Skocz do zawartości
Sołtys25

Komp(system) Nie Wstaje !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Jestem zupełnie bezradny - po raz pierwszy w mojej karierze nie wiem co sie popsuło ! :oops:

Ale od początku:

Początkowe objawy to swego rodzaju resety przy których monitor samoczynnie przechodził w stan czuwania a komp zamierał tzn resetował się, ale system już nie wstawał. Za którąś próbą (włączenie i wyłączenie kompa) udawało się uruchomić windowsa nawet nieco popracować ale potem znowu reset, komp huczy jek zwykle monitor w stan uśpienia, system nie wstaje -- i tak coraz gorzej aż do wczoraj.

Teraz systemu nie da sie wcale uruchomić. :?

Komputer przestaje sie botować tuż po testach pamięci i wykryciu dysków - staje systemu nie wczytuje, nie da się go uruchomć z dyskietki startowej, stacja dyskietek nie reaguje.

Jedyną rzeczą jaką udało mi się zrobić to wejść do biosu - ale nie na wiele się to zdało bo komp zawiesił się w biosie :blink: Tzn nie zresetował się ale zawiesił.

Moje pierwsza myśl to zasilacz, ale podobno był sprawdzany i jest sprawny ! Został podłączony do innego kompa i działał stabilnie.

HDD sprawny, tzn kręci się, wszystkie wentyle działają z grafiką nigdy nie było problemów. Ma ktoś jakiś pomysł bo ja już nie wiem.

To komp mojej dziewczyny - konfiguracja

Athlon 1700+

AsRock K7VT2 kt266a

256 mb ram spectec

40gb barracuda 7200

Radeon 9100 powercolor

Cdrom Asus

Codygen 300.

Nigdy nie był wysilony- internet, word, filmy ot wszystko co na nim robiono.

:huh:

Edytowane przez Sołtys25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe opcje:

1. procesor sie przegrzewa -> zdejmij cooler, wyczysc ze starej pasty i naloz nowej swiezej

2. To ze dysk sie kreci nie znaczy ze jest sprawny, podlacz go do innego kompa (jako nie bootujacu) i sprawdz np HDTune wykryje ewentualne bad sectory

3. Karta grafiki moze sie przegrzewac zobacz czy sie wentyl na grafie nie zatrl

4. Moze plyta walnela w koncu [gluteus maximus]skala (az nei moglem sie powtrzymac ;) ) nie jest rewelacyjna marka

Najlepiej jakbys posprawdzal kazdy komponent w kompie ktory dziala i droga eliminacji znalazl winowajce tych przykrosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor i grafę już sprawdziłem - wszystko z nimi ok, wiatraki odkurzone niezatarte. Medodą eliminacji pozostaje hdd, ram i płyta co do której mam największe podejrzenia. Fakt tania była :lol:

Na procku jest WR III nawet gdyby był bez pasty to działałby dłużej :?

A co z ramem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj poszedlem do sklepu i wymieniłem bateryjkę na płycie głównej. I o dziwo KOMP WSTAŁ ! (wczesniej była wyjmowana i wkładana kilkakrotnie ale ta stara)

Krótka była moja radość- włączyłem film i chciałem zeby trochę pochodził - a tu po 30 sekundach reset. Nie wiem kto testował ten zasilacz ale to typowy objaw jego słabości. No i strasznie trzaska mi dzwięk nawet takie klikanie w windowskie(dzwięk zintegrowany). Teraz to juz chyba na pewno płyta albo zasiłka !

Aha - jeszcze przy starcie system przy planszy zapraszamy piszczy pc speaker?!

Edytowane przez Sołtys25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi