Skocz do zawartości
tse_tse

Planuję Kupić: Hdd Zewnętrzny, Dodatkową Baterię.

Rekomendowane odpowiedzi

mam Toskę Qosmio F10 - 101.

chciałbym do niej dokupić baterię. ta, którą dostałem w zestawie trzyma około 2 godzin. możecie mi coś polecić ? jestem kompletnym laikiem w tych sprawach.

dodatkowo chcę się zaopatrzyć w zewnętrzny HDD podpinany od USB. co byście polecili ? w tym temacie też jestem zielony.

z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o dyski na USB, to najtaniej kupić oddzielnie kieszeń i dysk i złożyć samodzielnie. Urządzenia 3,5" wychodzą taniutko, ale ZAWSZE wymagają zewnętrznego zasilania (USB nie dostarczy 12V), tak więc jeżeli dane mają być dostępne w miejscu bez gniazdka, to wybor ogranicza się do sprzętu 2,5"

Co do baterii to pozostaje pytanie, czy ma to być dodatkowa bateria (nr 2) czy zamiennik już zamontowanej. Dodatkowe oferuje np. HP do serii nx6110 i Dell do serii Latitude D (w module D-Bay). Istnieją tez baterie uniwersalne (doczepiane pod laptop i podpinane do gniazda zasilania - widziane jako zasilanie sieciowe), ale są one bardzo drogie - 1000zł wzwyż.

Jeżeli chodzi o wymianę zużytej baterii, to tez trzeba uważać - jeżeli ma to być bateria o tej samej pojemności nominalnej co stara (ten sam model), to sprawa jest prosta jak konstrukcja cepa - kupujesz, wymieniasz, formujesz, używasz. Jeżeli natomiast są dostępne do danego laptopa baterie o podwyższonej pojemności to trzeba przed zakupem sprawdzić, czy sprzęt takie obsłuży - do poprawnego działania może być potrzebna np. aktualizacja BIOS-u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi