Jump to content
ULLISSES

Windows 7 (Seven) 32bit/64bit

Recommended Posts

mam problem z kopiowaniem plikow, dokladniej to kiedy kopiuje cos z partycji na partycje (zalozmy ze z D na E plik wielkosci 700mb) i ogladam w tym samym czasie film divx to transfer spada mi do 9mb/s, a film zaczyna strasznie rwac,

w czym lezy problem bo komp nie jest raczej za slaby do takich operacji ?

os to win 7 64

Edited by ayabrea

Share this post


Link to post
Share on other sites

...(a nie, że za każdym razem jak kliknę forefoxa, to już nie mogę otworzyć drugiego okienka (niewygodne uruchamianie).

nowy proces uruchamia się środkowym przyciskiem myszy

wszystko ładnie jet opisane w książeczce dołączonej do Se7en, jeśli ktoś nie dostał to mogę postarać się o skan, dla mnie ów przewodniczek okazał się pomocny, bo o kilku aspektach Siódemki nie miałem pojęcia, np. właśnie to uruchamianie nowego procesu za pomocą ŚPM ;)

 

ile ramu pobiera wam 7 po pelnym zaladowaniu ?

u mnie ponad 1g, to jest normalne ?

mi czasem 1.6GB, ale to jest pamięć zadeklarowana, czyli zajęta tak na wszelki wypadek, w rzeczywistości używane jest znacznie mniej

 

Dostałem z vobisu boxa i są dwie wersje w pudełku 32, oraz 64 bit. czy to oznacz że mogę dwóch naraz używać albo mam się zdecydować na jedną?

zdecydować na jedną Edited by Jankes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy tylko ja mam problemy z przesyłaniem większych plików po WiFi? Mam na myśli powyżej 1GB. Co chwile twierdzi, że ma problem z odczytem i muszę wciskać ponów próbę. Ostatecznie jednak je przesyła. Jest to jednak dość irytujące i uciążliwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heja, mam problem z ustawieniem odświeżania w windows 7 64bit.

 

W windows XP mogłem odhaczyc, bym mogł uzyć odświeżania "nieobsługiwanego przez monitor", konkretnie 100Hz lub 120Hz (używałem 100Hz).

 

Na radeonie w win7, równiż mogłem ustawić 100Hz, a na geforce (różne drivery) mam do wyboru tylko 85Hz. ;/ ;/

 

Próbuję stworzyć własny profil, ale nawet jak wklepuje 100Hz, to mi to jakoś zmienia na 85, nic nie kumam.

 

Po stworzeniu custom mode mam taki wpis:

 

1600 x 1200 at 84, 100Hz (85Hz as reported by OS), Progressive

Edited by Pussik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic nowego. GF + starsze/profesjonalne CRT tak niestety działają pod Windows 7 i Ubuntu. Pod Ubuntu wygrałem walkę przy pomocy aktualizacji systemu. W Windows 7 nic nie dało się zrobić - najnowsze sterowniki, aktualizacje i nic (wersja RC). W nowszych wersjach nie testowałem już - odpuściłem sobie 7 na rzecz Ubuntu.

 

Widzę jednak, że nadal nie rozwiązanego tego problemu. Jeśli najnowsze sterowniki NV + aktualizacja systemu nic nie daje, to można próbować wymusić odświeżanie przez PowerStrip (o ile ruszy pod 7). Co ciekawe, na sterownikach od MS nie ma tego problemu, ale wtedy nie działa akceleracja sprzętowa. Jeśli nie grasz i nie potrzebujesz Aero, to spróbuj sterowników od MS - być może na nich będzie dostępne 100Hz.

 

Jest też opcja, ze na liście pojawiają się nietypowe wartości - 57, 84, 89. Jeśli są, to wypróbuj każdą z nich sprawdzając przy pomocy menu monitora realne odświeżanie. Być może któraś z nich daje rzeczywiste parametry w granicach 99/100 Hz.

 

Najciekawsze jest, że problem najczęściej jest w rozdzielczości 1024x768. Bywa, że na większej nagle 100Hz jest na liście i o dziwo działa.

 

Większość osób, które mało siedzą przed kompem lub tylko grają, nie widzą różnicy między 85 i 100Hz. Jednak, gdy ktoś spędza dużo czasu na pulpicie/w zwykłych aplikacjach, różnicę widzi gołym okiem i od razu powoduje to większe zmęczenie oczu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam tylko 85Hz i koniec. ;/

A na radeonach nie spotkałeś sie z tym problemem?

 

Na hD3870 miałem wlasnie 100Hz.. to dobrze, ze zamieszam kupic 4850/4770, nvidia z kulki leci.

Edited by Pussik

Share this post


Link to post
Share on other sites

W przypadku ATI nie spotkałem się z tym problemem, bo kart tego producenta unikam jak ognia. Jedyne ATI wśród rodziny/znajomych ma brat w laptopie. Wszystkie kompy w domu mają od zawsze NV.

 

Gdy ktoś przywozi mi do naprawy kompa z ATI na pokładzie, to nie siedzę przed nim na tyle długo, aby kombinować z odświeżaniem. Poza tym zwykle na pokładzie jest XP, który nie powoduje takich problemów.

 

Można próbować uruchomić PowerStrip w trybie zgodności, chociaż zapewne szanse są marne. Ewentualnie szukać aplikacji o podobnych funkcjach, która ruszy bez problemu na 7.

 

Profile NV zarówno pod 7, jak i w Ubuntu wydają się być ignorowane przez system. Być może za jakiś czas sytuacja się poprawi, gdy nagle część użytkowników po przesiadce na 7 zacznie zgłaszać ten problem do MS lub NV.

 

Na koniec dodam, że instalacja sterowników do monitora także nie rozwiązuje tego problemu. W przypadku XP można by się ratować sterownikiem "Plug&Play monitor 1200x1600", który miał całkiem dobre zakresy. W przypadku 7 tego sterownika chyba nie ma.

 

Ergo:

Na chwilę obecną nie ma rozwiązania tego problemu.

 

Można by pomyśleć, że w ten sposób NV próbuje wymusić na użytkownikach przesiadkę z CRT na LCD, ale to tylko kolejna teoria spiskowa. ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam! mam problem z zapisaniem niektórych zmian ,które wprowadziłem "efektów wizualnych">"wydajność" np. odchaczyłem opcje aby system nie stosował animacji minimalizowania i maxymalizowania okien.. wszystko jest ok do momentu aż uruchomię ponownie komputer... co tutaj jest nie tak ?? pozdr.

 

>oczywiście użwam wygodnego konta administratora

BTW dlaczego moj post jest usuwany ?? już 3 raz piszę tutaj problem jaki mam...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszy post mógł polecieć przy łączeniu tematów 32/64 bit. Natomiast drugi post jest widoczny i ma numer 19:

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3394103

 

Może jakiś bug. Zrób aktualizację systemu. Można też pomyśleć o całkowitym wyłączaniu wodotrysków w postaci animacji okien itp. Zwykły schemat niewiele różni się od tego ze wspomagaczami. Tylko nie wiem, jak z funkcjonalnością.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@pcmax- to do mnie ?;)

 

Jeżeli tak to uff bo myslałem,że mam coś spaprane w systemie... ale czy te zjawisko występuje u każdego ?? hmm pewnie większosc ma to włączone bo to takie w sumie nowoczesne,a mnie to troche przeszkadza.... a z tym oszczedzaniem to nie wiem czy wypali bo mam podkreconego proca i EIST wyłączone, chyba,że to nie ma znaczenia....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, mam małe pytanie prośbę

 

Posiadam wersje RTM i naszło mnie na upodobnienie windowsa do mac OS.

Narazie co udało mi się osiągnąć to:

dock (rocket dock z fajnymi ikonkami)

tapeta z mac os

pasek zadań zminimalizowany (małe ikony, 100%) i przesunięty na górę ekranu

skórka mac os do firefoxa

 

Znalazłem pare themów do win 7. Pytanie jak je zainstalować, czy potrzeba coś modować?

Jak podmienić WSZYSTKIE ikonki systemowe na te z macOS (mam juz odpowiedni pakiet ikonek)

 

A może ktoś ma namiar na gotowego thema ;) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W przypadku ATI nie spotkałem się z tym problemem, bo kart tego producenta unikam jak ognia. Jedyne ATI wśród rodziny/znajomych ma brat w laptopie. Wszystkie kompy w domu mają od zawsze NV.

 

Gdy ktoś przywozi mi do naprawy kompa z ATI na pokładzie, to nie siedzę przed nim na tyle długo, aby kombinować z odświeżaniem. Poza tym zwykle na pokładzie jest XP, który nie powoduje takich problemów.

 

Można próbować uruchomić PowerStrip w trybie zgodności, chociaż zapewne szanse są marne. Ewentualnie szukać aplikacji o podobnych funkcjach, która ruszy bez problemu na 7.

 

Profile NV zarówno pod 7, jak i w Ubuntu wydają się być ignorowane przez system. Być może za jakiś czas sytuacja się poprawi, gdy nagle część użytkowników po przesiadce na 7 zacznie zgłaszać ten problem do MS lub NV.

 

Na koniec dodam, że instalacja sterowników do monitora także nie rozwiązuje tego problemu. W przypadku XP można by się ratować sterownikiem "Plug&Play monitor 1200x1600", który miał całkiem dobre zakresy. W przypadku 7 tego sterownika chyba nie ma.

