Skocz do zawartości
LeHardi

Przegrzewający Się 6800 Gt...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

1. Mam Leadteka A400 GT TDH (6800 GT). Do tej pory z temperaturami było wszystko OK. Niestety wczoraj doszedł do mych uszu odgłos z komputera przypominający zwalniający wentyl. Dziś w WinFoksie włączył się alarm - temperatura GPU osiągnęła 100 stopni (w czasie sesi CS:Source). Dla odmiany postanowiłem sprawdzić jak szybko nagrzewa się GPU w stanie spoczynku. Temperatura rosła, stopień po stopniu, i osiągnęła 89 stopni C. Jednak najwyraźniej wentyl zaskoczył bo w trakcie pisania tego posta temperatura momentalnie spadła do 60 st C (teraz dla odmiany rośnie => wiatrak znów rzęzi). Chyba mam rację obwiniając wentyl o te dziwne zjawiska? Karta jest na gwarancji, więc powędruje do serwisu Komputronika.

2. Cała procedura serwisowania trochę potrwa, zastanawiam się więc co robić w międzyczasie. Albo komp będzie nieczynny, albo... . No właśnie, mam w szufladzie starego GF2 MX 400 i zastanawiam się, czy można go włożyć bez ryzyka do płyty głównej Soltek K8TPro-939. Podobno starsze karty AGP pracują z innym napięciem niż nowe, w związku z czym wkładając starsza kartę do nowej płyty można ją uszkodzić. Jak wygląda sytuacja zGF2MX 400? W instrukcji do płyty napisano, że obsługuje AGP 4x/8x (1,5V), a włożenie karty AGP 2x (3,3V) może zakończyć się dla płyty tragicznie. Nie mam pojęcia jaki standard spełni mój stareńki GF2 MX400. Jakieś sugestie i podpowiedzi? Jak to bezpiecznie sprawdzić?

Pozdrawiam

--

LeHardi

Jarek Kus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

2. Cała procedura serwisowania trochę potrwa, zastanawiam się więc co robić w międzyczasie. Albo komp będzie nieczynny, albo... . No właśnie, mam w szufladzie starego GF2 MX 400 i zastanawiam się, czy można go włożyć bez ryzyka do płyty głównej Soltek K8TPro-939. Podobno starsze karty AGP pracują z innym napięciem niż nowe, w związku z czym wkładając starsza kartę do nowej płyty można ją uszkodzić. Jak wygląda sytuacja zGF2MX 400? W instrukcji do płyty napisano, że obsługuje AGP 4x/8x (1,5V), a włożenie karty AGP 2x (3,3V) może zakończyć się dla płyty tragicznie. Nie mam pojęcia jaki standard spełni mój stareńki GF2 MX400. Jakieś sugestie i podpowiedzi? Jak to bezpiecznie sprawdzić?

Pozdrawiam

Z tego co się orientuję to GF2MX400 dizała na AGP x4(1,5) V Na AGP x1/x2 działały archaiczne RIVA TNT i pierwsze geforcy.

Miałem kiedyś GF2MX prolinka i miała AGP x4.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez obaw możesz wkładać 2mx.Mi również poszedł WINFAST 6800GT (prawdopodobnie zjarany) Muszę wysłać go na gwarancję i tutaj jest problem-kołeczki mocujące radiator sa mocno podjechane,poszukuję nowych juz od dłuższego czasu i niestety bez skutku(karta lezy na półce w chacie :? )Masz może takowe kołeczki lub mógłbyś załatwić??A co do twojego dylematu to ja porzyczyłem od kumpla geforce'a 256(poprzednik 2mx)i na nim teraz siedzę wiec myśle że bez obaw o mobo możesz zapodać tą grafę.....

ps.Te kołki to dla mnie teraz najważniejsza sprawa (kilka postów niżej jest mój post)ale zaapeluję i tutaj.KTO MA NA ODSPRZEDANIE KOŁECZKI OD WINFASTA A400GT TDH PROSZĘ O KONTAKT......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, nie dysponuję wolnymi kołeczkami :sad:

A za porady co do GF2 - wszystkim dziękuję: karta działa OK. Teraz pozostaje poczekać, aż serwis przyzna mi numer RMA i wysyłam kurierem sprzęt do Poznania. Przy dobrych wiatrach, pewnie tak z miesiąc w plecy :mur:

BTW ciekawe czy inne Winfasty, też mają wentyle podatne na awarię (mój działał ponad pół roku: standardowe ustawienia, żadnego podkręcania, cały czas na fabrycznym chłodzeniu)...

Pozdrawiam

--

LeHardi

Jarek Kus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Mam Leadteka A400 GT TDH (6800 GT). Do tej pory z temperaturami było wszystko OK. Niestety wczoraj doszedł do mych uszu odgłos z komputera przypominający zwalniający wentyl. Dziś w WinFoksie włączył się alarm - temperatura GPU osiągnęła 100 stopni (w czasie sesi CS:Source). Dla odmiany postanowiłem sprawdzić jak szybko nagrzewa się GPU w stanie spoczynku. Temperatura rosła, stopień po stopniu, i osiągnęła 89 stopni C. Jednak najwyraźniej wentyl zaskoczył bo w trakcie pisania tego posta temperatura momentalnie spadła do 60 st C (teraz dla odmiany rośnie => wiatrak znów rzęzi). Chyba mam rację obwiniając wentyl o te dziwne zjawiska? Karta jest na gwarancji, więc powędruje do serwisu Komputronika.

Miałem podobny problem z moim 6800 GT. Karta przy normalnej pracy miała 46 stopni a wstresie 55 stopni. Potem był tak że karta miała przy normalnej pracy 52 a w stresie 68 powodem tego był kuż na sidace osłaniającym wentylator po oczyszczeniu z kurzu tempetarury powróciły do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem z moim 6800 GT. Karta przy normalnej pracy miała 46 stopni a wstresie 55 stopni. Potem był tak że karta miała przy normalnej pracy 52 a w stresie 68 powodem tego był kuż na sidace osłaniającym wentylator po oczyszczeniu z kurzu tempetarury powróciły do normy.

1493009[/snapback]

Też podejrzewałem, że kurz na siatce jest powodem problemów. Ale po jego oczyszczeniu sytuacja nie zmieniła się. W dodatku ten odgłos wentylatora..., co skierowało me podejrzenia w tym kierunku. Poza tym temperatury np. 3D Marku bez problemu osiągały 100 stopni. Mam już numer RMA: wysyłam sprzęt do serwisu i będę czekał na ich odpowiedź.

Pozdrawiam

--

LeHardi

Jarek Kus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Też mam kłopot z moim Leadtek 6800GT. Wszyscy piszą w opisach w sklepach internetowych, że maja temp 43* a w 3Dmark03 po 60*, a ja mam gorzej - winda 66*, gry, 3Dmarki03,05 80*. Obudowa otarta, źle wentylowana i na dodatek karta jest na wysokości HDD, który sie grzeje też niexle - 50-54*. Ale nawet przy takich warunkach to chyba zbyt duża temperatura co nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Też mam kłopot z moim Leadtek 6800GT. Wszyscy piszą w opisach w sklepach internetowych, że maja temp 43* a w 3Dmark03 po 60*, a ja mam gorzej - winda 66*, gry, 3Dmarki03,05 80*. Obudowa otarta, źle wentylowana i na dodatek karta jest na wysokości HDD, który sie grzeje też niexle - 50-54*. Ale nawet przy takich warunkach to chyba zbyt duża temperatura co nie?

1547618[/snapback]

Pytanie z czego odczytujemy temp. Jezeli ze speedfana to on podaje 10C mniej niz rivatuner/expertool. Mozna to wyregulowac ustawiajac mu bufor.

A jezeli to prawidlowy odczyt temp to i tak nie ma sie czym przejmowac, 80C w stresie nie zaszkodzi tej karcie, ale ja przyjrzalbym sie wlasnie zakurzeniu chlodzenia i np temp otoczenia, bo w dzisiejszych upalach moze byc to glowna przyczyna. Np ja mam na Gainwardzie moim teraz w idle 63C (w pokoju z 28-29C...) przy coolerze chodzacym na 50%, a jest to dosc wydajne chlodzenie CooperCooler, bardzo podobne do tych montowanych w ultrach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie te odczyty mi pokazuje w ekran nvidia, w winfoxie 2, ale juz w evereście pokazuje zawsze 5* mniej. Tylko mnie martwi czemu takie temperaturki? Będę sobie robił dziury w obudowie na wentylki bo mam strasznie źle przewiewną budę to zobacze jak to potem będzie. A co do zakurzenia to raczej nie bo karta mam narazie kilka dni i zreszta te temperatury były odrazu jak ją zamontowałęm a była wtedy sterylnie czysta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlacza sie alarm przy 100 stopniach? na 6800gt ... a moj 6600gt praktycznie ma 100 stopni jako standard w stresie a alarm ma przez producenta ustawiony na 143 stopnie.

Czy moze mi ktos wytlumaczyc czemu jest taka rzonica ? Oba uklady sa robione na innych krzemach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlacza sie alarm przy 100 stopniach? na 6800gt ... a moj 6600gt praktycznie ma 100 stopni jako standard w stresie a alarm ma przez producenta ustawiony na 143 stopnie.

Czy moze mi ktos wytlumaczyc czemu jest taka rzonica ? Oba uklady sa robione na innych krzemach ?

1551238[/snapback]

Wydaje mi się, że 100 st to jedynie wartość alarmowa domyślnie ustawiona w WinFoksie - można ją zmienić na inną. Natomiast w sterownikach NVidii widnieje wartość 120 st /niezmienna/ i chyba to jest rzeczywista wytrzymałość układu. Możliwe, że są też różnice między różnymi modelami, np. 6600 i 6800.

Pozdrawiam

--

LeHardi

Jarek Kus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że 100 st to jedynie wartość alarmowa domyślnie ustawiona w WinFoksie - można ją zmienić na inną. Natomiast w sterownikach NVidii widnieje wartość 120 st /niezmienna/ i chyba to jest rzeczywista wytrzymałość układu. Możliwe, że są też różnice między różnymi modelami, np. 6600 i 6800.

Pozdrawiam

--

LeHardi

Jarek Kus

1551507[/snapback]

na 6600 nonGT jest próg zwolnienia procesora przy 145C na rdzeniu, wiec karta teoretycznie powinna działac do tych 145C...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowalem podkrecanie.

Jak rdzen osiaga 103-105 (driverow) to w drugim tescie 3dmarka2005 pojawiaja sie artefakty. Jest wiec przedzial 40 stopni w ktorym karta moze pracowac, ale nie bedzie bo smieci na ekranie.

Jaki w tym sens ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi