SzperSon Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Cześć! Niedawno zmieniłem platformę z Athlona XP 2000+ na Prescotta 3,0 Ghz 530J i płytę główną taką jak w podpisie. Kupiłem to okazyjnie, wiem, że to badziewna płyta ale tylko taką mogłem wziąć (procek+płyta+cooler kupiłem za 450 zł :) ) Jak do tej pory nie miałem za wiele do czynienia z Intelem a chciałbym nieco podkręcić procka. Nie za dużo ale zawsze coś:) Oznaczenie na procku to SL7PU MALAY L508A924. I teraz moje pytania: 1. Moja płyta nie ma w BIOSIE opcji zablokowania dzielnika AGP/PCI (a przynajmniej nic takiego nie znalazłem). Do jakiej wartości mogę bezpiecznie zwiększyć FSB bez obawy o jakieś kiksy z dźwiękiem, twardym itd? Pomijam tu możliwości pamięci...Czy FSB 220 jest jeszcze bezpieczne? 2. Jakim programem można sprawdzić taktowanie PCI i AGP? 3. Czy jeżeli ustawię w biosie pamięci na 333 to po podkręceniu procka np. do FSB 220 czyli w moim przypadku do 3,3 GHz to będą one nadal taktowane 333 Mhz czy 366 Mhz? Dzięki za pomoc :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 Bez blokady AGP/PCi za dużo nie pojedziesz :/ pewnie ok. 20% podkręcisz tego configa. A co do procka to masz dobrą serię o ile sie nie mylę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 Bez blokady AGP/PCi za dużo nie pojedziesz :/ pewnie ok. 20% podkręcisz tego configa. A co do procka to masz dobrą serię o ile sie nie mylę :) 1494649[/snapback] Co do procka to wiem...sprawdzałem Cpu-Z i mam stepping E0 czyli dobry do kręcenia, szkoda że płyta taka badziewna... Aha, czy podręcając bez blokady PCI/AGP można uszkodzić sprzęt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsoushi Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 jesli Ci nie zalezy na danych na dysku to nie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...