 

Ergo:

Na chwilę obecną nie ma rozwiązania tego problemu.

 

Można by pomyśleć, że w ten sposób NV próbuje wymusić na użytkownikach przesiadkę z CRT na LCD, ale to tylko kolejna teoria spiskowa. ;]

Winowajca to wddm 1.1 :wink: , na radkach jest to samo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam dziwny problem pod Win7 (64-bit, build 7100), nie mogę wymusić na swoim lcd 60Hz (R4870). Próbowałem już różnych wersji sterowników i ciągle to samo. Dziwne jest to, że w Catalyst Control Center w opcjach jest niby 60Hz, ale już grzebiąc we właściwościach pulpitu jest ciągle 59Hz... tzn. teoretycznie jest dostępna opcja 60H, ale przestawienie jej nic nie daje, bo po ponownym wejściu nadal wskakuje 59Hz. Przez w/w sytuacje odechciewa się grać, bo cały ekran "pięknie się rozłazi", a v-sync też przez tą sytuację nie działa jak trzeba - przy v-sync "on" obraz dziwnie haczy. Na Viście nie było podobnych problemów, a wracanie do niej zdecydowanie odpada...

Czy na waszych katach ze stajni ATI macie/mieliście podobne problemy, jakieś skuteczne rozwiązania?

U mnie jest to samo. Z tym, że Win 7 RTM 32-bit oraz GF 9800GT.

Nie mogę zmienić odświeżania na 60 hz, tzn mogę ale tak samo jak u Ciebie zaraz wartość wraca na 59 hz. I nie mam pojęcia czemu. Wcześniej na Viscie było ok. Dziwne trochę, ale jakoś przywykłem ;)

Edited by mehiel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można, robisz poprostu jeden "obrazek" o długości 1monitro + 2 monitor i wklejasz tam 2 rożne tapety.

Wiem, sam używam programiku DisplayFusion który robi coś takiego z automatu, ale jak już dodali "Ficzer" który sortuje ikony na każdym monitorze oddzielnie (wcześniej gdy klikałem sortuj według nazwy to wszystkie ikony przenosił na 1 monitor i tam sortował) to mogliby dodać coś takiego również :wink:

 

PS: ja osobiście dokonałem aktualizacji z Visty do Win 7, zachęcony wizją "wszystkie Twoje programy oraz pliki zostaną" (a się zastanawiałem czy ściągnąć Full Instal czy Upgrade) zaktualizowałem kompa..... i to był błąd, instalator wrzucił wszystko do folderu.old i tyle było z ustawień i softu i ustawień....

 

Naiwny byłem, że jak komp był w domenie i miał ustawienia z AD to wszystko zostanie :unsure: i spędziłem większą część dnia instalując na nowo cały soft z pudełek :mur:

Edited by Buu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam 7ke ultimate 32bit. Mam 4gb ram. Niestety jak włącze moj komputer> własciwosci to pokazuje: 4gb ram, dostepne 2.99gb. Dlaczego mimo 4gb ram dostepne jest tylko 2.99;o? Jak to zmienic? Dziekuje za odp.

bo masz 32bit'owy system... KUP wersje 64bit'ową i będziesz miał dostępne 4gb ramu a jak jesteś ciekaw o co chodzi to poszukaj w internecie na temat różnic pomiędzy systemami 32 a 64 bitowymi :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

bo masz 32bit'owy system... KUP wersje 64bit'ową i będziesz miał dostępne 4gb ramu a jak jesteś ciekaw o co chodzi to poszukaj w internecie na temat różnic pomiędzy systemami 32 a 64 bitowymi :P

 

Wszedlem we wlasciwosci ramu to pokazalo ze 1gb jest przeznaczony na jakias rezerwe dla systemu... Mozna tę rezerwe jaks zmniejszyc czy cus bo triche dziwne zeby blo 2.99gb ram nawet jak na 32bitową wersje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobny problem z wersją Home Premium 32bit. Wcześniej miałem zainstalowaną wersję testową Ultimate, i jeśli chodzi o pożeranie pamięci, to było to gdzieś w granicach 700MB. Obecnie, przy wyłączonych gadżetach i zbędnych programach - prawie 1GB :?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszedlem we wlasciwosci ramu to pokazalo ze 1gb jest przeznaczony na jakias rezerwe dla systemu... Mozna tę rezerwe jaks zmniejszyc czy cus bo triche dziwne zeby blo 2.99gb ram nawet jak na 32bitową wersje.

Masz 32bitową wersje windy i nie wykryje ci więcej niż 3gb ramu ,przed zakupem poczytaj trochę o tym co kupujesz. I po co chcesz zmniejszać rezerwę jak i tak będziesz miał 3 GB.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...