Jump to content
Sign in to follow this  
ULLISSES

Windows 7 (Seven) 32bit/64bit

Recommended Posts

Wyłącz uśpienie na czas ściągania. Panel sterowania-opcje zasilania.

 

Trochę słaba opcja :) Sęk w tym, że np idąc spać chciałbym zostawić włączonego kompa żeby coś ściągnąć, ale nie chcę żeby przez całą noc był włączony i pobierał prąd. Taki niby nowoczesny system, a nie potrafi wykryć że jest ruch sieciowy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co zrobić jeśli system przechodzi w stan wstrzymania podczas pobierania plików? Mam na myśli konkretnie program uTorrent - mam w nim zaznaczoną opcję żeby nie przechodził w stan uśpienia jeśli są aktywne torrenty, ale to nic nie daje.

 

W takim razie pomysł: uruchamiaj utorrenta jako administrator, może większe uprawnienia pozwolą mu sprawniej zarządzać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie pomysł: uruchamiaj utorrenta jako administrator, może większe uprawnienia pozwolą mu sprawniej zarządzać.

 

Niestety to również nie pomaga.

 

A to w utorrencie nie ma opcji wylacz komputer po zakonczeniu pobierania?

 

Ano jest, ale nie uśmiecha mi się za każdym razem kiedy będę chciał zostawić kompa na noc wchodzić do panelu sterowania i zmieniać opcje zasilania. Przydaje mi się automatyczne usypianie, więc nie chciałbym z tego rezygnować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam inny problem z trybem uspienia w tym systemie. Po wyjsciu z tego stanu w systemie znika mi drugi dysk (pod IDE), musze ponownie uruchomic komputer zeby sie ponownie pojawil. Wie ktos o co tu chodzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co jest z tym windowsowym podglądem zdjęć? Wystarczy że dany obrazek powiększy się chociaż o jeden stopień i już jakość spada bardzo mocno. Tak samo zresztą jest w tym nowym paint. Da się to jakoś "naprawić", czy trzeba szukać jakiejś alternatywy dla tego? Pod xp powiększanie działa wyśmienicie, lekko "zmiękcza" obraz, a tu zaraz pikseloza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego "od zawsze" używam Irfan View.

A ja mam inny problem z trybem uspienia w tym systemie. Po wyjsciu z tego stanu w systemie znika mi drugi dysk (pod IDE), musze ponownie uruchomic komputer zeby sie ponownie pojawil. Wie ktos o co tu chodzi?

 

Na 99% wina sterownika od chipsetu. Edited by rafa

Share this post


Link to post
Share on other sites

A propo problemów z odpaleniem OSa.

 

Używam automatycznego wyłącznika kompa, na tą chwilę nie pamiętam nazwy, będę w domu to dopiszę jak mi nie wyleci z bani. Ale w każdym razie komp rano mam problem z odpaleniem kompa. Muszę odciąć mu zasilanie, odpalić, wyklepać 3x reset i dopiero zaczyna BIOS startować. Bez tej procedury mam zwyczajnie czarny ekran, "płyta kręci" ale nic poza tym. Beep'u też nie ma. Dziwna sprawa. Nie jestem jeszcze do końca pewien czy to wina tego Automatu, ale na to wygląda. Pytanie do Was czy to możliwe, czy może raczej wina sprzętu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem kiedy, ale w którymś momencie do nazw obecnych połączeń sieciowych (połączenie lokalne oraz BT) na końcu dodała się cyfra "2". Ostatnio to zauważyłem i chciałem ją usunąć ale przy próbie zmiany nazwy wyświetla się komunikat że połączenie o takiej nazwie już istnieje. Jednak zarówno w po wpisaniu "ipconfig" jak i w menadżerze urządzeń (widok z wyświetlonymi wszystkimi ukrytymi urządzeniami) nie widać żadnych innych połączeń ani urządzeń.

Czy jest możliwe że w systemie rzeczywiście istnieją połączenia o takiej nazwie? Jeśli tak to skąd się wzięły i gdzie można sprawdzić listę wszystkich połączeń sieciowych w systemie?

 

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edited by kamail86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak sie dzieje jak np. pojawi sie drugi interfejs sieciowy tego samego typu w kompie, albo. np. odinstalujesz sieciowke i zainstalujesz jeszcze raz. Nie ma sie co przejmowac.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie to z tym BT sobie przypominam że chyba tak już jakiś czas temu było. Natomiast połączenie lokalne jeszcze nie tak dawno na pewno miało "normalną" nazwę. Ale jakiś tydzień temu aktualizowałem BIOS i po aktualizacji system wykrył sieciówkę jako nowe urządzenie i ponownie zainstalował sterowniki, więc możliwe że wtedy się coś z tą nazwą pochrzaniło.

