Skocz do zawartości
cavarr

Freezone Xc-80 Al / Alcu / Cu

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywisice jestem zainteresowany wersja X-80 AL. Inna nie wchodzi w gre.

Osobiście to proponował bym AlCu bo bedzie wydajnieszy i nie będziesz musiał go dawac na max obroty a w przpadku Al pewnie musiał by chodzić na 3/4 obrotów żeby wydajność była zadowalająca w twoim przypadku więc radze kupic XC-80 AlCu i bedzie spokój :D

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 5 miesięcznym uzywaniu Pentagrama XC80AL, stało się coś dziwnego. Wyjmowałem grafe aby porobić fotki do ogłoszenia. Fotki zrobiłem, wkładam karte. Po wcisnieciu powera, rozległo się straszne buczenie, jakby kabelek się wkręcił w wentylator. Wyjełem karte, włozyłem jeszcze raz, trzymając kabelek tak ze na pewno nie miał prawa się wkręcic, lecz po włączeniu brzęczenie było nadal :blink: . Obroty z 2.5k spadły do 1000, nawet po 5min pracy brzęczenie nie ustawało(gdy wentylatorki są zuzyte po kilku minutach brzeczenia się uspokajają). Postanowiłem wyjąć wtyczke i włozyc jeszcze raz...POMOGŁO! Wentylator zaczął pracowac normalnie mimo tego, że kilka sekund wczesniej brzeczał jak dwa ule pszczół w lato. Nie przejmowałem się tym aż do kolejnego poranka, gdy podczas wcisniecia powera znów do moich uszu dotarło te brzeczenie :[ Wtedy byłem lekko zirytowany, znów powkładałem i powyciągałem pare razy wtyczke, i wentylator zaczał pracowac normalnie. Nie wiem co by się stało dalej przy uzywaniu takiego wentylatora bo sprzedałem karte wraz z pentagramem (oczywiscie informujac sprzedawce o tym defekcie ;P ). Jednak te brzęczenie zadecydowało o tym, ze w przyszłosci juz nigdy nie kupie coolerów na vga pentagrama, only arctic cooling/zalman. PRECZ Z TAŃSZYMI ZAMIENNIKAMI!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh to ja mam takie pytanko ;) Głównie do posiadaczy r9500 @ 9700, 9700 non-pro/pro ;) Chciałbym zakupić Pentagrama XC 80 AlCu ponieważ chce sobie zrobić v-moda na GPU i mem :) Moje pytanko czy Freezone na low da rade ?? :] Myśle o vgpu 1.70 i tak na oko 420Mhz :) I jak z ciszą na obrotach 50% ? Bo z tego co mi sie wydaje to na LoW nie da rady schłodzić grafy po v modzie na takich zegarach chociaż się moge mylić :) A nie chce wydać kasy w błoto ...

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście to proponował bym AlCu bo bedzie wydajnieszy i nie będziesz musiał go dawac na max obroty a w przpadku Al pewnie musiał by chodzić na 3/4 obrotów żeby wydajność była zadowalająca w twoim przypadku więc radze kupic XC-80 AlCu i bedzie spokój :D

Dzieki za rade - chyba kupie AlCu - zreszta musze wymienic Silnecera - gdyz ten nie wyrabia z chlodzeniem - a wszystkie znaki na niebie i ziemii wskazuja na to iz Radek osiagnie poziom Radeona X700 XT - wiec bedzie to oplacalny zakup ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 5 miesięcznym uzywaniu Pentagrama XC80AL, stało się coś dziwnego. Wyjmowałem grafe aby porobić fotki do ogłoszenia. Fotki zrobiłem, wkładam karte. Po wcisnieciu powera, rozległo się straszne buczenie, jakby kabelek się wkręcił w wentylator. Wyjełem karte, włozyłem jeszcze raz, trzymając kabelek tak ze na pewno nie miał prawa się wkręcic, lecz po włączeniu brzęczenie było nadal blink.gif . Obroty z 2.5k spadły do 1000, nawet po 5min pracy brzęczenie nie ustawało(gdy wentylatorki są zuzyte po kilku minutach brzeczenia się uspokajają). Postanowiłem wyjąć wtyczke i włozyc jeszcze raz...POMOGŁO! Wentylator zaczął pracowac normalnie mimo tego, że kilka sekund wczesniej brzeczał jak dwa ule pszczół w lato. Nie przejmowałem się tym aż do kolejnego poranka, gdy podczas wcisniecia powera znów do moich uszu dotarło te brzeczenie :[ Wtedy byłem lekko zirytowany, znów powkładałem i powyciągałem pare razy wtyczke, i wentylator zaczał pracowac normalnie. Nie wiem co by się stało dalej przy uzywaniu takiego wentylatora bo sprzedałem karte wraz z pentagramem (oczywiscie informujac sprzedawce o tym defekcie ;P ). Jednak te brzęczenie zadecydowało o tym, ze w przyszłosci juz nigdy nie kupie coolerów na vga pentagrama, only arctic cooling/zalman. PRECZ Z TAŃSZYMI ZAMIENNIKAMI!

Niestety pentaki tak mają, mimo wentylków łożyskowanych kólkowo lubia terkotać i płatac figle, u mnie też po drugim dniu użytkowania zaczął troche terkotac ale potem sie uspokoiło, może poprostu łożysko musi sie dotrzeć :blink: Kiedy miałem wersje Cu wentyl również terkotał, ale potem ustało zatem tak to jest już z tymi wentylkami, ale naszczęście wynagradza nam to dobrą wydajnością :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety pentaki tak mają, mimo wentylków łożyskowanych kólkowo lubia terkotać i płatac figle, u mnie też po drugim dniu użytkowania zaczął troche terkotac ale potem sie uspokoiło, może poprostu łożysko musi sie dotrzeć :blink: Kiedy miałem wersje Cu wentyl również terkotał, ale potem ustało zatem tak to jest już z tymi wentylkami, ale naszczęście wynagradza nam to dobrą wydajnością :D

Tyle ze on nie terkotał, a brzęczał jakby ktoś srubokręt trzymał przy łopatkach :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jako niedoświadczony chciałem zmienic chłodzenie do radka 9800 pro, i niestety chyba za mocno dokreciłem bo rdzen chyba sie skruszył :unsure: pełno w grach artefaktów ,kurde :sad: No i karta na smietnik razem z tym pentakiem obojnakiem :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dziwne bo ja też prawie na maksa dokręciłem pentaka na moim R9700 Pro (bez shima) i jest OK ( odpukać :wink: ) więc musiałes strasznie mocno przykręcic, może zdejmij go i załórz jeszcze raz może za mało/za dużo pasty dałeś albo poprostu źle załorzyłeś :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już 2 razy zdejmowałem i smarowałem jeszcze raz, ale chwila przypomniało mi się że dośc niekowencjonalnie zdejmowałem stare chłodzenie (zadnych srob nie było- tylko jakies zalane plastikiem uwno) no i sie strzasznie zdenerwowałem, a że do cierpliwych nie należe to neiwiem co ja tam z tym śrubokrętem wyrabiałem :D Ważne że jak juz ochłonęłem to stary coolerek leżał z 5 metrów dalej a na ścianie widniał jeszcze ślad uderzenia :?

Więc moze pańtak jest spoko tylko to sróbokręt się gdzies zesliznął :mad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 5 miesięcznym uzywaniu Pentagrama XC80AL, stało się coś dziwnego. Wyjmowałem grafe aby porobić fotki do ogłoszenia. Fotki zrobiłem, wkładam karte. Po wcisnieciu powera, rozległo się straszne buczenie, jakby kabelek się wkręcił w wentylator. Wyjełem karte, włozyłem jeszcze raz, trzymając kabelek tak ze na pewno nie miał prawa się wkręcic, lecz po włączeniu brzęczenie było nadal :blink: . Obroty z 2.5k spadły do 1000, nawet po 5min pracy brzęczenie nie ustawało(gdy wentylatorki są zuzyte po kilku minutach brzeczenia się uspokajają). Postanowiłem wyjąć wtyczke i włozyc jeszcze raz...POMOGŁO! Wentylator zaczął pracowac normalnie mimo tego, że kilka sekund wczesniej brzeczał jak dwa ule pszczół w lato. Nie przejmowałem się tym aż do kolejnego poranka, gdy podczas wcisniecia powera znów do moich uszu dotarło te brzeczenie :[ Wtedy byłem lekko zirytowany, znów powkładałem i powyciągałem pare razy wtyczke, i wentylator zaczał pracowac normalnie. Nie wiem co by się stało dalej przy uzywaniu takiego wentylatora bo sprzedałem karte wraz z pentagramem (oczywiscie informujac sprzedawce o tym defekcie ;P ). Jednak te brzęczenie zadecydowało o tym, ze w przyszłosci juz nigdy nie kupie coolerów na vga pentagrama, only arctic cooling/zalman. PRECZ Z TAŃSZYMI ZAMIENNIKAMI!

