michalnici Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 witam.wie ktos moze jak sie dodaje karte sieciowa RTL 8139,i gdzie wejsc zeby ją skonfigurowac???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 ifconfig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalnici Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 o ifconfig znalazlem gdzies w necie ale nie wiem co sie z tym robi itp,poprostu jestem poczotkujacy,wiec jak bys mogl mi to wytlumaczyc troche dlamnie bardzoej zrozumialym jezykiem to bylbym wdzieczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 man ifconfig www.google.pl/linux Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalnici Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 dzieki za pomoc,napewno dam sobie rade...:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 ifconfig <tutaj nazwa interfejsu sieciowego, np eth0> inet <tutaj twoje ip> netmask <twoja maska> Jeżeli łączysz się z internetem przez bramę to route add default <ip bramy> Dobrze by było wpisac adres(y) DNS, więc w pliku /etc/resolv.conf wpisujesz nameserver <i tutaj odpowiednie ip> P.S. Podziękuj mojej kobiecie (ma za miękkie serce i za duży wpływ na mnie) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 Jeżeli łączysz się z internetem przez bramę to route add default <ip bramy> 1494096[/snapback] Ewentualnie jakby wywalalo jakis blad to: route add default gw <ip bramy> Aha - i wszystko spod roota ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalnici Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 dzieki za wszystkie odpowiedzi,jeszcze jedno pytanie.nie ma jakiegos programu zeby to jakos skonfigurowac w latwiejszy sposob?? to jest PLD na live cd.aha jesli chodzi o ten pld to da sie go na hdd zeby chodzilo wszystko z dysku?? jak tak to moze krotka instrukcja jak to wykonac.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 Przecież to jest najprostszy sposób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 (edytowane) dzieki za wszystkie odpowiedzi,jeszcze jedno pytanie.nie ma jakiegos programu zeby to jakos skonfigurowac w latwiejszy sposob?? to jest PLD na live cd.aha jesli chodzi o ten pld to da sie go na hdd zeby chodzilo wszystko z dysku?? jak tak to moze krotka instrukcja jak to wykonac.... 1496741[/snapback] Łatwiejszy sposób? Bo ja wiem... Takie środowiska jak GNOME lub KDE to tam powinny być konfiguratory ;) Ale według mnie to nic zapamietac 3 komendy, ja juz je z zamknietymi oczami klepie,w moim przypadku: # ifconfig eth0 inet 192.168.1.166 netmask 255.255.255.0 up# route add default gw 192.168.1.254# echo "nameserver 195.116.19.244" >> /etc/resolv.confI mam neta ;) A co do instalacji to nie wiem jak to jest z PLD, ale niektóre LiveCD posiadały instalatory(Knoppix, FREESBIE). Ale myślę że skoro chceszzainstalować PLD na HDD to śmiało możesz o zrobic z płyt(y) instalacyjnej ;) Edytowane 15 Czerwca 2005 przez Sid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalnici Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 dzieki,wybaczcie jestem poczotkujacy i moge zadawac glupie pytania ale jush jest ok! pzdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...