Skocz do zawartości
mikaelus

Ceny Celków na Allegro - SZOK!

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądam sobie Allegro w poszukiwaniu jakiegoś Celka dla kumpla i szok!

Miesiąc temu za swojego TB 700 + kompletny wentyl dałem 100zł, więc myślałem sobie, że jakiś celek 600-667 będzie stał koło 80zł.

Normalnie patrzę i oczom nie wierzę, bo ludzie sprzedają (i kupują!) te, skądinąd szitowe proce, za pieniądze dużo większe niż ja za mojego Antka.

Przykłady:

- Celeron 633 - 179zł - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=8227485

- Celeron 533 (już są oferty!) - 130zł - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=8212819

Takich maniaków jest tam jeszcze więcej! ;)

LOL :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle stoja bo za jakosc sie placi drodzy koledzy a szity AMD to se moga byc po tanich cenach. Poza tym zakup takiego celka w mniejszej liczbie przypadkow wiaze sie z wymiana plyty jesli ktos skacze wlasnie z jakisch ~300 a mial niezlego BXa, to teraz tylko BIOS i jazda a tak, jakby kcial AMD-szajsa wsadzic to plyte trza zmieniac i to na gorsza w dodatku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle stoja bo za jakosc sie placi drodzy koledzy a szity AMD to se moga byc po tanich cenach. Poza tym zakup takiego celka w mniejszej liczbie przypadkow wiaze sie z wymiana plyty jesli ktos skacze wlasnie z jakisch ~300 a mial niezlego BXa, to teraz tylko BIOS i jazda a tak, jakby kcial AMD-szajsa wsadzic to plyte trza zmieniac i to na gorsza w dodatku.

Booosh... albo to zart, albo komus odbilo... lol.

Co masz przeciwko amd?

I zmiana na gorsza płyte? Przeciez to platforma rozwojowa... Potem nawet axp mozna sobie wsadzic... A one teraz beda po tyle samo co celerony... Jednak nawet na tłiku sa LOLE...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gorsza czyli o nizszej wydajnosci. Poza tym nie uwazam mozliwosci wsadzenia A XP do plyty kupionej za 200 z Durniem (pewnie pod SDRAMY i ECS w dodatku) za rozwoj, w pozytywnym znaczeniu tego slowa. To jakas farsa a nie rozwoj. Intel jaki jest taki jest, podstawki zmienia niestety ale i tak uwazam go za lepsza firme niz AMD. Spojrz na moj konfig - moj P3B-F warty powiedzmy ze kolo 120 zl - pokaz mi lepsza plyte pod AMD w tej cenie.

I nie pisz ze mi odbilo - po prostu mam nieco inny poglad na procki niz wszyscy ktorzy rzucaja sie na AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gorsza czyli o nizszej wydajnosci.

Tym to mnie zabiłeś. LOOOL!

AMD jest akurat bardziej wydajne niz Intel.

Kryterium:

- szybkość zegara:

Duron 600 wygrywa z Celkiem 667 (a w dodatku lepiej sie podkreca)

Athlon 600 ... lepiej nie mówic. A kosztuje mniej wiecej tyle samo co ten celek.

- cena

Za Celka 667 Mozesz kupic Athlona o wydajności większej niż pełne Pentium o tym samym zegarze.

Trudno znalezc tak stare testy, ale masz:

http://www.tomshardware.com/cpu/00q4/001206/p4-05.html

http://www.tomshardware.com/cpu/00q2/00061...9/duron-08.html

http://www.tomshardware.com/cpu/01q4/01100...ance_windows_98

http://www.tomshardware.com/cpu/01q4/01100...03/duel-07.html

I tylko w nowym BAPCO wygrywa Intel

http://www.tomshardware.com/cpu/00q4/001206/p4-09.html

ale chyba wszyscy wiemy jakim testem jest Webmark 2001 :lol:

Nowsze - zobacz sobie nowe ceny AMD. AXP 1700+ bedzie kosztowal tyle samo co celek 1.7. Przy czym bedzie szybszy od P4 1.7.

Poza tym nie uwazam mozliwosci wsadzenia A XP do plyty kupionej za 200 z Durniem (pewnie pod SDRAMY i ECS w dodatku) za rozwoj, w pozytywnym znaczeniu tego slowa. To jakas farsa a nie rozwoj.

K7S5A - ja złożyłem około 25 kompów na tej płycie (kafejka + znajomi) i nie miałem ani jednego problemu z nimi.

AXP nawet na SDRAM jest szybszy od analogicznego Celka.