W każdym razie dzięki za odpowiedź bo już się zastanawiałem czy w systemie się jakieś syfy nie po instalowały ukrywające jakieś wirtualne połączenia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nerwicę już przez ten OS czasami.

 

Myślałem zawsze że to przez indeksowanie plików, ale okazuje się że wyłaczenie tego wcale nie pomaga. A chodzi mi o ładowanie się elementów folderów. Tj, czasami nawet po otworzeniu Panel Sterowania muszę czekać aż się pasek adresu zapełni tym niebieskim "płynem" i dopiero po minucie czasu pojawiają mi się w ogóle ikony. To samo w katalogach z większą ilością plików. Nie ważne czy w czasie jednej sesji już je otwierałem, tak czy owak ładuje od nowa sobie zawartość. Co to kurnia jest i jak się tego pozbyć? Bo skoro XP od razu mi pokazywał folder z 200gb mp3 to czemu Win7 na mocniejszej maszynie nie potrafi? Samsung F3, 4GB DDR3, Phenom II...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nerwicę już przez ten OS czasami.

 

Myślałem zawsze że to przez indeksowanie plików, ale okazuje się że wyłaczenie tego wcale nie pomaga. A chodzi mi o ładowanie się elementów folderów. Tj, czasami nawet po otworzeniu Panel Sterowania muszę czekać aż się pasek adresu zapełni tym niebieskim "płynem" i dopiero po minucie czasu pojawiają mi się w ogóle ikony. To samo w katalogach z większą ilością plików. Nie ważne czy w czasie jednej sesji już je otwierałem, tak czy owak ładuje od nowa sobie zawartość. Co to kurnia jest i jak się tego pozbyć? Bo skoro XP od razu mi pokazywał folder z 200gb mp3 to czemu Win7 na mocniejszej maszynie nie potrafi? Samsung F3, 4GB DDR3, Phenom II...

 

A czy używasz przypadkiem CCleanera i masz w nim zaznaczoną pozycję "Pamięć podręczna miniaturek"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krótko: 7 x64, od dwóch dni samoczynnie po minucie bezczynności się blokuje, nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić, może ktoś pomóc?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Microsoft Windows [Version 6.1.7601]Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation.  All rights reserved.C:\Users\kwasior500>ping'ping' is not recognized as an internal or external command,operable program or batch file.C:\Users\kwasior500>cmd'cmd' is not recognized as an internal or external command,operable program or batch file.C:\Users\kwasior500>ping'ping' is not recognized as an internal or external command,operable program or batch file.C:\Users\kwasior500>ipconfig'ipconfig' is not recognized as an internal or external command,operable program or batch file.C:\Users\kwasior500>tracert'tracert' is not recognized as an internal or external command,operable program or batch file.
WTF

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dobrze masz ustawiona zmienna systemowa PATH?

 

BTW: Sprobuj podac pelna sciezke do pliku i zobacz czy wtedy zadziala jak powinno.

Edited by kuebk
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

PATH

Jakiś mądry inaczej instalator pytał się czy poprawić PATH, bo nie ma WBEM. Że nie wiedziałem o co chodzi, to kliknąłem YES. Wpisał %SystemRoot%\System32\Wbem, ciach!ł resztę...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Wpadł w moje ręce notebook z windowsem 7 i mam problem do którego nie mogę się przyzwyczaić. Mianowicie czy można ustawić na pasku zadań widok folderów jak w poprzednich wersjach windowsa? Tak żeby każdy folder był pokazywany osobno, a nie jako jeden który rozwija się po kliknięcu? Strasznie mnie to irytuje ;)

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mianowicie czy można ustawić na pasku zadań widok folderów jak w poprzednich wersjach windowsa?

 

Poprzednich? hmm, 4 lata temu wydano Viste, 10 lat temu XP. No poprzednie wersje a w obu grupowanie ikon na pasku występowało...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@jahulen o to chodziło, dzięki.

 

@ZlyUser grupowanie folderów w drzewku przynajmniej u mnie było tylko wtedy, jak cały pasek się zapełnił zbyt dużą ilością otwartych folderów-programów. Normalnie na pasku pokazywało każdy folder jeden obok drugiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam następujący problem. Łącze się z internetem przez dosyć archaiczne rozwiązanie, ale do tej pory nie sprawiające żadnych problemów, mianowicie modem ADSL Sagem F@st 800 E4. Świeżo po instalacji systemu(Windows 7 Professional x64) jakieś 3 miesiące temu zainstalowałem normalnie sterowniki do tego modemu bez większych problemów, modem działał normalnie. Niestety naszła mnie potrzeba tymczasowego odinstalowania modemu. No i niestety ponownej instalacji z sukcesem wykonać nie mogę, tzn. pod koniec instalacji gdy pojawia się monit o podłączenie modemu, jest on na chwilę wykrywany(lampki się zapalają) po czym pojawia się monit systemowy, że urządzenie jest odłączone. W menadżerze urządzeń modem jako tako jest, ale nie jest możliwe zainstalowanie do niego sterowników(tzn. sterownik jest znaleziony, ale nie może być zainstalowany z powodu braku pliku).

