Blastboy Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Mam dysk: Maxtor DiamondMax9 Plus 80GB UATA133, 7200rpm, 8MB cache. Jest podzielony na dwie nierówne partycje. Płyta Asus A7N8X-X, bios 1010. Mój post dotyczy wyjaśnienia oznaczeń w BIOSie dotyczących dysków twardych. Gdy już wejdę w ustawienia dysku to mam tak: IDE Primary Mode: Auto (wybór: Auto, None, Manual) Access Mode: Auto (wybór: Auto, Large, LBA, CHS) Cylinder: 39236 Head: 16 Precomp: 0 Landing Zone: 39235 Sector: 255 W Access Mode: Large 2615 240 0 39235 255 W Access Mode: LBA 9964 255 0 39235 63 W Access Mode: CHS To samo co przy Auto Dodam, że jak wezmę "IDE Primary Mode: Manual" to moge zmieniać tylko na CHS. I teraz co dokładnie oznaczają te CHS, Landing Zone, itp. oraz co bedzie jak np. zmienie na Large, lub inny tryb, jak mogę to modyfikować (np. jakieś proporcje), i co to będzie zmieniało. Mam nadzieję, że ktoś zna odpowiedź choć na część moich pytań. Czekam na odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 1. Instrukcja do płyty głównej w rączki i czytaj. 2. Nie zmieniaj nic, bo z ciekawostek, to możesz sobie: - spowolnić dysk - na wymuszonych złych ustawieniach wysypać tablicę partycji lub spowodować inne krzaki na dysku 3. Ustawienia dotyczą dokładnych parametrów dysku - np gdy BIOS źle go wykrywa, to możemy mu ręcznie podać ilość głowic, cylindrów, rozmiar itd.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...