Sikor Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Mój przepis: 2,5 kg ogórków gruntowych (takie akurat mam naczynie). Osolony wrzątek (łyżka stołowa soli na litr wody). Liście: chrzanu, dębu, porzeczki, wiśni. Dużo, dużo kopru (takiego wyrośniętego, z grubymi łodygami). Korzeń chrzanu (umyty, oskrobany ze skóry, poporcjowany). Kilka ząbków młodego czosnku. Ogórki umyć, obciąć "dupki" z jednej strony, układać (najlepiej w naczyniu glinianym lub drewnianym) ścisło warstwami na przemian z dodatkami. Na dole większe, trochę dłużej się "umałosolniają". Zalać gotującą się, osoloną wodą. Przycisnąć (jakiś talerz z obciążeniem, płaski kamień). Odczekać ze dwa, trzy dni. Konsumować. Po skonsumowaniu czynności powtórzyć, aż do znudzenia. :-P Niebo w gębie, a jaki zapach. :-P Macie jakieś inne patenty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Ćiosnek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 ... Kilka ząbków młodego czosnku. .... 1489568[/snapback] Ćiosnek :) 1489581[/snapback] A to co :?: Kawy jeszcze nie wypiłeś, że nie widzisz :?: :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 a zebys wiedział ;) wywar do ogórów: -woda -ćiosnek -gorczyca -liście laurowe -sól -ziele ang. -ocet ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Pij szybko kawę. :-P Egzamin zawodowy zdawałeś chyba po kawie, nie :?: :-P Ocet do ogórków małosolnych :?: 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Sikor Nie chcę nic mówić, ale ukradłeś przepis mojej babci... Ona może się mścić! ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumun_666 Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 Ja robie tak samo jak Sikor z tymze dorzucam jeszcze liść laurowy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 Ja robie tak samo jak Sikor z tymze dorzucam jeszcze liść laurowy ;) 1491704[/snapback] Raz próbowałem z liściem, ale jakoś mi nie pasuje. Zabija zapach innego ziela. Co innego w normalnych ogórach kiszonych, ale to temat na odrębną opowieść. :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FastlY Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 wsio to samo, ale liść dębu ?? jest jakaś różnica w smaku/aromacie ?? i jeszcze jedno, ja czasami lubię jeść kilka minut po zalaniu, zalewa jeszcze gorąca, ogóreczki ciepłe i b. mało "nasiąknięte" mniam. ps. robił ktoś ogórki kiszone (small size) w butelce?? pichota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 wsio to samo, ale liść dębu ?? jest jakaś różnica w smaku/aromacie ?? .... Dochodzi taka dosyć specyficzna goryczka, nie bardzo wiem, jak Ci to Opisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Ogorki dobre, ale po zmieszaniu wody z nich z wodka daje lepsze efekty [; np. bardzo dobre na przeczyszczenie ;] A ja mam ksiazke Przekąski gorące pani Barbary Bytnerowicz. Dzisiaj na kolacje bede robił zapiekanke z jaj, piersi indyka i sera ;] Ktos chce wpasc do mnie na kolacje?:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 wsio to samo, ale liść dębu ?? jest jakaś różnica w smaku/aromacie ?? 1497558[/snapback] I bodajże jeszcze wtedy ogóreczki mają inną "konsystencję" czyli nie są takie flaki tylko twardsze troszke ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...