Skocz do zawartości
naox

Pytanie/problem Odnosnie Wtyczek Zaliczaczowych

Rekomendowane odpowiedzi

witam. mam pewien problem.

mam płyte głównashuttle av45GT która to potrzebuje oprocz standartwego zasilania w postaci wtyczki atx 20 pinowej takiej oto wtyczki z zasilaniem:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

zasilacz mam bez takowej wtyczki :unsure:

ma standartowe wtyczki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

pytanie jest takie czy moge przerobic tą ostatnia na tą która potrzebuje? kolory przewodów sie zgadzaja (tylko jednej czarniej mniej, to pewnie masa), wiec napiecia pewnie są te same. A moze juz są gdzies na rynku takie przejsciówki. Jesli tak to prosze o jakąs nazwe - jak mam tego szukac. jak sie nazywa standart wtyczki która potrzebuje? na wtyczcce pisze P14 KSP-9360. Jak sprawdzałem na rynku bardzo bardzo mało zasilaczy ma taka wtyczke.

prosze o porade w tej sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to ten wynalazek:

http://eu.shuttle.com/en/desktopdefault.as.../558_read-9957/

???

Są jeszcze na rynku zasilacze z wtyczka AUX (podobna tak się nazywa to "coś" z 6 stykami), ale jest ich niewiele. Dorobić ... no niby można, z tym że ja bym raczej dołożył cały kabel z wtyczką (ze starego zasilacza, żaden problem). Bez tego nie działa? Pytam, bo niektóre płyty używały AUX opcjonalnie - jak nie było to też działały (ale zdaje się wtedy było dodatkowo gniazdo Molex na płycie, nie pamiętam).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak to ta płyta główna

bez podłaczenia tej wtyczki aux płyta nie działa.

hm. no tak. ze starego zasilacza wyciagnac ta wtyczke. moje pytanie sprowadza sie głównie do tego czy jesli kolory kabli beda te same - napiecia brane nawet z innych wtyczek to bedzie wszystko ok?

Dołozyc ten kabel powinienem otwierajac zasilacz i wysztukujac tam jakos tych napieć czy pobierac z innych wtyczek (dolutowujac równolegle)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyglada na to ze pomyliłem sie mówiac ze bez podłaczenia wtyczki aux nie działa płyta. jednak działa.

1490595[/snapback]

Tak mi się zdawało że ten model płyty powinien dzialać bez AUX, ale miałem z nimi do czynienia dawno temu ;)

Napięcia i kolory kabli są ze sobą powiązane, można podłączyć się równolegle bez rozkręcania obudowy zasilacza. Nieładnie to wygląda, ale działa.

Co do samej wtyczki AUX i tego do czego była używana: w płytach na chipsecie ViA przeważnie robiono z niej tylko zasilanie AGP, niestety czasem bez podłączenia tego układ zasilania płyty wykrywał brak napięć i był problem :( Natomiast płyty na Intelu często miały z tego złącza robione zasilanie chipsetu i/lub pamięci ... bez tego raczej nie działa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi