Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Zastanawiam sie nad wyborem dysku twardego 80GB 7200obr.

Dostałem do testów i dokąłdnie obadałem 3 HDD (Maxtor DM+9 , B4 , B5 i Caviar 800JB).

Najbardziej spodobał mi się ten Caviar ale niestety jest on z lekka zbyt drogi (w hurcie 610zł). O 80zł tańszy jest Caviar z 2MB cache ...

Teraz pytanie czy te dodatkowe 6Mb to jedyna różnica odróżniająca Caviara 800BB od 800JB ?

I czy te dodatkowe 6MB cache jest warte dołożenia aż ponad 80zł róznicy pomiędzy tymi dyskami ?

Czy raczej różnica w wydajnosci pomiędzy tymi HDD jest minimalna i nie warto płącic aż tyle kasy wiecej za nieuważalny wzrost wydajnosci ?

Drugie pytanko jest takie co sądziecie o efektywności pracy WinXP Pro +SP1.

Powiem szczerze że mimo że posiadam dośc mocny komputer AMD XP 1600+ @ 2100+ (FSB166) i 512 Mb DDRAM PC333 to system potrafi podczas kopiowania danych pomiędzy partycjami lub dyskami strsznie spowolnić prace komputera. Czasami tez jak pracuje na kilku aplikacjach na raz zdarzają mi się jakies " zamulenia" ...

Zastanawiam się czy wobec tego nie wrócic do Win98se ...

Na WInXP instalowąłem różne apliakcje kóre optymalizuja system XP (Atomic , Tweak XP )

Licze na szybka pomoc

:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym nie dopłacał tych 80zł do tego Caviara z 8MB CACHE !!!!!!!!

Róznicy w wydajności aż takiej duzej nie zauważysz, a zawsze te 80 dych sie przyda na coś innego :)

Sam mam zamiar kupić dysk i wacham się między CAVIAREM 60GB i SEAGETE Barracuda 60GB obydwa z 2MB CACHE, ale raczej zdecyduje sie na tego CAVIARA :)

Więc wg mnie lepszym wyborem bedzie te 2MB CACHE, choć wybór należy do ciebie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym dolozyl do JB - bardziej przyszlowsciowe rozwiazanie, dysku sie niezmienia na codzien, no nie ? ;) a roznica powinna byc zauwazalna podczas kopiowania z partycji na partycje - czyli wiekszym obciazeniu, jesli uwazasz ze niepotrzeba Ci 8mb cache to kup BB i dla tweaka EB ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym dolozyl do JB - bardziej przyszlowsciowe rozwiazanie, dysku sie niezmienia na codzien, no nie ? ;) a roznica powinna byc zauwazalna podczas kopiowania z partycji na partycje - czyli wiekszym obciazeniu, jesli uwazasz ze niepotrzeba Ci 8mb cache to kup BB i dla tweaka EB ;)

hmm :-)

Co to znaczy przyszłościowe ? :-)

Bo jeśli jest top różnica nie zauważalna lub minimalna to po co ładować wiecej kasy w coś co tak naprawdę w normlanym uzytkowaniu nie będzie zauważalne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm :-)

Co to znaczy przyszłościowe ? :-)

Bo jeśli jest top różnica nie zauważalna lub minimalna to po co ładować wiecej kasy w coś co tak naprawdę w normlanym uzytkowaniu nie będzie zauważalne ...

i tu odpowiedziales na swoje pytanie: "normlanym uzytkowaniu nie będzie zauważalne ..." to bierz BB, jesli myslisz ze wykorzystasz go do czegos wiecej jak obrobka video czy z przeznaczeniem do serverka to JB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz mi wytlumaczyc slowo zauwazalna ??

Znaczy sie ile , 2 sekundy , 10 sekund , minuta ? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem ten test.

Ale tzreba porównywac dokładnie takiej samej pojemności HDDki a nie o różnych pojemnościach ...

Zobacz na porównanie wersji BB 40GB i JB 40GB ...

Róznica jest nieznaczna ale nie wiem jak w przypadku dysków 80GB ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/dys...i/strona-1.html

jescze:http://www.pl.tomshardware.com/storage/02q1/020305/wd1200-01.html#8_mb_cache_a_winning_tool

Hmmm Barracuda wygrywa w tych testach a ma 2 MB cachu :) .

Dziwne ;) .

Mowa o tescie na benchmark.pl ( Business Disk WinMark 99 i High-End Disk WinMark 99)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem ten test.

Ale tzreba porównywac dokładnie takiej samej pojemności HDDki a nie o różnych pojemnościach ...

Dokladnie Kaszpir , 80 GB to juz dwa talerze :) . A na tym tesie Tomshardware roznice sa minimalne , zreszta tam sa testy sponsorowane i mam o tym serwisie zle zdanie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/dyski/strona-1.html

jescze:http://www.pl.tomshardware.com/storage/02q1/020305/wd1200-01.html#8_mb_cache_a_winning_tool

Dziwne ;) .

hehe, to juz inna prawa :) sam sie zastanawiam na b5 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem ten test.

jak pisali na tom`ie roznice odczujesz przy "masowym torturowaniu" dysku 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/dyski/strona-1.html

Dziwne ;) .

hehe, to juz inna prawa :) sam sie zastanawiam na b5 ;)

B5 jest do bani ...

Miałem w testach HDD (teścik pojawi się za kilka dni na TwojePC) i szczerze mówiąc nie spodobał mi się B5 ani B4.

Po przestawieniu na max. performance B4 ani B5 nie sa już takie bezgłośne głosnie podczas niebuforowanego zapisu danych ...

A wydajnosc samego B4 jest niska i niestety prawie to samo B5 ...

Dlatego chce Caviarka, ale neistety wersji 2MB nie testowałem a nie chce ładować kupę kasy w coś co tak naprawe może być niezauważalnie szybsze od tańszej wersji dysku ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...