Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
ULLISSES

Windows 7 (Seven) 32bit/64bit

Polecane posty

Ja również mam pytanie odnośnie dźwięku. Wyjścia CD Audio mam strasznie cicho, mimo że w Mixerze audio ustawione na full. Pozostałe wyjścia są głośno - w XP tak nie miałem. Ktoś ma jakiś pomysł, jak podgłośnić CD Audio?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To samo u mnie. Instalacja na laptopie od kolegi trwała niecałe 15 minut, u mnie 15 minut trwało otwarcie ekranu z wyborem języka. Niestety, AHCI mam wyłączone :(

Spróbuj trick z wyciąganiem i wkładaniem płyty, chociaż u mnie słabo działał.

 

Tak btw, jeśli ktoś ma XP a ma wersję Windowsa 7 upgrade i chce zrobić zupełnie czystą instalację, to da się to zrobić, tzw. MediaBoot registry hack.

Po instalacji NIE wpisywać klucza, nie ściągać update'ów. Wejśc do rejestru, zmienić wartość w HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Setup\OOBE z 1 na 0. Następnie odpalić podniesioną do uprawnień admina konsolę (cmd) i zresetować ustawienia aktywacji poleceniem "slmgr -rearm". Reboot, wpisać klucz i aktywować. Violla!

 

Ta metoda zadziałała mi już dwa razy, więc jest raczej sprawdzona. Jeśli by nie działała ta opcja to można użyć komendy "SLMgr" aby wrzucić klucz produktu ręcznie oraz aktywować system (nie sprawdzałem). Ostatnią znaną mi metodą która sprawdziłem jest podwójna instalacja ;), ale to jest strata czasu.

 

Zaznaczam, że są to legalne operacje, o ile mamy gdzieś licencję na XP albo Vistę, chociaż oczywiście zadziałają zawsze.

Tutaj trochę info odnośnie licencjonowania W7:

http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=1996...mp;#entry241843

Btw. nie można złożyć już kompa i kupić sobie do niego W7 OEM. Trzeba go sprzedać z tym systemem, żeby instalacja i aktywacja były legalne ;).

Edytowano przez qhash

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem, w Windows 7 takowy limit nie istnieje. O ile się nie mylę, nie istnieje też już w Viście SP2.

Wytłumacz to mojemu uTorrentowi, który zbiera seedy z prędkością 1 na 30-60 sek bądź dłużej. Maksymalną prędkość osiągam po ~10 minutach. Dla porównania XP robi to w mgnieniu oka. Systemowa zapora jest wyłączona. Program TCP-Z mówi, że limit jest ustawiony na 10 połączeń. Zmiana tej wartości w praktyce jednak nic nie daje, program nie współpracuje zbyt dobrze z 7.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dziwne, o ile limit w XP był dotkliwy, to już pod Vistą był dla mnie nieistniejący, mimo wpisów w dzienniku zdarzeń i przekroczeniu limitu. uTorrent hulał jak burza. W Windows 7 tym bardziej nie zauważyłem, aby coś mu przeszkadzało, no bo niby co ma mu przeszkadzać:

 

http://support.microsoft.com/kb/969710

 

Domyślnie w systemach Windows Server 2008 z dodatkiem Service Pack 2 (SP2) i Windows Vista z dodatkiem Service Pack 2 (SP2) limit półotwartych połączeń TCP jest wyłączony. - tak samo w Win7 :) Wszelkie "pacze" zapewne oszukują użytkownika, aby zachować swą popularność :D

Edytowano przez soulburner

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj trick z wyciąganiem i wkładaniem płyty, chociaż u mnie słabo działał.

Spróbuję przy okazji następnej instalacji ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dziwne, o ile limit w XP był dotkliwy, to już pod Vistą był dla mnie nieistniejący, mimo wpisów w dzienniku zdarzeń i przekroczeniu limitu. uTorrent hulał jak burza. W Windows 7 tym bardziej nie zauważyłem, aby coś mu przeszkadzało, no bo niby co ma mu przeszkadzać:

 

http://support.microsoft.com/kb/969710

 

Domyślnie w systemach Windows Server 2008 z dodatkiem Service Pack 2 (SP2) i Windows Vista z dodatkiem Service Pack 2 (SP2) limit półotwartych połączeń TCP jest wyłączony. - tak samo w Win7 :) Wszelkie "pacze" zapewne oszukują użytkownika, aby zachować swą popularność :D

W moim przypadku, limit ten jak najbardziej był włączony. Wpis, o którym mowa w publikacji Microsoftu w ogóle nie istniał, dodałem go manualnie z wartością "0"i teraz wszystko wydaje się działać tak jak powinno.

 

Co do wszelkich patchy to racja - można je sobie wsadzić między książki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Macie problem z odpaleniem Counter Strike'a 1.6 na x64? U mnie działa tylko tryb software, a czasem wywala błąd, że mam za mało pamięci :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Macie problem z odpaleniem Counter Strike'a 1.6 na x64? U mnie działa tylko tryb software, a czasem wywala błąd, że mam za mało pamięci :D

Nie sądzę, abyś znalazł kogokolwiek kto próbował już uruchomić ten zabytek na Win7x64 ;]

Jak masz steama, albo wersję z wszystkimi łatkami powinien działać. Próbowałeś oczywiście tryb zgodności z XP?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam dziwny problem z dzwiekiem pod win7.

Mam zestaw glosniczków 5.1 Genius 5100 i lewy przedni glosnik pierdzi, harczy, czy jak to tam nazwać, ale tylko przy niektórych dźwiekach, nie jest to chyba wina glośnika bo podpiety w inne miejsce dziala dobrze.

Wymieniłem także przewód, na nowym przewodzie harczy tak samo.

 

Co ciekawe problem wystepuje zarówno na integrze jak i na moim SB Audigy SE.

Testowalem sterowniki, które pobral windows oraz te zmodowane, efekt ten sam.

 

Mimo wszystko wydaje mi się, że musi to być problem softwarowy.

Ma ktos jakies pomysly ?

 

Edit: zamieniłem przednie głośniki miejscami i lewy przedni dalej harczy

Przepiąłem też czincze na odwrót i dalej pierdzi ten sam głośnik, jakby gnjiazdo padło to chyba drugi głośnik powinien pierdzieć

Dla pewności zmieniłem też przewód jack - 2 czincze na inny i nic to nie daje.

Edytowano przez erich

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a jakich sterowników używasz /.? tych z windy czy alternatywnych ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dobra problem rozwiązany.

Głośność systemowa nie może przekraczać wartości 68.

Przy czym nie ma znaczenia głośność na głosnikach.

Edytowano przez erich

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie sądzę, abyś znalazł kogokolwiek kto próbował już uruchomić ten zabytek na Win7x64 ;]

Jak masz steama, albo wersję z wszystkimi łatkami powinien działać. Próbowałeś oczywiście tryb zgodności z XP?

Tak, mam steama. Tryb zgodności nie przynosi rezultatu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, dzisiaj zainstalowałem WIN 7 na laptopie. Nie moge znaleźć opcjji ustawień jansośći ekranu. W Viście opcje te znajdowały się planie zasilania. W win 7 nie moge znaleźć tego, ekran mam przyciemniony, brakuje mi ikony w panelu sterowania komputer przenośny, prosze o pomoc. Gdzie dokładnie jest ten wskaźnik do ustawiania. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam. mam problem z moim 7, mianowicie gdy wkładam płytę do napędu nie działa autorun, jak to naprawić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

witam . czy to jest normalne ? sprawdzilem wydajnosc win 7 64 bit ultimate na moim kompie i mam takie wyniki

 

CPU 7,6

ram 7,9

grafika aero 7,2

grafika gry 7,2

dysk 5,9

 

zgodze sie co do dysku ale procek i GPU ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@andrzejs82 - wszystko OK. Maksymalna ocena Windows Experience Index wynosi 7.9. To, że masz i7 wcale nie znaczy, że będziesz miał najwyższe noty. Poza tym, wskazaniami WEI nie należy się zbytnio sugerować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, dzisiaj zainstalowałem WIN 7 na laptopie. Nie moge znaleźć opcjji ustawień jansośći ekranu. W Viście opcje te znajdowały się planie zasilania. W win 7 nie moge znaleźć tego, ekran mam przyciemniony, brakuje mi ikony w panelu sterowania komputer przenośny, prosze o pomoc. Gdzie dokładnie jest ten wskaźnik do ustawiania. Pozdrawiam

W 7 tez jest to w opcjach zasilania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pytanko do osób które migrowały z xp na 7.

Przeklejenie folderów z katalogu użytkownika Xp (dane aplikacji itd) do 7 nie sprawia problemów, czy coś może uciec?

Edytowano przez Grobel

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tzn. nie wiem czy się zrozumieliśmy.

Nie chcę przenosić całego profilu, tylko katalogi aplikacji po kolei, czyli np

C:\Documents and Settings\XXX\Dane aplikacji\Thunderbird

wkleić w odpowiednie miejsce w w7.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Będzie grać. Tylko musisz wiedzieć co gdzie.

W XP takich folderów było w sumie 2 (user\dane aplikacji i user\ustawienia lokalne\dane aplikacji), w 7 są 3: local (chyba odpowiednik Ustawienia lokalne), roaming (prawdopodobnie Dane aplikacji) i LocalLow (nie wiem wtf, ale siedzi u mnie tam tylko Sun i Microsoft).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Odpowiednikiem "Dane aplikacji" w Vista/7 jest \users\twojaNazwa\AppData\Roaming, zaś "Ustawienia lokalne" to \Users\twojaNazwa\AppData\Local. W polskiej wersji językowej z poziomu Eksploratora nazwa Users będzie brzmiec, oczywiście, Użytkownicy.

 

Choć istnieje link o takiej nazwie, w Vista/7 nie ma już folderu Documents and Settings.

Edytowano przez soulburner

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś ma pomysł jak dodać skrót do kosza w menu start po prawej stronie (obok komputera, dokumentów itp)? W ustawieniach paska można dodać różne katalogi systemowe ale niestety kosza nie. Chce się go pozbyć z pulpitu a nie mam jak się do niego inaczej dostać jak właśnie przez pulpit (nawet w explorerze nie ma żadnego odnośnika do kosza).

 

Edit: dodałem go do "ulubionych" w explorerze, ale to jednak nie to samo co chcę osiągnąć.

Edytowano przez PB782

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Niestety w moim przypadku nie działa. Na liście się pojawia do włączenia, ale już nie wyświetla w pasku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie otwierają się mi strony ze skrótów w konkach w pliku pomocy programu. Win 7 Premium 64 pl.

 

Dołączona grafika

 

Najeżdzam myszką na np. BUY - pokazuję się rączka ale nie ma żadnego odzewu. W pracy na XP otwiera się ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wygląda to mi na jakiś stary format pliku pomocy, którego Windows 7 nawet nie powinien wyświetlić (winhlp32.exe?), więc niektóre rzeczy mają prawo chyba nie działać...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

Aktualności

Artykuły



×

Ważne informacje

Umieściliśmy pliki cookie na Twoim urządzeniu, aby pomóc Ci ulepszyć tę witrynę. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym razie zakładamy, że możesz kontynuować.