No i lipa to samo mam z moim XC-70al :mur: co za shit :angry: jutro go rozbiorę może cos pomoże a jak nie to na gware go dam. myślałem ze będzie lepiej ale się zawiodłem, dziś włączyłem kompa a tu buczy cos, myślałem ze w zasilaczu do wiatraka sie wkręcił kabel, bo był niebezpiecznie blisko ale po chwil zobaczyłem ze to pentagram :mad: a wiec goraco doradzam :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dziwne bo ja też prawie na maksa dokręciłem pentaka na moim R9700 Pro (bez shima) i jest OK ( odpukać :wink: ) więc musiałes strasznie mocno przykręcic, może zdejmij go i załórz jeszcze raz może za mało/za dużo pasty dałeś albo poprostu źle załorzyłeś :blink:

W moim r9550 pentak Cu jest dokręcony prawie na maksa i wszystko jest ok (karta nie ma shima). Rdzeń przesmarowałem Arctic Ceramique.

Do takich rzeczy trzeba mieć ćierpliwość i w miare sprawne ręce :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i lipa to samo mam z moim XC-70al :mur: co za shit :angry: jutro go rozbiorę może cos pomoże a jak nie to na gware go dam. myślałem ze będzie lepiej ale się zawiodłem, dziś włączyłem kompa a tu buczy cos, myślałem ze w zasilaczu do wiatraka sie wkręcił kabel, bo był niebezpiecznie blisko ale po chwil zobaczyłem ze to pentagram :mad: a wiec goraco odoradzam :?

Obajwy identyczne?? Czyli widać dlaczego pentagramy są takie tanie :lol: co za badziew, i to w dodatku nowszy model. Ile czasu go miałes? Niby XC70 miały miec poprawione cos tam. Moje kolejne chłodzenie na grafe to bedzie evercool albo cos arctic cooling/zalman, nigdy wiecej tanich podróbek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm miałem go dokładnie od 25 mar 2006, 15:05 :P bo godzinę później sie chwaliłem na forum, (stronkę wcześniej) a teraz jakoś nie mam z czego sie cieszyć. radiator sam w sobie jest spoko i dobra konstrukcja ale wiatrak dno tak bez przyczyny zaczął buczeć, jak sie rozgrzeje to spoko niesłyszalny ale jak dziś włączyłem o 7 kompa to szok taki hałas ze nie mowie. pozdro dla użytkowników XC

/EDIT

wiatrak naprawiony, dostał oliwy do maszyn precyzyjnych i po sprawie ale za to przy 100% obrotów zaczyna jednak hałasować bardziej niż przedtem. będę musiał chyba poszukać zamiennik tego wiatraka. pozdro

Edytowane przez Mateo1988

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mateo1988 jak znajdziesz cos ciekawego to napisz bo chetnie bym wiedzial na przyszlosc co w razie czego ;) Na szczescie moj, odpukac, chodzi spoko. EDIT: Aha wlasnie zauwazylem ze masz xc-70. Zatem pytanie kieruje do posiadaczy xc-80, bo tutaj listki zachodza i np. akasa nie przypasuje.

PS. Takie male zapytanko dla posiadaczy 9800pro z xc-80 AlCu. Czy pracujac na windzie pociagnie na pasywie? Nie chce ryzykowac. A moze skrecenie zegara by wystarczylo w razie czego?

Edytowane przez insektcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Uszatek

Witam

Dzisiaj kupiłem na swojego 9800 Pro XC-80 AlCu i zastanawiam się czy ta pasta która jest w zestawie wystarczy na taką kartę. Nie za bardzo jest mi na rękę wydawać 25 zł na AC5. Mam też pytanie czy starą pastę która jest na GPU trzeba jakoś wyczyścić czy może zostać???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dzisiaj kupiłem na swojego 9800 Pro XC-80 AlCu i zastanawiam się czy ta pasta która jest w zestawie wystarczy na taką kartę. Nie za bardzo jest mi na rękę wydawać 25 zł na AC5. Mam też pytanie czy starą pastę która jest na GPU trzeba jakoś wyczyścić czy może zostać???

