Skocz do zawartości
Kokoon

Obroty Wentylatorów - Trabelszuting

Rekomendowane odpowiedzi

Trabelszuting Wentylatowrów ;)

Pierwszy post dotyczy mojego przypadku.

FAN: akasa Amber 120 @ FAN2

Mo/bo: DFI LanParty Ultra-D

Opis problemu.

Wentyl defaultowo podłączony do FAN2 nie wysyła sygnałów o obrotach lub wysyła je nieprawidłowo (800...6000...800rpm...).

Port FAN2 działa prowidłowo (popięty był boxowy wentyl od cpu - 1100-1200rpm czyli ok), podłączyłem akase przeltoką 12V-sensor3pin(do Mo/bo)-gniazdo3pin(akasa) i tu pokazuje obroty prawidłowo 1300-1400

\\EDIT

Dodam jeszcze jak każdy pewnie wie, DFI ma automatyczna regulację wzglendem temp. Może tu tkwi problem i akasa źle pokazuje obroty przy obniżonym napięciu? :mur:

A. Walniety wentyl? (to wyklucza sprawdzenie przez przelotke)

B. Walniety przewod od sensora? (tak jak A.)

C. Walniety czujnik na Mo/bo? (to wyklucza podlączenie wentyla od cpu)

D. akasa Amber wali sygnal sensora sie przy niskim voltazu?

\\EDIT

E. DFI ponizej 1000rpm nie kuma obrotow? (chyba najbardziej prawdopodobne)

\\EDIT

Narazie wynika z tego że E. to prawidłowe rozwiązanie, puki wentyl chodzi na obrotach >=1000 odczyt jest prawidłowy. (Pisze sam do siebie :D).

Edytowane przez Kokoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na ile woltów podłączona jest tak aksa??

wentle z które mają  kontrole obrotów względem temp.  mogą niedziałać prawidłowo jeżeli podłączy sie je np pod 7W

1493956[/snapback]

Standardowo jak jest na Mo/bo czyli 12V a woltaz zmniejsza sie razem z temp. Wtedy zaczynaja sie cyrki ale ustawilem >25 <25 czyli bez zmiany na maxa chodzi i pokazuje prawidlowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie to jest wina wiatrak, a raczej za małego napięcia. Ja u siebie na Abit AS8, mam podobny przypadek. Jeśli ustawie, że wiatrak ma się włączać od jakieś temperatury, to przy włączeniu pokazują się różne obroty, dochodzące do 7000. Wszystko wraca do porządku jak tylko wiatrak kręci się z prędkością około 600. Więc nie przejmuj się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi