Skocz do zawartości
raist007

Zasilacz od Chieftec TX-10SL-D (360W)

Rekomendowane odpowiedzi

Otoz stalem sie niedawno szczesliwym posiadaczem obudowy CHIEFTEC TX-10SL-D. Na naklejce od zasilacza napisano "WITH PFC" oraz Ball Bearing Fan". To drogie to oczywiscie, ze wiatrak jest na lozyskach kulkowych. Zastanawia mnie otoz to "PFC". Cos to takiego ??? Domyslem sie ze to moze byc regulacja obrotow w zaleznosci od temperatry, ale nie jestem pewien. Modyfikuje sobie ow obudowe, tzn wyciszam (3 warstwy: 6mm korka, 7mm karimata marki ALPINUS ;-) oraz 20 mm gabki wyciszeniowej o sinusoidalnej strukturze-kupilem w sklepie dla audiofilii) i dlatego takie szczegoly sa dla mnie wazne. Bede chcial zejsc ponizej 26 dB. Jezeli ktos wie co to ten PFC to bede wdzieczny. Moze ktos wie cos wiecej na temt tego zasilacza CHIEFTECA 360 W. Za ewentualne info na temat bede bardzo wdzieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze 2 pytania:

1) W zestawie z obudowa byl taki pierscien, bardziej tulejka o srednicy na oko 27 mm. Wyglada jak maly rdzen ferromagnetyczny (od toroida). Jest wykonana nie z metalu bo na metal jest za lekkie. Ktos wie co to jest i po co to ???

2) W obudowie tej jest dopiete takie cos z plastiku (na przednim stronie obudowy od wewnatrz) co wyglada jak szereg gniazd, ale gniazdami nie jest. Ok 20 cm wysokie, 2,5 cm szerokie. Co to ? I do czego sluzy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze 2 pytania:

1) W zestawie z obudowa byl taki pierscien, bardziej tulejka o srednicy na oko 27 mm. Wyglada jak maly rdzen ferromagnetyczny (od toroida). Jest wykonana nie z metalu bo na metal jest za lekkie. Ktos wie co to jest i po co to ???

Przez ten pierscien przewijasz kabelki co wychodza z przedniego panelu (diodki, speaker), likwiduje zaklocenia.

2) W obudowie tej jest dopiete takie cos z plastiku (na przednim stronie obudowy od wewnatrz) co wyglada jak szereg gniazd, ale gniazdami nie jest. Ok 20 cm wysokie, 2,5 cm szerokie. Co to ? I do czego sluzy ?

To jest "trzymajka" do dluuuugich kart - dla domowych komputerow chyba ciezko by znalezc tak dlugie karty. Chodzi o to aby karty dobrze siedzialy i sie nie wyginaly, np. podczas transportu.

Czy czasem VooDoo 6000 bodajze byl taki dlugasny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ile kupiBe[ t obudowe.

Jak sie sprawuje ten zasilacz jakie napiecia masz.

Kupilem go dokladnie za 381 zl (netto) posrednio z ACTION'a z Warszawy.

Jak sie sprawuje i czy bedzie cichy narazie niepotrafie odpowiedziec poniewaz jeszcze go nie podlaczylem (brak czasu). Narazie w wolnych chwilach wygluszam obudowe (korek + karimata + gabka o sin strukturze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otoz stalem sie niedawno szczesliwym posiadaczem obudowy CHIEFTEC TX-10SL-D. Na naklejce od zasilacza napisano "WITH PFC" oraz Ball Bearing Fan". To drogie to oczywiscie, ze wiatrak jest na lozyskach kulkowych. Zastanawia mnie otoz to "PFC". Cos to takiego ???

Mam podobny zasilacz chieftec 340W z PFC. PFC to układ korekcji współczynnika mocy (Power Factor Correction):

http://alfa.prz.rzeszow.pl/~plysiak/wm.html (ciekawa strona)

http://www.impol-1.com.pl/artyku_zas.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...