CLAU Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zapisy oemow nie sa jasne. Nie kupilbym oema bo ten kosztuje praktycznie tyle co ang. wersje boxow na Allegro. Zreszta, wydac 460 by pozniej okazalo sie, ze to nie do konca jest legal to nie jest cos co chcialbym przetestowac na sobie. Czaj sie na boxowki z Allegro. Mialem kilka aukcji, ktore obserowowalem i przewaznie konczyly sie na 520 zl. Zapisy sa jasne juz od dluzszego czasu. Dotycza rowniez W7. http://www.microsoft.com/poland/oem/partne...nie_faq.aspx#p4 Mozna sobie kupic W7 OEM, zlozyc komputer i zainstalowac system w tej wersji. Wtedy stajemy sie producentem i cala pomoc techniczna zapewniamy my. Potwierdzaja to na infolinii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 @DziubekR1 Panel sterowania / System / Menadżer urządzeń / Stacje dysków / klikamy na pendrive / zakładka zasady i sprawdź czy masz zaznaczone "szybkie usuwanie" bo jeśli masz "większa wydajność" to tak może się dziać jak opisujesz ... Mam zaznaczone "Szybkie usuwanie", wiec teoretycznie moge wypinac poprostu pena, a mimo wszystko za kazdym razem wywala mi sie ten monit o skanowanie. Nawet jak przeskanowalem, nie znalazl bledow, wypinam - wpinam i znowu prosba o skanowanie. Zarowno na lapie jak i na stacjonarze jest to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Pen na facie czy NTFSie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Pen na facie czy NTFSie? Fat32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazunarii Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Witam. Nie wiem jakim cudem, ale 64 bitowa "siódemka" widzi tylko 2GB ram i nie chcę. Odpalam everesta, aby się upewnić czy coś źle może ona liczy, ale za to w nim jest widoczne, że są dwie kości po 2GB. Dodam, że mam ramy w dualu. Po za tym komputer nowy, więc wątpię żeby to była taka wada techniczna. W biosie próbowałem coś znaleźć, ale niestety nic nie znalazłem, co by mi pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 @kazunarii Opcję REMAP w biosie odnośnie RAM w biosie włączyłeś ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazunarii Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 @epoxer Tak włączyłem. Jak się nie mylę oczywiście, bo nie znalazłem innej opcji na temat Reamp w biosie, ale może źle to zrobiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Sprawdź jeszcze raz. Memory Remap musi być na Enabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazunarii Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Sprawdź jeszcze raz. Memory Remap musi być na Enabled. Ale jest. Teraz pewny jestem trzy razy sprawdzałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 (edytowane) Zapisy sa jasne juz od dluzszego czasu. Dotycza rowniez W7. http://www.microsoft.com/poland/oem/partne...nie_faq.aspx#p4 Mozna sobie kupic W7 OEM, zlozyc komputer i zainstalowac system w tej wersji. Wtedy stajemy sie producentem i cala pomoc techniczna zapewniamy my. Potwierdzaja to na infolinii. Jak linkujesz stronę to patrz czego dotyczy. Ta strona powstała 4 lata temu i dotyczy XP. Aktualna licencja nie pozwala na instalacje OEM i zarówno licencja jak i AKTUALNE informacje na stronie w języku angielskim to potwierdzają. Infolinia tego nie zmieni cokolwiek by tam nie twierdzili. Edytowane 13 Grudnia 2009 przez SGJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Aktualizacja, 4.12.2009 Polski oddział Microsoft nadal nie zajął w tej sprawie żadnego oficjalnego stanowiska. Jak dowiedzieliśmy się nieoficjalnie, temat faktycznie jest bardziej skomplikowany, niż wynika to z informacji aktualnie przekazywanych za pośrednictwem infolinii i polskich stron - trwają obecnie prace nad rozwiązaniem tego problemu i takim wyjściem z sytuacji, które nie pozbawi użytkowników prawa do kupna i używania wersji OEM. LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 DP, nie uzyskało odpowiedzi, jedynie niektórzy usilnie wklejają informacje z centrumxp gdzie zlinkowano włąsnie do strony nieaktualizowanej od kilku lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Fat32 To spróbuj przejść na NTFSa, ja nie zauważyłem takich objawów przy tym systemie plików. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Mam zaznaczone "Szybkie usuwanie", wiec teoretycznie moge wypinac poprostu pena, a mimo wszystko za kazdym razem wywala mi sie ten monit o skanowanie. Nawet jak przeskanowalem, nie znalazl bledow, wypinam - wpinam i znowu prosba o skanowanie. Zarowno na lapie jak i na stacjonarze jest to samo.To masz uszkodzonego pena. Nigdy mnie ani żadnemu znajomemu coś takiego sie nigdy nie pojawiło (różne peny, konfiguracje, wersje systemu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 (edytowane) WItam szukam i szukam i znalesc nie moge. Jkai jest dzialajacy program pod wersje 64 bit do partycjonowania musze zrobic ext3 a nie chec mi sie sciagac linuxa. Edit Nie mam pendrajwa ani plyt dvd cd zeby to wypalic .... Edytowane 13 Grudnia 2009 przez ed00s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 (edytowane) Linuksa sciągac nie chcesz a program juz sciągniesz? Gparted Live to nieco ponad 100MB. Edytowane 13 Grudnia 2009 przez SGJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 To masz uszkodzonego pena. Nigdy mnie ani żadnemu znajomemu coś takiego sie nigdy nie pojawiło (różne peny, konfiguracje, wersje systemu). Jak na uszkodzonego pena, to ma sie calkiem dobrze :) Sprobuje z tym NTFS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 z pewnoscia banal ale: jak zmienic format daty w trayu z: rr-mm-dd na dd-mm-rr ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 (edytowane) z pewnoscia banal ale: jak zmienic format daty w trayu z: rr-mm-dd na dd-mm-rr ? Wejdź w Ustawienia regionalne, na pierwszej karcie "Formats" na dole będzie przycisk "Additional settings" (Dodatkowe ustawienia). Tam ostatnią kartą będzie data... dalej sobie poradzisz. ps - polska wersja językowa może mieć nieco inne tłumaczenia - używam wersji ENG, a z doświadczenia wiem, że niemal wszystko tłumaczone jest inaczej i czasem bez sensu ;) Edytowane 14 Grudnia 2009 przez soulburner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 mam tylko cos takiego jak data dluga i krotka, dluga przestawiam na taki format jak chce ale nic sie nie dzieje, dalej jest to samo, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 (edytowane) Nie przestawiaj tego tylko wpisz ręcznie ale zgodnie ze schematem i ustawisz dowolnie jak lubisz. Oczywiście tylko w ustawieniach dodatkowych można to edytować. Edytowane 14 Grudnia 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 mam tylko cos takiego jak data dluga i krotka, dluga przestawiam na taki format jak chce ale nic sie nie dzieje, dalej jest to samo, W tych ustawieniach wpisz takie coś - dd-MM-yyyy (ewentualnie zamiast 'y' daj 'r' jeśli w polskiej wersji systemu jest to zmienione): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 dziekuje, dziala :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Rikki wyłączenie kompresja RDC przyspieszy kopiowanie/przenoszenie plików także przez sieć - panel sterowania/Programy i Funkcje/wyłacz i włącz funkcje systemu windows - odnajdujemy moduł Kompresja RDC i odznaczamy go Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 sly44 Propozycje do FAQ radzę słać na PM bo nie zawsze wyłapię wszystkie posty w tym temacie, ostatnio dużo mam na głowie. Tak czy inaczej powyższe dodane. edit/ Albo jeszcze inaczej, pisz w postach żeby wyszukiwarka mogła wyłapać a jak nie dopiszę to atakuj mnie na wiadomościami z linkami do postów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BorysVasiliev Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Mam proste pytanie: Jak kupie Win 7 HP OEM zainstaluje go na obecnej konfigruacji, to czy po zmianie jakiś części i ponownej instalacji windowsa może nie zostać aktwowany? Powiedzmy za rok wymienie procka,plyte,ram ? Pozdówka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 przestaw w panelu audio windows ze speakers na spdif i ustaw jako domyślne urządzenie i dźwięk popłyniehmm a mi sie nawet nie pojawia ikonka ac3filtera w trayu i dzwieku nie mam :/ w kmp dzwiek idzie bez problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Kupujac HP OEM do stacjonarki, sprawiasz dla siebie wrazenie ze jestes legalny... Tylko dla siebie. No chyba ze jest inne znaczenie HP niz mam na mysli... Aktywacje przejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 HP - Home Premium. Tylko co z tego ze system nawet przejdzie aktywacje. Po wymianie płyty głównej nei bedzie on legalny, ba obecnie to i tak wlasciwie nie bedzie jezeli MS szybko nie zmieni tresci licencji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 najpierw sobie trzeba Ac3filter ustawić jako preferowany dekoder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...