djjaku Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Mam taki problem, bo nieraz dostaje pzez mail pliki txt z pozamienianymi literkami np. ć to š itp. i chcialem sobie napisac program na szybko ktory pozamienia mi te literki i mam taki problem maly, bo zrobilem zeby przepisywal z pliku do pliku, ale nie moge zrobic ze jesli literka=š to literka=ć. Jak dam to w ifie to program w pada w pętle i plik rośnie... i rośnie... i tak do oporu :( Podpowiedzcie mi gdzie tu co dać i jak żeby zamienieło zdefiniowane literki na inne: char znak; printf("Podaj nazwe pliku do sprawdzenia\n"); //scanf(nazwa1); //zrobic porownywanie dlugosci lancucha textu FILE *plik1; plik1=fopen("copying.txt","r+"); FILE *plik2; plik2=fopen("zmiana.txt","w"); while(znak!=EOF) { znak=getc(plik1); [[probowalem tutaj wstawic ale wpadal mi w petle bo chcialem dac if(znak==128) znak==12]] putc(znak,plik2); } ; fclose(plik1); rewind(plik2);[[ew. myslalem zeby otworzylo ten drugi plik ten przepisany i zaczelo sprawdzac od poczatku ale tez mi nie idzie]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgredźmin Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Hm czyżby chodziło o to, że do znaku trzeba przypisać tę wartość? czyli: if(znak==128) znak=12; a nie po raz drugi ją porównywać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djjaku Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 heh, no tak juz mam... ale mam nastepny wałek: tu mam cos takiego jak kody do drukarki i to sa serie np 027 038 108 056 068. Ztego co sie orientuje to jest to w ascii i nie wiem jak teraz zrobic zeby program pobieral caly lancuch, porownywal go z zapisanym przeze mnie i jakby sie zgadzal to zamienial na inny? myslalem o fgets i fputs ale jakies cuda wianki mi wychodza :/ a nie moge zamieniac pojedynczyc literek bo tak to pozamieniem tez to co potrzebne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...