Skocz do zawartości
Sikor

Ogórki Małosolne.

Rekomendowane odpowiedzi

Mój przepis:

2,5 kg ogórków gruntowych (takie akurat mam naczynie).

Osolony wrzątek (łyżka stołowa soli na litr wody).

Liście: chrzanu, dębu, porzeczki, wiśni.

Dużo, dużo kopru (takiego wyrośniętego, z grubymi łodygami).

Korzeń chrzanu (umyty, oskrobany ze skóry, poporcjowany).

Kilka ząbków młodego czosnku.

 

Ogórki umyć, obciąć "dupki" z jednej strony, układać (najlepiej w naczyniu glinianym lub drewnianym) ścisło warstwami na przemian z dodatkami. Na dole większe, trochę dłużej się "umałosolniają". Zalać gotującą się, osoloną wodą. Przycisnąć (jakiś talerz z obciążeniem, płaski kamień). Odczekać ze dwa, trzy dni. Konsumować.

Po skonsumowaniu czynności powtórzyć, aż do znudzenia. :-P

Niebo w gębie, a jaki zapach. :-P

 

 

Macie jakieś inne patenty?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robie tak samo jak Sikor z tymze dorzucam jeszcze liść laurowy ;)

1491704[/snapback]

Raz próbowałem z liściem, ale jakoś mi nie pasuje. Zabija zapach innego ziela. Co innego w normalnych ogórach kiszonych, ale to temat na odrębną opowieść. :-P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wsio to samo, ale liść dębu ?? jest jakaś różnica w smaku/aromacie ??

 

i jeszcze jedno, ja czasami lubię jeść kilka minut po zalaniu, zalewa jeszcze gorąca, ogóreczki ciepłe i b. mało "nasiąknięte" mniam.

 

ps. robił ktoś ogórki kiszone (small size) w butelce?? pichota

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogorki dobre, ale po zmieszaniu wody z nich z wodka daje lepsze efekty [;

 

np. bardzo dobre na przeczyszczenie ;]

 

A ja mam ksiazke Przekąski gorące pani Barbary Bytnerowicz.

Dzisiaj na kolacje bede robił zapiekanke z jaj, piersi indyka i sera ;]

 

Ktos chce wpasc do mnie na kolacje?:>

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wsio to samo, ale liść dębu ?? jest jakaś różnica w smaku/aromacie ??

1497558[/snapback]

I bodajże jeszcze wtedy ogóreczki mają inną "konsystencję" czyli nie są takie flaki tylko twardsze troszke ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...