frantic Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Witam Przymierzam się do zakpu laptopa zagranicą- w związku z tym mam 2 pytania (może ktoś będzie wiedział, szczególnie liczę na Limerro:) ): - jak to jest z klawiaturą- czy wszystkie laptopy w Niemczech mają niemiecko języczną wersję klawiatury (zamienione -z- z -y-), czy może można dostać notki w "normalnej" wersji- takiej jak u nas; - system- przeglądam sobie różne stronki i nigdzie nie pisze w jakiej wersji językowej są te Win XP- niemiecka, angielska, a może przy pierwszym starcie laptopa można wybrać z tych dwóch? (gdzieś słyszałem o takiej opcji) Pod uwage biorę Toshibę, ewentualnie Acera lub Fujitsu-Siemens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUMMER Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 witam, odnosnie pierwszego pytania moge napisac, ze nie. nie wszystkie maja niemiecka klawiature. przed chwila gadalem z bratem mojej dziewczyny, ktory aktualnie przebywa u naszych niemieckich sasiadow i z tego zo mi napisal, to przynajmniej w mediamarktcie jest duzo lapkow z normalna klawiatura (czytaj nie niemiecka). co do drugiego pytania to wiem tylko tyle, ze np acer daje dwie wersje systemu do wyboru: angielska i w jezyku kraju w ktorym jest sprzedawany. nie twierdze ze to regula, ale tak jest np w Polsce. co do innych producenow to nie wiem. pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frantic Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 witam, odnosnie pierwszego pytania moge napisac, ze nie. nie wszystkie maja niemiecka klawiature. przed chwila gadalem z bratem mojej dziewczyny, ktory aktualnie przebywa u naszych niemieckich sasiadow i z tego zo mi napisal, to przynajmniej w mediamarktcie jest duzo lapkow z normalna klawiatura (czytaj nie niemiecka). co do drugiego pytania to wiem tylko tyle, ze np acer daje dwie wersje systemu do wyboru: angielska i w jezyku kraju w ktorym jest sprzedawany. nie twierdze ze to regula, ale tak jest np w Polsce. co do innych producenow to nie wiem. pozdrawiam. 1493532[/snapback] Dzięki za odpowiedź. Jeśli uzyskałbyś jeszcze jakieś dokłądniejsze informację, daj znać. No i może ktoś inny ma jeszcze coś do uzupełnienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelkus Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Ja notebooka z angielska klawiatura w niemczech nigdy nie widzialem a bylem we wszystkich wiekszych i okoloicznych takze mniejszych sklepach komputerowych. Zwykla klawiature QWERTY na USB chcieli mi sprowadzic na zamowienie. Jestem w Salzgitter. Sklepy obejmuja takze miasto Braunschweig. Kompy maja obecnie tylko niemiecka wersje jezykowa i tylko w wersji recovery na dolaczonych CD. Nie daj sie nabrac na darmowy oryginalny soft. Poza windowsami i powerDVD reszta to totalne badziewie, a norton antyvirus jest w wersji 3miesiecznej :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oscar Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 A jak jest z gwarancja. Chodzi mi konkretnie o te dwie oferty: http://www.notebooksbilliger.de/product_in...nsa_4101wlmim11 http://shop.mediamarkt.de/webapp/wcs/store...productId=52652 Czy sa to pewne sklepy? ten pierwszy powiedzial ze osobom prywatnym do PL nie wysyla, a drugi nie wiem bo nie odpowiedzieli... Ceny kusza, ale sam nie wiem czy to dobra inwestycja - tak kupowac u sasiadow... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelkus Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Ceny sa atrakcyjne, to fakt. Szczegolnie na modelach nowszych mozna zaoszczedzic pare stow. Gwarancje musisz rozumiec nastepujaco: z jednej strony sprzedawca daje z drugiej producent daje. Od sprzedawcy masz minimum 12mcy prawnej rekojmi ale fatygowac ze spreztem sie musisz do niemcowni. Jesli kupisz ACERA to pytaj sprzedawcy jak jest obecnie. Ja kupilem z 2letnia gwarancja w sklepie MEGACOMPANY (www.mega-sz.de - chyba) i dostalem paszport ACERa - gwarancja jest wazna 1 lata na terenie calej europy plus 1 rok w niemcowni. W media sprzetu nie kupuje bo nie uwazam zeby mieli dobre ceny. Kolega kupil aparat cyrfowy i dostal informacje ze z paragonem moze go reklamowac takze w polsce - bo ze media daje gwarancje na cala europe. Ile w tym prawdy nie wiem bo aparat sie jeszcze nie zepsul :P Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbank Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 GW Acera jest międzynarodoa na rok, więc kupująć w DE, możesz do naprawiać w PL. Eicej o tym jest na stronie acara. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oscar Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Tak tez wlasnie sadzilem, bo koles na allegro sprzedaje podobne extensy i ten jest rok miedzynarodowej a kolejny w niemcowni... A co do Toshiby to mam nadzieje ze jest na nia miedzynarodowa gwarancja, ale w MM nie odpisali na moje pytanie (pisalem po ang - wiec moze nie maja tam nikogo kto by tym jezykiem wladal)... Nie powiem - ceny kusza - zwlaszcza na takich promocjach, a moze dorwe osobe ktora go kupi i przywiezie mi do PL. Jeszcze jedno pytanko - jak jest z gwarancjami HP? Wiem ze na palmtopy jest tak ze nawet samej gwarancji ani paragonu nie potrzebujesz - naprawiaja na podstawie numeru seryjnego. Czy ktos wie czy tak samo jest z laptopami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...