Pasta da radę wiadomo nie jest to jakiś super glucik, a raczej średniej jakości pasta. Starą pastę wyczyść, bo raczej na twoim radku będzie jakiś biały zaschnięty czasami glut, chociaż ja na swoim radku 9800pro orginalnie miałem jakiegoś srebrniaka, który był na wpół zaschnięty bleee...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Uszatek

Założyłem tego Pentagrama nawet łatwo poszło :-P Przy okazji odkryłem miłą niespodziankę - R360 (programy pokazywały R350). Niestety przy podłączaniu okazało się że w zestawie nie ma przejściówki molex na wentylatorki! Najwyraźniej zapomnieli włożyć do pudełka :cry: :angry: Jutro pójdę do sklepu może mi dadzą. Dlatego radzę Wam sprawdzać zawartość pudełka przed zakupem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zamiar kupic pentagrama xc-80 cu na mojego gigabyte 6600gt agp i moje pytanie jest takie czy spod radiatora nachodzi na czesc hisa? czy trzeba dokupic dodatkowy radiator? probowalem znalezc cos o chlodzeniu tej karty ale naprawde jest bardzo malo informacji, podobno rdzen karty i his nie jest na takiej samej wysokosci (jak zmienialem paste w zasadzie nie zauwazlem tego) i latwo o uszkodzenie, inetersuje mnie tez czy bedzie koniecznosc przypilowania radiatorkow na pamieci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zakupiłem ostatnio R9800SE modowalnego, używkę, niestety z lipnym trochę coolerem evercoola, który wygląda tak: LINK

Niestety mocno się grzeje, przez co podkręcanie rdzenia jest prawie niemożliwe. Poza tym trochę boję się o życie tej karty bo parzący radiator (nawet przy bocznym nadmuchu) nie jest zbyt fajny. Na dodatek jest wyraźnie głośniejszy od innych wentyli w moim kompie.

Postanowiłem zmienić na pentagrama XC-70 Al+. Jest w całkiem atrakcyjnej dla mnie cenie, a kręcenia zbytniego karty nie planuję. W sumie do karty za 250zł nie chcę kupować nic droższego.

I teraz jest pytanie... czy da radę na minimalnych obrotach i niepodkręconym R9800? Do ewentualnego podkręcenia karty jestem gotów podkręcić obroty.

Warunki w budzie mam następujące:

- 2 wentylki (80mm i 120mm) w boku wdmuciach!ące powietrze do środka (puszczone na 5V).

- 1 wentyl 80mm wyciągający powietrze z tyłu (także na 5V).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie pokusił byś sie o XC-80 AlCu?? Zawsze masz troche miedzi a R300/350/360 bardzo sie grzeją więc w przypadku kręcenia lepiej było by zastosować AlCu fakt nie warto pakować do tej karty mocnego chłodziwa ale jak chcesz

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem chłodzenia na moją kartę. Byłem praktycznie przekonany na pentagrama, ale już go na pewno nie kupię ze względu na to, że co 2 osoba pisze, że wiatraki się walą... NIe lepiej było dołożyć 20zł do Zalmana? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzatalem dzis kompa i postanowilem dac jeszcze jedna szanse pentagramowi, rozebrałem go tym razem juz na części i co zobaczyłem na ośce nawinięte włosy wtf :blink: troszke to dziwne ale co tam B) wyczyscilem wszystko dałem smaru troszke i i dalej lipa wiec pozostaje gwarancja albo zakup wiatraka 70x70mm. :wink:

/EDIT

po parogodzinnej zabawie :mur: doszedłem od czego wiatrak tak hałasuje. Od spodu po odklejeniu naklejki jest taka podkładka na ośce, kreci się ona razem z wiatrakiem i ociera o obudowę, i to jest właśnie to terkotanie na które narzekają użytkownicy pentagramów. najpierw próbowałem zmienić łożysko od wiatraka gigabyta i zmieniłem je, ale dalej to samo charczenie wiec cos tu nie tak i doszedłem ze to ten plastik mocujący oś, żeby się uspokoił nałożyłem po sam brzeg tabotu dopiero wtedy nie słychać żeby coś ocierało i dopiero teraz pentagram śmiga jak należy B) . Jak ktoś ma czas i tabot może sprawdzić :wink:

Edytowane przez Mateo1988

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi