Misiek. Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 Witam. Mam problem, mianowicie napisałem program (obliczanie całki oznaczonej kilkoma metodami) ale chcę jeszcze wprowadzać funkcje matematyczną z klawiatury, np. double f(double x) { return(x + 2 * x); } poprostu chcę to co w nawiasie (x+2*x) wprowadzić z klawiatury, tylko nie dokładnie to, chodzi o to by za każdym razem jak ktoś sobie usiądzie i wpisze jakąś tam funkcje to ona się tam pojawi i dalej program będzie obliczał wg tej funkcji. Nie wiem, może to w tablicach jakoś. Nie wiem czy to trudne czy łatwe - dla mnie wkażdym razie nie proste, więc proszę o wyrozumiałość. Z góry uprzedzam że naszukałem się o funkcjach ale wszędzie tylko je opisują a nie piszą jak rozwiazać mój problem a ja już tydzień myśle. Jakieś pomysły ?. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
civi Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 Poczytaj o odwrotnej notacji polskiej. Zamieniasz na nią wyrażenie, i potem dość szybko liczysz wartość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 ohhh tak odwrotna notacja polska syci bardzo mocno :] . Kolega dobrze radzi, sprobuj wlasnie tak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.M Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 ale to co chcesz zrobić to już troszkę skomplikowane już jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 nie jest to trudne. Moj kolega mial zrobic wlasnie taki projekt w C i jakos mu sie udalo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
~blacksheep Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 RPN to dobry pomysł, jest dużo gotowych algorytmów do konwersji z notacji infiksowej na odwrotną polskąm. Ew. możesz trzymać wyrażenie w postaci drzewa a potem rekurencyjnie obliczyć wartość każdego węzła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...