Skocz do zawartości
cavarr

Freezone Xc-80 Al / Alcu / Cu

Rekomendowane odpowiedzi

Pytacie czy warto zmieniac chlodzenie do kart ze starszego szczebla, wg mnie warto. Moze sie uda cos jeszcze z nich wycisnac, a na przyszlosc jak zmienice grafe to zawsze mozna przeciez to chlodzenie przelozyc do nowej grafy ;) Zawsze patrzcie na przyszlosc i zainwestujcie w Cu bo roznica jest jednak nie wielka, a po co za pare miesiecy wydawac na nowe chlodzenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie. Posiadam karte graficzną GeForce 6800 i chcialbym kupić wlasnie tego Pentagrama Cu ! Ale nie wiem czy on wejdzie, bo mam na mostku Zalmana niebieskiego(wysokiego) i teraz karta graficzna na tym zwykłym chłodzeniu weszła na styk. Jest może 1mm między Zalmanem a oryginalnym chłodzeniem. Czy zmieści się ten Pentagram ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trendzik napisał(a):

A ja mam takie pytanie. Posiadam karte graficzną GeForce 6800 i chcialbym kupić wlasnie tego Pentagrama Cu ! Ale nie wiem czy on wejdzie, bo mam na mostku Zalmana niebieskiego(wysokiego) i teraz karta graficzna na tym zwykłym chłodzeniu weszła na styk. Jest może 1mm między Zalmanem a oryginalnym chłodzeniem. Czy zmieści się ten Pentagram ??

1544599[/snapback]

Dołączona grafika

moze ten rysunek pomoze?

zamontowalem go dzisiaj, i generalnie dla mnie rewelacja! najbardziej chodzilo mi o cisze, a ten wiatrak skrecony do 2000 obrotow jest naprawde cichutki :)

jest troche zabawy z zakładaniem, ale trzeba poprostu znalezc na to sposob i za ktoryms razem dochodzi sie do wprawy :D

radiator slizga sie na rdzeniu we wszystkie strony, a przy dokrecaniu nakretek od spodu szybko zorientoujemy sie ze kreci sie cala srubka i zaczyna brakowac nam wolnej reki :wink: ale od czego sa zeby i srubokret? :lol:

warto sie z tym pomeczyc, efekt jest niezły i wszystkim polecam :)

najlepiej podpiac go na 12v i dolaczonym regulatorem mamy zakres obrotow od ~1750 do ~2650 co jest wystarczajace.

ps. przy okazji dobrze widziec ze radek ma rdzen r360 :wink:

Edytowane przez madek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy drodzy, powiedzcie mi czy są jakieś problemu z zakładaniem tego na gf6600 ? W recenzji na in4.pl pisali że to właściwie jedyna wada tych colerków, ale jakie jest wasze zdanie ?

sam chętnie bym kupić wersje xc-80al, bo zależy mi głównie na ciszy a i tak to jest lepsze od mojego stndardowego wchłodzenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

madek napisał(a):

nie da sie zamontowac pod innym katem. u mnie od tego mostka do radiatora jest 3,5 cm.

1545536[/snapback]

Zalman Niebieski ma 3,7 wysokości. Zauważ że ja mam karte graficzną GeForce 6800.

I właśnie myślałem żeby zrobić coś takiego:

TAK BYM TO ZROBIŁ

Zamiast tych nakrętek w tych miejscach co teraz ułożyłbym je tak aby ta u góry z lewej strony znalazła się na dole z lewej strony, a ta na dole z prawej strony, żeby znalazła się u góry (z prawej). Czy jeżeli bym tak to zamontował to było by OK ?? Co myślicie ? Czy da się tak zamontować Pentagrama ?? Czy tylko Zalmana tak można ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noah napisał(a):

koledzy drodzy, powiedzcie mi czy są jakieś problemu z zakładaniem tego na gf6600 ? W recenzji na in4.pl pisali że to właściwie jedyna wada tych colerków, ale jakie jest wasze zdanie ?

sam chętnie bym kupić wersje xc-80al, bo zależy mi głównie na ciszy a i tak to jest lepsze od mojego stndardowego wchłodzenia...

1545926[/snapback]

problem w montowaniu tego chlodzenia to ten ze brakuje ci 1 ręki.

z jednej strony trzymiesz radiator a z 2giej strony musisz dokrecac nakretki...

w 2 osoby zamontowalem to ~5-10minut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JedrzeJ napisał(a):

problem w montowaniu tego chlodzenia to ten ze brakuje ci 1 ręki. 

z jednej strony trzymiesz radiator a z 2giej strony musisz dokrecac nakretki...

w 2 osoby zamontowalem to ~5-10minut

1546776[/snapback]

Rąk nie brakuje, ale jest troszke upierdliwe - to fakt.

A teraz konkrety:

Pacjent Asus v9999GT. Na fabrycznym chlodzeniu 65-72'C

na Xc-80 Al - 56-60 przy 350@400

Głosnosc - pojecia nie mam, bo go zupelnie nie slysze (6V) - puszczony przez panel Akasa.

Polecam.

;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bobslej napisał(a):

i to yba po lekkim OC... wypas... jak myślicie, ile będzie na moin GF 5600?? obecnie na TT mam 57*C w stresssie... i mam za gorąco w budzie.

1549356[/snapback]

Trudno mi powiedziec. Nie mialem stycznosci z 5600.

Nie jestem tez w stanie jednoznacznie okreslic jakie napiecie podawane jest na wentyl. Pod ten sam kabel podpiety jest YS Tech (92mm silent) i kreci sie na 850 - 900 RPM. Tak wiec mysle, ze to jakies 7-8V

Fabrycznie v9999gt taktowana jest 350/700. W tej chwili 400/790. Temp idle 55'C rdzen i 51 pamieć.

Edytowane przez mk801

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

madek napisał(a):

Asus V9999GT to GeForce 6800GT

Wynik jak na wersje Al faktycznie dobry :)

1549348[/snapback]

i tu sie mylisz :lol: Asus V9999GT to nie jest 6800GT gdyż ma zaniżone taktowanie pamięci - 700MHz(prawdziwy GT ma 1000MHz) oraz nie została użyta w tym przypadku pamięć DDR3 tylko zwykła DDR :)

co do taktowania GPU wszystko się zgadza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cavarr napisał(a):

i tu sie mylisz  :lol:  Asus V9999GT to nie jest 6800GT gdyż ma zaniżone taktowanie pamięci - 700MHz(prawdziwy GT ma 1000MHz) oraz nie została użyta w tym przypadku pamięć DDR3 tylko zwykła DDR :)

co do taktowania GPU wszystko się zgadza

1549561[/snapback]

Hmm no fakt, nie siedze w tych GFach wiec nie znam szczegolow. Ale z nazwy jest to nadal 6800GT :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie czy warto dorzucać te 20zł i kupować Zalmana VF700Cu ??

Tak, bo:

1- co z tego ze swieca skoro na pentagramach CPU wentyle siadaja po kilku miesiacach

2- wygral ale nie wszedzie, poza tym jest wiekszy i blokuje sloty, SLI na nim nie zlozysz

3-jak to jest polskie to ja jestem eskimosem:)

Edytowane przez xantos2001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chodzi o wentyle pentagrama w coolerach na CPU 80mm to potwierdzam ze doskonale odwzorowują one jakosc tej firmy - okolo 2 miechy to ich czas swietnosci. Potem zaczyna sie chrobotanie, rzezenie i rozne inne dzwieki ktorymi nie powinien charakteryzowac sie cichy wentyl.

Oczywiscie pewnosci nie mam czy tak musi byc w przypadku coolerow gpu, ale jest na to duza szansa. Dla mnie zdecydowanie najciekawsza opcja na gpu ze stajni pentagrama jest wersja AL, ze wzgledu na cene, niezla wydajnosc i jeszcze wolniejsza prace wentyla. Przy zakupie drozszych modeli sklanialbym sie zdecydowanie w strone zalmana, bo tak jak na samym materiale z ktorego wykonano radiator roznicy praktycznie nie ma (jedynie estetyczna), to wentyle zalmana sa znacznie lepszej jakosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok moze nie z Polski ale przynajmniej sponsoruja i wykladaja gruba kase na najwiekszy polski multigamingowy klan www.team-pentagram.pl :P

ja nie nazekam narazie na swojego QVC-120 ale to dlatego ze nie zalezy mi na cichym kompie a nic glosnego nie zauwazylem, duzo moich znajmoych ma pentagramy i tez nie nazekaja...

to jest sprzedawane w tysiacach sztuk na miesiac wiec moze sie trafic zla seria :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zainwestowalem w zalmana i pod zadnym wzgledem nie zaluje. Zero problemow przy instalacji, spod radiatora to lustro, a wentylatora nie slychac. I do tego kooozacko wyglada w budzie z oknem :) Swiecacy pentagram by mnie tylko wkurzal, bo na noc wylaczam wszystko co sie swieci w moim kompie tj 2 katody + 2 wentyle swiecace i mam spokoj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy freezone Xc-80al bedzie pasować do mojego radeona X600 firmy Abit bo mam zamiar kupić ten wentylator tylko musze mieć pewność że będzie pasował pisze że jest kompatybilny z kartami Ati ale czy napewno?????

Edytowane przez klawisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi