezeli ddr2 to nowszy ( 925,925,945,955 ) Jesli chodzi o serie 600 to oto glowne cechy : -64-bitowe instrukcje -SpeedStep Technology - oszczędzanie energi i przy okazji wydzielanego ciepła ( spowalnianie procka do 2,8 przy małym obciążeniu ) - L2=2MB -poprawiona Technologia HT (HyperThreading ) Ocene pozostawiam kazdemu z osobna co do dzwieku na nowych płytach montują naprawde fajny sprzet dzwiekowy ( jesli sie nie jest audiofilem jak juz napisalem ) Edytowane 10 Czerwca 2005 przez htw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 (edytowane) chyba dawno z WESTERN DIGITAL nie miales do czynienia, wiec prosze nie rob obory przedstawiajac Samsunga nad WD. 1490228[/snapback] No właśnie rzecz w tym, że miałem. Stąd moja subiektywna ocena. A co do chipsetu, to mimo ceny i tak bym obstawiał na I955 albo NF4. Owszem płyty kosztują koło 900pln, ale w całościowej cenie zestawu te 500zł więcej to nie dużo. A takie bajerki jak NCQ czy Raid Matrix są fajne i warte uwagi. Co do serii 6xx i jej przewag nad 5xx (poza ceną, bo tu przewaga jest wyraźna :D ) to przedewszystkim 64bity. A przecież jesteśmy juz po oficjalnej premierze Win XP 64. Edytowane 10 Czerwca 2005 przez ZeroSuper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
derwu Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 (edytowane) do usunięcia Edytowane 19 Lutego 2013 przez derwu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Obudowa: Thermaltake Tsunami Dream - 489zł http://sklep.benchmark.pl/pelny_12250.html Recenzja: http://www.mod-planet.com/index.php?module...wpage&pageid=66 Droga, ale ładna i estetyczna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 http://sklep.benchmark.pl/pelny_17542.html a taka?? i zasilacz Tangana http://sklep.benchmark.pl/pelny_14429.html razem 430 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Uciekaj od dysku samsunga i nie sugeruj się SATA2 tak bardzo ;) Weź seagate z ncq i 5lat gw :) Nie słuchaj głupich rad i nie kupuj!! płyty na chipsecie i915, ponieważ jest to zła płyta do O/C ze względu na brak możliwości blokowania PCI/SATA i magistrale przy dużych FSB nie wyrabiają!! Jeśli chodzi o grafe w tej cenie bdb ;) zasilacz: http://sklep.benchmark.pl/pelny_15406.html lub http://sklep.benchmark.pl/pelny_14429.html a obudowa bez zasilacza np. tracera za 70zl ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 sprawa jest prosta - jesli ddr do chipset 915 a jezeli ddr2 to nowszy ( 925,925,945,955 ) Jesli chodzi o serie 600 to oto glowne cechy : -64-bitowe instrukcje -SpeedStep Technology - oszczędzanie energi i przy okazji wydzielanego ciepła ( spowalnianie procka do 2,8 przy małym obciążeniu ) - L2=2MB -poprawiona Technologia HT (HyperThreading ) Ocene pozostawiam kazdemu z osobna co do dzwieku na nowych płytach montują naprawde fajny sprzet dzwiekowy ( jesli sie nie jest audiofilem jak juz napisalem ) 1490274[/snapback] serio...? to przeczytaj jesio raz to co napisalem... i przemysl swoja wypowiedz... pzdr BTW zapomniales o EIST ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 A ja może troszku przewrotnie - procek AMD 3000/3200+ Venice + DFI NF4 Ultra-D + 2x512 TwinMos SpeedPremium i do tego reszta? :D Taniej i po raczej pewnym kręceniu procka wydajniej.... Dobra, nie mieszam koledze, bo o Intelu tu prawimy. Generalnie to co piszesz w ostatnim poście już po korektach przedmówców moze być. Jednakże osobiscie skłoniłbym się ku DVD RW NEC 3540A . Razi mnie również grafa, dołżyłbym tyćkę do X800XL, jednak 16 potoków robi swoje przy grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Jeżeli zdecydujesz się na I955 to dysk WD odpada, na dzień dzisiejszy nie ma SATAII i NCQ. Moje typy to Seagate z SATAII i NCQ, 5 lat gwary tylko ta cena :cry: lub SAMSUNG z SATAII i NCQ i trzyletnią gwarą, za to cena całkiem przystępna. Co do wad samsunga - kiepska wydajność na tle konkurencji, głowica pracuje cicho, ale tależe dysku piszczą :lol: Zalety ? - Cena i niska awaryjność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...