 

Wiem, że na taki problem powinien być raczej oddzielny temat, ale nie o podawanie propozycji jak można zainstalować ten modem mi chodzi, bo wierze że próbowałem już wszystkiego(różne kombinacje, trybów zgodności, sterowników w trybie awaryjnym i nie tylko).

 

Chodzi mi raczej co może powodować, że przy świeżej instalacji(bez aktualizacji, programów itp.) modem dało się zainstalować bez problemu, a po jakimś czasie już nie? Czy system mógł sobie jakoś ubzdurać, że jednak z tym modemem kompatybilny już nie jest?

Natknąłem się w necie na podobne problemy z różnymi urządzeniami, gdzie pomógł tylko format i ponowna instalacja na świeżym systemie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy używasz przypadkiem CCleanera i masz w nim zaznaczoną pozycję "Pamięć podręczna miniaturek"?

 

Nie.

 

Może gdzieś wyłączyłem taką opcję o ile jest w systemie? Albo usługa jakaś? Podpowiedzcie coś proszę bo nawet na widoku szczegółów gdy usunę czy zmienię nazwę jednego z kilunastu plików, system znów odświeża cały folder. Ładuje ponownie daty plików, odświeża jakby ikony, no i ten zakichany pasek postępu leci i leci 2 minuty (foldery z reguły 4gb z ponad 100 plikami raw).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiecie moze jak rozwiazac problem z ustawianiem jasnosci na 7ce ? komp to desktop zwykly jak w opisie. Stery od grafy zainstalowane i po kazdym restarcie kompa musze wchodzic w panel nVidii i ustawiac suwak od jasnosci na swoja pozycje, aby miec odpowiednia jasnosc ekranu. Tzn. suwak jest w tej pozycji co trzeba, ale nie "lapie" ustawien. Dopiero przesuniecie i powrot na pozycje zaczyna dzialac :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drodzy koledzy i koleżanki, mam problem związany z W7 x64 i HD6850. Jak zabrałem się za wymianę HD4850, niestety pośpieszyłem się i nie usunął sterowników od grafiki. Winda wstała, posiedziała na pulpicie ze 40 sekund i przysłała blue screena z pozdrowieniami od 0x0000001E. Włożyłem starą grafę, wywaliłem stery, i włożyłem nowego HD. Kwestia tego, że dzieje się to samo. Ewidentnie na moje problemy z sterownikami ATI. Tylko teraz co zrobić? Zainstalować w trybie awaryjnym nowych nie mogę, przez brak działającego "instalatora windows" czy jakiegoś innego komponentu.

 

Spróbowałem przywrócić stan systemu z dnia wczorajszego, myśląc, że dziś naknociłem, ale też nie za wiele to dało. Teraz jestem na etapie zagrywek rodem z przedszkola i chce wywalić sterowniki w sposób najperfidniejszy ze znanych - Delete. Nie uśmiecha mi się format i ponowna instalacja.

 

Miałem kiedyś podobną akcje z aktualizacją sterowników, ale udało się to rozwiązać odinstalowaniem i ponowną instalacją.

 

Edit: po chamskim usunięciu sterowników z folderu Ati w Program Files, problem ustąpił do czasu ponownej instalacji sterowników. Jakieś sugestie nim złapie się formatu?

 

Edit2: Wyjaśnione, ATT nabrudziło. Wywalić i będzie git.

Edited by Konar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się nad zmianą XP na 7 (32bit lub 64bit), ale nie wiem czy ma to sens. Głównie zależy mi na grach, chciałbym aby nadal działały mi płynnie (tak jak na XP).

 

Edit:

Nie będę miał problemów z działaniem systemu? Dla Asrock 939dual-sata2 (s939) nie ma sterowników do 7 i Visty.

 

EDIT2:

Na tym zagranicznym forum http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=315883 piszą, że im system działa, mieli tylko problemy z dźwiękiem i kartą sieciową.

Edited by Martines82

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego miałby nie działać? Większość sterowników do starszych sprzętów jest zawarta w samym systemie. Właśnie najczęściej trzeba tylko zainstalować sterownik dźwięku do zintegrowanej dźwiękówki. Sterowniki są na stronie Realteka (najczęściej ich kodek jest na płycie).

Share this post


Link to post
Share on other sites

To dobrze, a jak będą działać mi gry na Win7, będą mi się bardziej cięły? w końcu win7 ma dużo większe wymagania od XP.

 

I jaką wersję wybrać na mój PC, 32bit czy 64bit?

Edited by Martines82

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.