contentl5 Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 stworzyłem konto w php na jedną osobę i na dysku lokalnym na kompie ładnie chodzi wszystko pliki się uploadują i usuwają gdy chce a jak przegram tą stronkę (portal, witrynkę czy jak tam zwał) na serwer szkolny na linuxa to strona niby chodzi logować się można ale nie można uploadować plików na serwer można oglądać ta co już tam są ale nie można ich przegrać nań. Nie wiem co jest grane pewnie chodzi o prawa do katalogów lub plików „chmody” ale ja nie wiem co i jak gdzie więc proszę o pomoc ewentualnie o podpowiedz. Pozdrawiam serdecznie. dołączę jeszcze że te pliki które uploaduje na serwer to zdjęcia *.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 INTERPUNKCJA. Poza tym jakim cudem stworzyłeś konto w 'php'? Jakie konto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contentl5 Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 tzn. mam nadzieje że to jest konto bo żeby zalogować się na tą stronkę to trzeba podać hasło i login. Jestem początkujący w tych sprawach ale jakoś mi to działa tylko na kompie a na serwerze niedziała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Fajnie. Ale napisz jeszcze raz pierwszego posta. Jak nie wiesz co to przecinek, kropka i inne znaki interpunkcyjne to napisz w punktach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contentl5 Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 o rany.. ok już pisze: Po zalogowaniu się na konto na dysku lokalnym można uploadować zdjęcie do katalogu a po przeniesieniu stronki na serwer i po uprzednijm zalogowaniu już nie można uploadowaćn zdjęć (prawdopodobnie nie mam dobrze ustawionych praw dostępu do katalogu). Moje pytanie: Jak prawidłowo ustawia się prawa do katalogów i ścieżki na serwerze linux-owym aby można było uploadować pliki za pomocą stwony www (czyli mojego konta przez net)? Mam nadzieje że teraz dogodziłem i ze skryptu nie musze pokazywać. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 1. Nadal brakuje przecinka tu i tam :) 2. Zdefiniuj "konto na dysku lokalnym", bo za Chiny ludowe nie mam pojęcia, o co Ci biega... :( 3. Najlepiej opisz KROK PO KROKU, jak wygląda to Twoje "logowanie". 4. Jaki system operacyjny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Możliwe, że to problem uprawnień. Ogólnie użytkownik obsługujący proces serwera http na zdalnym serwerze musi mieć uprawnienia do zapisu do danego katalogu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contentl5 Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 1. konto na dysku lokalnym - stronka którą tworzyłem najpier na dysku na komputerze a potem przegrałem na serwer 2. logowanie tak jak zawsze - podaj hasło i login jeśli poprawne to się zaloguje 3. Jaki system operacyjny? - Windows XP pro a po przegraniu na serwer Linux (ale nie wiem jaki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 2. - ale gdzie logowanie? Na shella? Konto ftp? Konto adminstratora w portalu? Konto sql? Konto pocztowe? Możliwości jest wiele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contentl5 Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 (edytowane) oczywiście SSH Edytowane 12 Czerwca 2005 przez contentl5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Pewnie chmody na dane katalogi nie sa poustawiane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contentl5 Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 No właśnie już teraz to wszystkie poustawiałem na 0777 i nadal nic. Może to chodzi o scieżki dostępu na ssh, możecie mi podać jakiś przykład poprawnego kodu ze ścieżką dostępu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Jakie ścieżki dostępu na ssh? Przecież to nie ma nic wspólnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contentl5 Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Już mam, już dzięki. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 łojezu... to moze chociaz napisz jak problem rozwiazales, a nie tylko "juz mam, dzieki". [ciach!]imost mnie bierze jak czytam jakies wyszukane tematy, ktore nie koncza sie rozwiazaniami. :/ PS:. Para i tak mam lepszego AV :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contentl5 Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 rozwiązanie było ale admin usunął Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maker Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Chyba chodzi ci o moja odpowiedz ;) Wrzuce jeszcze raz ta najwazniejsza linie ;) PHP <? $strUploadDir = substr($_SERVER["PATH_TRANSLATED"], 0, strrpos($_SERVER["PATH_TRANSLATED"], '/')).'/cache/' . $_FILES['userfile']['name']; ?> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contentl5 Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 !!!! o właśnie !!!!! :P i ponowne dzięki włąśnie to jest to. Pozdrawiam papa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...