Skocz do zawartości
WindmanXP

chłodzenie wodne GF4

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Gf4400 Crativa zrobiłem na niego chłodzenie wodne tzn. aluminowy radiator + pompka + chłodnica cały zestaw przeszedl 12 godzinny test szczelności. Zamontowałem wonczyłem kompa i ujzałem artefakty !!!! Czy ktos moze mi powiedziec gdzie poipełniłem błąd. Po zmianie na zwykly cooler wszystko wruciło do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie jest dobrze przymocowany do karty? Nie wiem czy do rdzenia czy do pamięci bo nie napisałeś.

Artefakty to zazwyczaj skutek przegrzewania się pamięci więc tutaj chyba popełniłeś błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwnie zabrzmi ale moze za zimno mu

jak moj gf2mx ma 40 stopni to jest ok ale jak otworze okno i bedzie mial z 25 to tesh mam krzaki moze to zly pomiar temp bo radiator przy normalnej pracy jest zimny a gpu ma 45 a po ochlodzeniu to wogol e nie dotykam radiatora bo az mi sie zimno robi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwnie zabrzmi ale moze za zimno mu 

jak moj gf2mx ma 40 stopni to jest ok ale jak otworze okno i bedzie mial z 25 to  tesh mam krzaki  moze to zly pomiar temp bo radiator przy normalnej pracy jest zimny a gpu ma 45 a po ochlodzeniu to wogol e nie dotykam radiatora  bo az mi sie zimno robi

a ja myslalem, ze mam karte ushkodzona :/

jak wyjde z pokoju i otworze okno, wrooce (pizdzi wtedy niezle :D) i odpale kompa, to mam kilka niebieksich pasooff l;ub czarny ekran restart i ok, a jak cieplo w pokoju, tio za pierwshym razem sie odpala :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ta niska temperatura cos musi byc, mialem kiedys plyte: Abit BX6 2.0 z celkiem 466, po zalozeniu ogniwa peltiera, temperatura spadala, az osiagnela krytyczna wartosc okolo 5'C i komp sie wylaczal :) nie byla to na pewno wina wilgoci, calosc dobrze uszczelniona, po zmianie plyty na abita BF6 wszystko bylo ok.

Teraz chlodze poza prockiem (XP 1600+ @ 1750) rowniez grafe (TI 200, tez krecona), chlodnica wystawiona za okno, temp. wody 9'C nie odnotowalem zadnych artefaktow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest chłodzenie na GPU . Wiec tez niemoge zrozumiec z kąd artefakty skoro go wogle nie podkrecałęm? I zeczywiscie moze za zimno ale myslalem ze im zimniej tym lepiej !!!! i blok dobrze przylegał !!!

To go podkręć i masz po kłopocie :D

Ewentualnie jak koniecznie nie chcesz kręcić :? to zrób vmoda na rdzeń i pamiątki :D i masz wtedy ok, tylko po co podnosić napięcia jak się nie kręci...

Będzie wydajniej i nei będie artefaktów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku ja bym pozostał przy orginalnył chłodzeniu i taktowaniach. Fakt faktem ciekava sprawa z tymi artefaktami. Może krzem nie lubi bezpośredniej styczności z blokiem wondym :?

Sprubuj wsadzić coś cienkiego między blok, a GPU - może pomoże :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyslcie troche.

Jezeli do tej pory mial zwyczjny wentylator to powietrze z wentyla owiewalo mu rownierz pamieci. Jezeli teraz nie ma wentylka to nie ma ruchu powietrza a wiec i pamiatki sie grzeja.

WindmanXP walnij jakis wentylek wiejacy na karte z blokiem wodnym i zobaczy wtedy czy masz arty. Jezeli nadal beda to znaczy ze cos gdzies zwiera :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie czy wy potraficie czytac ??

to nie jest pierwszy przypadek w ktorym obnizenei temp kart powoduje krzaczki nie wie dlaczego tak jest ale u mnie mam coperplate na gpu na to kwal radiatora alumminowego i wentyl 8x8 ktory idealnie przykrywa gpu i pamieci wieje tak jak sienalezy po obnizeniu temp kartt sa krzaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pomysl jak wywaliles wiatrak z rdzenia karty i zastapiles go blokiem wodnym to powietrze ktore chodzilo rdzeni i po czasci tez pamieci przestalo krazyc i pamieci sie nagrzewaja. Ja mam gf3 i tam wiatrak jest tak zrobiony ze wieje na rdzeni i pamieci chodzac je dodatkowo, ale tez chce zrobic tam wc wiec nie wiem czy nie bede musial zapuscic ta jakiegos wiatraka o niskich obrotach do chodzenia pamieci ?????

Czy to moze byc to??

Pozdrawiam MAC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pomysl jak wywaliles wiatrak z rdzenia karty i zastapiles go blokiem wodnym to powietrze ktore chodzilo rdzeni i po czasci tez pamieci przestalo krazyc i pamieci sie nagrzewaja. Ja mam gf3 i tam wiatrak jest tak zrobiony ze wieje na rdzeni i pamieci chodzac je dodatkowo, ale tez chce zrobic tam wc wiec nie wiem czy nie bede musial zapuscic ta jakiegos wiatraka o niskich obrotach do chodzenia pamieci ?????

Czy to moze byc to??

Pozdrawiam MAC

Tez o tym myslalem ale przeciez pamieci sa po obu stronach i tamte nigdy nie były owiewane ! Powiecie mnie tylko jedno czy pasta przewodzi prąd i moze powodować zwarcie ?? Ja zaraz zabieram sie do dalszych prob !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku ja bym pozostał przy orginalnył chłodzeniu i taktowaniach. Fakt faktem ciekava sprawa z tymi artefaktami. Może krzem nie lubi bezpośredniej styczności z blokiem wondym  :? 

Sprubuj wsadzić coś cienkiego między blok, a GPU - może pomoże :)

Ja nie robie wodnego bo chce grafe extermalnie krecić tylko wiatraczek Creativa zagłusza mi wszystko w kompie !!! Wyje jak nienoramalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka all

Z tymi krzakami oprocz zbyt niskiej temp. to jest normalka kiedy rdzen sie przegrzewa. Na moim starym Gainwardzie G3 ti450,, ktory ciezko sie krecil po ustawieniu czestotliwosci na rdzeniu na 230 zaczely robic sie krzaki i wedlug mnie sa to przebicia cieplne z rdzenia do pamieci, a tak prosciej mowiac to rzden podgrzewa cala karte lacznie z pamieciami i ztad wg mnie robia sie krzaki.

Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka all

Z tymi krzakami oprocz zbyt niskiej temp. to jest normalka kiedy rdzen sie przegrzewa. Na moim starym Gainwardzie G3 ti450,, ktory ciezko sie krecil po ustawieniu czestotliwosci na rdzeniu na 230 zaczely robic sie krzaki i wedlug mnie sa to przebicia cieplne z rdzenia do pamieci, a tak prosciej mowiac to rzden podgrzewa cala karte lacznie z pamieciami  i ztad wg mnie robia sie krzaki.

Pozdrowka

Tylko motyw taki ze rdzen ma 25 C wiec co najwyzej zmiejsza tempa całej karty a nie jeszcze ja podgrzewa !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory ale nie wiedzialem ze rdzen ma 25C :? (albo nie doczytalem, albo tego nie ma wyzej). Pomyslalem ze bloczek krzywo lezy i rzden sie grzeje przenoszac cieplo na reszte karty. Tak wiec sprostuje: jak nie za wyskoka temp. to za niska 8O , albo musisz uziemic blok.

Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez o tym myslalem ale przeciez pamieci sa po obu stronach i tamte nigdy nie były owiewane ! Powiecie mnie tylko jedno czy pasta przewodzi prąd i moze powodować zwarcie ?? Ja zaraz zabieram sie do dalszych prob !

jush byly wywody na ten temac i jak mi wiadomo (testowalem sam z miernikiem) pasta thermopox 75 nie przewodzi prau tylko cieplo i tak ma byc zahlapalem tym niechcaco scalaka i dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde mam doła niesamowitego !! Uziemiłem , dałem chłodzenie na pamieci i przeczysciłem !!! I nic 5 min i w WinXP pojawiają sie krzaki ! Są jeszcze jakieś pomysły !!

A jeszcze sprawdź np. przy otwartym oknie czy też siępojawiają artefakty...

Bo jak nei to może wina czegoś innego (tylko kuan czego... :? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...