Skocz do zawartości
ULLISSES

Windows 7 (Seven) 32bit/64bit

Rekomendowane odpowiedzi

elo,

mam taki problem. Podczas upgrade'u z win 7rc (bulid 7100) do RTM wyskakuje coś takiego:

Nie można wykonać uaktualniania systemu Windows z powodu następujących problemów. Anuluj uaktualnienie, wykonaj poszczególne zadania, a następnie uruchom ponownie uaktualnienie, aby kontynuować.

* Nie można uaktualnić z 64-bitowej wersji systemu Windows do wersji 32-bitowej. Aby wykonać uaktualnienie, uzyskaj wersję 64-bitową dysku instalacyjnego lub przejdź do trybu online, aby dowiedzieć się, jak zainstalować system Windows 7 i zachować swoje pliki oraz ustawienia.

* Nie można uaktualnić z 32-bitowej wersji systemu Windows do wersji 64-bitowej. Aby wykonać uaktualnienie, uzyskaj wersję 32-bitową dysku instalacyjnego systemu Windows.

Uaktualnienie systemu Windows będzie miało wpływ na następujące funkcje:

* Zainstalowane pakiety językowe nie będą dostępne po wykonaniu uaktualnienia. Po zakończeniu uaktualniania będzie konieczne ich ponowne zainstalowanie.

Zmieniłem cversion, a stawianie systemu na świeżo to dla mnie ostateczne rozwiązanie. Spotkał się ktoś z czymś takim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe gdzie szukales?! Wpisalem kawalek Twojego tematu w google i juz w pierwszym linku masz podane oznaczenie: win7 sprawdzajaca legalnosc - Szukaj w Google ale po co myslec samodzielnie jak mozna napisac na forum..

no tak ale widzisz zapytalem bo ja kiedys widzialem z innym numerem i napisalem post dla pewnosci bo w necie rozne rzeczy pisza...i bylo pare wersji o ktora poprawke moze chodzic, bo ludzie spokulowali ze taki mechanim sprawdzajaccy moze byc to w kazdej poprawce w zasadzie.

Czy istnieje jakiś powód dla której nie chcesz jej instalować?

ale ja nie napisalem ze nei chce jej instalowac :) pytam z czystej ciekawoci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pytanie - masz wgraną wersję RC 64bitową i chcesz ją uaktualnić do RTM 32bit? Jeśli tak, to nic dziwnego, że masz błąd - oba systemy musza być tylu samo bitowe.

BTW - czy instalacja wersji RTM teraz jest wciąż legalna? Bo obawiam się, że nie (choć pewien nie jestem).

Edytowane przez Marians

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu czekać z poprawkami i nie instalowć od razu, jak po 1-2 dnich od pojawienia się poprawek nie kipi o niej w necie to instaluje:) sprawdzone zawsze działa od czasów XP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mam kolejny problem z Windows 7 czyli czcionka systemowe:) Stała sie ona strasznie brzydka pogrubiona i powiekszona. przesyłam screen. Nie idze zrobic jakiego resetu ustawien czcionki?

Dołączona grafika

Edytowane przez Mark18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mam kolejny problem z Windows 7 czyli czcionka systemowe:) Stała sie ona strasznie brzydka pogrubiona i powiekszona. przesyłam screen.

PPM na pulpit -> Personalize -> WIndows Color -> Advanced appearance settings i ustawiasz wszystko, jak chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pytanie - masz wgraną wersję RC 64bitową i chcesz ją uaktualnić do RTM 32bit? Jeśli tak, to nic dziwnego, że masz błąd - oba systemy musza być tylu samo bitowe.

BTW - czy instalacja wersji RTM teraz jest wciąż legalna? Bo obawiam się, że nie (choć pewien nie jestem).

64bit do 64 bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mam kolejny problem z Windows 7 czyli czcionka systemowe:) Stała sie ona strasznie brzydka pogrubiona i powiekszona. przesyłam screen. Nie idze zrobic jakiego resetu ustawien czcionki?

Wyłącz najpierw cleartype w ustawieniach ekranu, a później Mój komputer>Właściwości>Zaawansowane ustawienia systemu>Wydajność>Ustawienia i odznacz Wygładź krawędzie czcionek ekranowych

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dołączona grafika

Miałem coś podobnego po odinstalowaniu jakiejś gry (bodajże Life 4 Dead) na początku myślałem że restart pomógł potem się okazało że w ogóle brakuje kilku czcionek (np. CDBurnerXP się włączał z błędem informującym o braku lub uszkodzeniu pliku jakiejś czcionki) i koniczne było przywrócenie katalogu Fonts z kopii zapasowej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie pytanko:

rozważam zmiane płyty głównej(zmiana z gb p31 na asusa p5q, czipset 31 na 45) i sie zastanawiam czy wymiana na obecnej instalce w7 sie nie wyłoży?

podobnie zmieniałem kiedys mobo na 939, czipset był ciut inny, i poszło gładko, z tym ze system był xp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

A skad mam zabrac ta kopie? chyba ze masz ja? Mozesz podac link albo cos?

pozdrawiam

Odzyskać czcionki możesz chociażby z płyty z systemem, ew. przez konsolę odzyskiwania/naprawę systemu.

takie pytanko:

rozważam zmiane płyty głównej(zmiana z gb p31 na asusa p5q, czipset 31 na 45) i sie zastanawiam czy wymiana na obecnej instalce w7 sie nie wyłoży?

podobnie zmieniałem kiedys mobo na 939, czipset był ciut inny, i poszło gładko, z tym ze system był xp

Myślę, że nie powinno być problemu z systemem. Między tymi chipsetami główna różnica to układ ICH - P35 ma bodajże "wersję" 7, a P45 10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P35 ma ICH9

Mój błąd - myślałem o P45, napisałem 35 :oops:

a z takim dziwnym pytaniem (?)

Na moim sprzęcie (jak w podpisie); mając legalnego winXP Home > czy wart przejść na "7" ? Koszt ok. 400PLN ?

Oto jest pytanie...

Pytanie jak pytanie :roll: A osobiście sądzę, że warto - pamięci masz dość dużo, więc Seven'ka będzie chodzić Ci zapewne lepiej niż aktualny XP (sam mam tylko 1GB i nawet na tym 7 chodzi przyzwoicie, a w niektórych rzeczach spisuje się lepiej aniżeli XP). Dlatego polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie ćwiczę Enterprise RTM 64 > jest super

Minie 90 dni i trza by pojąć decyzję:

1. Utylizować legalnego XP i kupić "7",

2. Pozostać na XP i czekać na przebieg wydarzeń.

Oto jest pytanie ? A dokładnie: inwestować kolejne 400PLN teraz? Czy poczekać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli stać Cię, a do tego Sevenka chodzi Ci lepiej niż wcześniejszy XP, to nie ma nawet co się zastanawiać ;]

Ale na co czekać? :huh: Czekać to można do usranej śmierci ;)

Dokładnie ;) Edytowane przez Marians

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

A skad mam zabrac ta kopie? chyba ze masz ja? Mozesz podac link albo cos?

pozdrawiam

Ja przywróciłem cały folder z kopii zapasowej systemu wykonanej Ghost'em (cały katalog waży ponad 500MB) jak takowej nie posiadasz zawsze możesz spróbować odbudować pliki systemowe tym poleceniem:

sfc /scannow
wpisywanym w konsole CMD z prawami Administratora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie ćwiczę Enterprise RTM 64 > jest super

Minie 90 dni i trza by pojąć decyzję:

1. Utylizować legalnego XP i kupić "7",

2. Pozostać na XP i czekać na przebieg wydarzeń.

Oto jest pytanie ? A dokładnie: inwestować kolejne 400PLN teraz? Czy poczekać ?

Masz może zainstalowaną wersję trial taką jak ta ?

http://technet.microsoft.com/en-us/evalcenter/cc442495.aspx?ITPID=sprblog

Czy użytkownik domowy może taką wersję u siebie legalnie posiadać przez 90 dni czy też może jest to tylko dla firm ?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AFAIK wersja Enterprise (w przeciwieństwie do Ultimate, która oferuje dokładnie te same funkcje) pozwala na używanie tej samej kopii i z tym samym kluczem na dowolnej liczbie komputerów.

Nie ma znaczenia czy jesteś użytkownikiem prywatnym czy prowadzisz działalność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi