Skocz do zawartości
Disaster_Kid

Gf4mx440 I Wieszanie Się Po Sterownikach!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moj kolega ma GF4MX440 AGP8x z firmy "nie mam pojecia" no i spotkalo go nastepujace nieszczescie ;)

Kiedy wchodzi do Windowsa po jakims czasie, a czesem zaraz po wejsciu ekran jakby sie wieszal. Robią sie różnego koloru pixele, myszka sie nie rusza itp. Czasem wyskakuje brak sygnalu na monitor, komputer sie nie wiesza. W trybie awaryjnym dziala wszystko. W windzie rowniez ale po wylaczeniu karty graficznej. Problem napewno nie siedzi po stronie windowsa i sterownikow poniewaz testowalem ta karte rowniez na moim sprzecie. Kolega nie podkrecal karty. Wie ktos w czym problem? Karta juz nie na gwarancji. Opłaca sie cos takiego naprawiać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odnośnie tej samej karty mam inny problem, mam nadzieję że mi pomożecie bo sam już nie wiem ocb...

Chodzi o to że ostatnio kupiłem ją od kumpla i po podlaczeniu owszem, działa ale wchodząć we właściwości karty nie wykrywa ani firmy ani modelu karty jak to miało miejsce ze starszą kartą. Ponadto nie działają żadne gry a gdy chcę zainstalować sterowniki ze strony nVidii wyskakuje komunikat, że nie można zainstalować sterowników ponieważ nie został określony model karty czy coś takiego...

O co chodzi, co mam zrobić, jakie sterowniki zainstalować - proszę o pomoc.

Z góry dzięki, a oto kontakt do mnie jakby co:

cooba@f-x.pl

GG:5079625

Odpisujcie tez w tym temacie

Pozdrawiam, Kuba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do 1 posta sprawdził czy karta się nieprzegrzewa ? Dalej czy jego płyta obłsuguje agp8/4 ? Jaką ma resztę sprzętu ?? Jaki system ?

Do posta nr 2.

Jaką kartę miałeś wcześniej ? Jeśli ati od nowa stawiałeś system ?. I jaka to karta 440 ale jakiej firmy i jakie agp. Reszta kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak: wcześniej miałem kartę NVIDIA Riva TNT2 32MB AGP. Ta karta jest prawdopodobnie (tak mówi ten od którego ja mam) NVIDII, jeśli chodzi o AGP to nie wiem nawet co to jest, bo kompletnie się na tym nie znam :( A reszta kompa to szkoda gadać, ale podam:

Procek AMD Duron 700 mHz

192 MB RAM

Płyta gł. Fastfave (?!?)

Windows XP (jeśli też potrzebne)

Czekam na odpowiedź i ewentualne wskazówki....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym weź jakis program który ci opisze to co masz w kompie np everst :> http://www.stefe.webpark.pl/free-soft-link...prawdzanie.html lub z tej strony. Potem podaj co to za płyta gł karta graficzna. I jeszcze jedno, widnows w menadżerze urządzeń widzi twoją kartę grafinczą :>? Pozdr

Edytowane przez Domik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skanowałem którymś tam progsem z tej strony i wyszło mi to, ale albo mi się zdaje albo tam nie ma nic o pł. głownej :

Operating System System Model

Windows XP Professional (build 2600) No details available

Processor a Main Circuit Board b

700 megahertz AMD Duron BIOS: Award Software 6.00PGN 07/25/00

Drives Memory Modules c,d

20,45 Gigabytes Usable Hard Drive Capacity

2,39 Gigabytes Hard Drive Free Space

LITE-ON LTR-52246S [CD-ROM drive]

SAMSUNG CD-ROM SC-152C

Stacja dyskietek [Floppy drive]

ST320423A [Hard drive] (20,48 GB) -- drive 0 192 Megabytes Installed Memory

Local Drive Volumes

c: (FAT32 on drive 0) 10,22 GB 2,13 GB free

d: (FAT32 on drive 0) 10,23 GB 255 MB free

Network Drives

None detected

Controllers

Standardowy kontroler stacji dyskietek [Controller]

Kontroler VIA Bus Master IDE [Controller]

Podstawowy kanał IDE [Controller]

Pomocniczy kanał IDE [Controller]

Display

None detected

Edytowane przez cooba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w menedżerze urządzeń wykrywa urządzenie pod nazwą: Kontroler video zgodny z VGA, a we właściwościach jest napisane, że urządzenie działa poprawnie ale sterowniki jest niezgodny z Plug & Play albo że nie działa poprawnie bo nie są zainstalowane do niego sterowniki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli z tego widać masz płytę gł na via ;] pewnie na kt133a. Zapewne wiesz że ;] są specjalne wersje sterów do karty graficznej pod xp :>? a teraz wejdź na stronę http://www.viaarena.com/default.aspx?PageID=2&Type=1 i pobierz sterowniki 4 in 1 driver. Na dole i zainstaluj je;]. Potem reset potem weź i zainstaluj sterowniki jeszcze raz do karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zonk... Przy instalacji tych sterowników od Ciebie wyskakuje komunikat:

C:\WINDOWS\SYSTEM32\AUTOEXEC.NT. Ten plik systemowy nie nadaje się do uruchamiania aplikacji systemu MS-DOS lub Microsoft Windows. Wybierz przycisk "Zamknij", aby zakończyć działanie aplikacji.

Co jest ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyrazilem sie w pierwszym poscie chyba dosc jasno. Sprawdzalem ui niego na kompie i u siebie. Jego komp ECS KT333cos tam Zasilacz Codegen 300 jak sie nie myle. Moj komp Abit NF7-S v2 Zasilacz 480W. Problem ten sam. Wystarczy wylaczyc sterowniki by dzialala no ale gier sie nie odpali :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur:

Witam,

Moj kolega ma GF4MX440 AGP8x z firmy "nie mam pojecia" no i spotkalo go nastepujace nieszczescie ;)

Kiedy wchodzi do Windowsa po jakims czasie, a czesem zaraz po wejsciu ekran jakby sie wieszal. Robią sie różnego koloru pixele, myszka sie nie rusza itp. Czasem wyskakuje brak sygnalu na monitor, komputer sie nie wiesza. W trybie awaryjnym dziala wszystko. W windzie rowniez ale po wylaczeniu karty graficznej. Problem napewno nie siedzi po stronie windowsa i sterownikow poniewaz testowalem ta karte rowniez na moim sprzecie. Kolega nie podkrecal karty. Wie ktos w czym problem? Karta juz nie na gwarancji. Opłaca sie cos takiego naprawiać?

1491976[/snapback]

Format C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi