Skocz do zawartości
DaVeD

Jaki zasilacz???

Rekomendowane odpowiedzi

Mam bardzo glosny zasilacz... Zmienilem coolera na sunona... Normalnie pracowal cicho, ale po wlozeniu do zasilacza jest glosny... tzn glosny jest szum powietrza... moze konstrukja zasilacza jest lipna or sth...

W zwiazku z tym mam pytanko: Czy mozecie polecic mi jakis cichy zasilacz 300W ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywa grille z zasilacza, zarowno ten z tylu co oslania wentyla jak i ten od srodka. Zrob po prostu zamiast kratek w tych miejscach wielke dziurwy. Moze pomoze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam bardzo glosny zasilacz... Zmienilem coolera na sunona...

1. jaki Sunon - symbol :?:

2. jaki zasilacz :?: - marka, a przede wszystkim jakie sa w srodku radiatory - jezeli takie jak w Codegenie - ponacinane "blaszki" to czesciowo one odpowiadaja za szum (powietrze miedzy tymi zebami powoduje ten dzwiek) ale mozesz miec zbyt silny wentylator a za male szpary wlotowe :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywa grille z zasilacza, zarowno ten z tylu co oslania wentyla jak i ten od srodka. Zrob po prostu zamiast kratek w tych miejscach wielke dziurwy. Moze pomoze

Na pewno pomoze!
Napewno pomoże...

Jeszcze sprawdź jakie jest mocowanie wiatraka bo może z racji złego mocowania wiatrak wpada w drgania i wtedy hałas jeszcze rośnie...

Albo puśc go na 5V i po kłopocie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej jakbys zamocowal wiatrak na gąbce lub czyms co powstrzyma drgania lub przymocowal gumowymi kolkami lub silikonowymi mozna je kupic w sklepie samochodowym lub wykonac samemu. Kupujemy silikon zwykly a nastepnie musimy sie postarac o rurke. Musi miec taki sam przekrój jak dziurki w wiatraku jak zaschnie silikon w rurce to go wyciagamy i wciskamy do naszego wiatraka i gotowe ja tak zrobilem i mam cisze. No i oczywiście grile jak to koledzy wyzej juz powiedzieli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywa grille z zasilacza

Grila wywalilem jush przy zmianie coolera...

jaki Sunon - symbol 

Model sunona to KDE1208PTS3-6...

Zasilka, to chyba jakis noname, bo nazwy nigdzie nie widze...

Najlepiej jakbys zamocowal wiatrak na gąbce lub czyms co powstrzyma drgania lub przymocowal gumowymi kolkami lub silikonowymi mozna je kupic w sklepie samochodowym lub wykonac samemu

Z gumkami musze sie pobawic...

puśc go na 5V i po kłopocie

[/qoute]

Hmm... Co do 5V, to mam mieshane uczucia... zastanawiam sie, czy zaslacz sie nie przegrzeje... Na procku pomoglo zmniejshenie napiecia, ale mam na bierzaco monitorowana temperature, a do zasilki nie mam termometru...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki Sunon - symbol 

Model sunona to KDE1208PTS3-6...

mam 2 takie w budzie - zamocowoane w troche kosmiczny sposob (ale mniejsza z tym) - od 8-9V robia sie ciche (jezeli nie maja bezposredniego kontaktu z balcha)

takie napiecia najlatwiej uzyskac stosujac diode Zenera - ale podlaczajac do czerwonego kabeka zaporowo (kreseczka w strone zasilania a nie wentylatorka) - kup diody Zenera (1W/1.3W): 3.3V, 3.9V, 5.1V i podlaczaj najpierw ta 3.3V jak bedzie za glosno to 3.9V itd - dzieki takiemu podlaczeniu osiagniesz 8.7V przy 3.3V (12V-3.3V) - jezeli zasialcz ma solidne radiatory to nawet przy 7-8V powinno byc OK przy maxymalnym obciazeniu

Najlepiej jakbys zamocowal wiatrak na gąbce lub czyms co powstrzyma drgania lub przymocowal gumowymi kolkami lub silikonowymi mozna je kupic w sklepie samochodowym lub wykonac samemu

Z gumkami musze sie pobawic...

jak chcesz cos prostszego to wytnij 4 podkladki z gumy (np z detki rowerowej) i daj miedzy wentylator a blache obudowy zasialcza

PS zerknij tez na fotki z tego postu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=13178 - w ten sam sposob mozesz zwiekszyc otwory wlotowe (a wlasciwie zrobic 1 duzy) - powietrze dostajce sie do zasialcza bedzie mniej szumialo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno pomoze!

ja mam grila w zasilaczu i chodzi cicho nie to co huntkey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...