Intel jaki jest taki jest, podstawki zmienia niestety ale i tak uwazam go za lepsza firme niz AMD. Spojrz na moj konfig - moj P3B-F warty powiedzmy ze kolo 120 zl - pokaz mi lepsza plyte pod AMD w tej cenie.

Pytanie jest podstepne - bo Twoja płyta jest tak stara i zdewaluowana, że trudno znaleźć jakikolwiek odpowiednik poza płytami slot A.

Za 180-200 złotych znajdzie się już coś dużo lepszego.

I nie pisz ze mi odbilo - po prostu mam nieco inny poglad na procki niz wszyscy ktorzy rzucaja sie na AMD.

No jeżeli ktoś pisze rzeczy w sposób oczywisty mijajace sie z prawdą (patrz testy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gorsza czyli o nizszej wydajnosci. Poza tym nie uwazam mozliwosci wsadzenia A XP do plyty kupionej za 200 z Durniem (pewnie pod SDRAMY i ECS w dodatku) za rozwoj, w pozytywnym znaczeniu tego slowa. To jakas farsa a nie rozwoj. Intel jaki jest taki jest, podstawki zmienia niestety ale i tak uwazam go za lepsza firme niz AMD. Spojrz na moj konfig - moj P3B-F warty powiedzmy ze kolo 120 zl - pokaz mi lepsza plyte pod AMD w tej cenie. 

Moze i masz odmiene zdanie na ten temat i to uszanuje ale porownaj modernizacje kompa biorac pod uwage koszty. AMD pod tym wzgledem miazdzy Intela. Jezeli ktos modernizuje komputer(chociaz wymienia procka) to nie sadze ze placil by ze 150zl za procka ktory jest nieznacznie szybszy od poprzedniak. Jezeli ktos jest przywiazany do Intela to kupi P4 jezeli ma kase a jezeli niema to Celerona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem ci cos takiego

koles kupil sobie 2 lata temu antka 850 i solteka 75kav (kt133a) i wciaz w ta plyte moze wsadzic antka xp palomino 2200+ a ty w plyte pod celka kupiona 2 lata temu wlozysz cos powyzej 1 ghz 8O :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.

Pisalem o wydajnosci plyty. Poza tym jesli juz tak bardzo chciales podkreslic ze AMD jest bardziej wydajne niz Intel to zapomniales dodac ze dopiero od modelu K7 i to przy tym samym zegarze. Zwaz ze ja nie pisze do Ciebie glupawych tekstow w stylu "LOOOL" a moglbym napisac co nieco o K6-2 i pomyslach AMD zeby taktowac zewnetrzny cache L2 zegarem majacym tylko 2/5 F zegara CPU.

2. THG znam bardzo dobrze bo bywam tam codziennie i znam te testy.

3. Pytanie czy jest podstepne czy nie to nie zmienia faktu ze mam racje w tym punkcie.

4.

Jednak nawet na tłiku sa LOLE...

Student ekonomi... gdzie są takie falliczne uczelnie? 

Obraz mnie jeszcze ze 2 razy to nabiore jeszcze wiekszego przekonania o twoim prostactwie i nieumiejetnosci dyskutowania. Przedmiot moich studiow nie ma to nic do rzeczy.

5.

Jezeli ktos jest przywiazany do Intela to kupi P4 jezeli ma kase a jezeli niema to Celerona.

- A ja wlasnie jestem przywiazany do Intela. I mam prawo. I na pewno nie jest to powod do obrazania mnie (Dr_Zoidberg)

6. Skoro AMD jest takie swietne to dlaczego tego do serwerów nie pchają?

7. Skoro AMD jest takie swietne to dlaczego tyle tego wraca do serwisu?

8. Skoro AMD jest takie swietne to dlaczego technologia SSE leje 3Dnow! na łeb?

9. Skoro AMD jest takie swietne to dlaczego ich procki po zdjeciu wentyla sie od razu palą?

10. Skoro AMD jest takie swietne to dlaczego do dzis nie wpadlo na HeatSpreader? (mowa o nowych prockach, nie o K6)

10. Skoro AMD jest takie swietne to dlaczego nie ma pod ten procek porządnych chipsetów i dlaczego firma AMD, podobno tak dbajaca o uzytkowników (podstawka) pozwala na wypuszczanie lipnych MOBO's i chipsetów na rynek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm Intel to Intel... amd byc moze dobrze sie kreci i jest wydajniejszy, ale one sa zawsze za intelem, zagrzane i zabiegane heh. Jestem z intelem od dlugiego czasu, i bede jakby im nie szlo. Intel inside, idiot outside... tatanka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.

Pisalem o wydajnosci plyty.

Nie ma czegoś takiego jak wydajność płyty przy różnych platformach. Jeśli już to tylko wydajność CAŁEGO zestawu. Bo co z tego ze w super-hiper-wydajną płytę wszadzisz procka o żenująco niskiej mocy obliczeniowej.

Wydajność płyty można stosować tylko _wewnątrz_ jednej platformy zeby określić - ta płyta pod Intela/AMD jest najlepsza.

Poza tym jesli juz tak bardzo chciales podkreslic ze AMD jest bardziej wydajne niz Intel to zapomniales dodac ze dopiero od modelu K7 i to przy tym samym zegarze.

Masz racje, ale co to ma do rzeczy? Piszemy o porównaniu Celerona z AMD. A K7 nigdy nie było konkurencją dla Celrona.

Zwaz ze ja nie pisze do Ciebie glupawych tekstow w stylu "LOOOL"

Wiesz co to wogóle znaczy LOL? Laughing out Loud. znaczy się daję po prostu znać wszystkim, jak rozbawił mnie Twój tekst. Obraźliwe jest LOLA, LOLE itp.

a moglbym napisac co nieco o K6-2 i pomyslach AMD zeby taktowac zewnetrzny cache L2 zegarem majacym tylko 2/5 F zegara CPU.

A co to ma do rzeczy? - Piszemy o celeronach i konkurencji

2. THG znam bardzo dobrze bo bywam tam codziennie i znam te testy.

Jezeli znasz, to czemu piszesz delikatnie mowiac glupoty.

3. Pytanie czy jest podstepne czy nie to nie zmienia faktu ze mam racje w tym punkcie.

A przestałeś już bić żonę? To takie samo pytanie.

Za 200 zł można kupić coś na KT266a.

Student ekonomi... gdzie są takie falliczne uczelnie?

Obraz mnie jeszcze ze 2 razy to nabiore jeszcze wiekszego przekonania o twoim prostactwie i nieumiejetnosci dyskutowania. Przedmiot moich studiow nie ma to nic do rzeczy.

Ma i to dużo - popatrz na swó pierwszy post. Wyjaśniałeś niższą cenę AMD ich niską jakością. Podczes gdy na prawdę jest to wynik quasi-monopolistycznej pozycji Intela. Jezeli tego nie nauczyli Cie na uczelni, to jest ona IMHO bardzo słaba.

A ja wlasnie jestem przywiazany do Intela. I mam prawo. I na pewno nie jest to powod do obrazania mnie (Dr_Zoidberg)

Nie obrażam Ciebie, tylko śmieję się z głupot jakie tu usłyszałem. I jeżeli obraża Cię wytykanie oczywistych błędów, to tylko Twój problem. W przeciwieństwie do Ciebie podałem ARGUMENTY.

Przeciw Intelowi nic nie mam - świetna platforma serwerowa, szybko koduje DivX (SSE2). Ale trochę za drogi w stosunku do wydajności.

6. Skoro AMD jest takie swietne to dlaczego tego do serwerów nie pchają?

Athlon MP + Tyan

zobacz na tweaku nius o kompie z 10K opteronów.

7. Skoro AMD jest takie swietne to dlaczego tyle tego wraca do serwisu?

Lamerstwo użytkowników, którzy nie potrafią zamontować wiatraka, żeby proca nie ukruszyć?

8. Skoro AMD jest takie swietne to dlaczego technologia SSE leje 3Dnow! na łeb?

Tu akurat masz rację. Ale SSE2 to nie wszystko.

9. Skoro AMD jest takie swietne to dlaczego ich procki po zdjeciu wentyla sie od razu palą?

A kto zdejmuje wentyl w czsie pracy? Tylko lamy. Poza tym AXP maja juz diode w srodku i ochrona dziala.

10. Skoro AMD jest takie swietne to dlaczego do dzis nie wpadlo na HeatSpreader? (mowa o nowych prockach, nie o K6)

A po co? Jak ktos nie potrafi zalozyc wentyla to niech idzie do serwisu. A powążniej, wiesz ile kosztuje IHS?

10. Skoro AMD jest takie swietne to dlaczego nie ma pod ten procek porządnych chipsetów i dlaczego firma AMD, podobno tak dbajaca o uzytkowników (podstawka) pozwala na wypuszczanie lipnych MOBO's i chipsetów na rynek?

Przykłady prosze. I odwrotnie, dlaczego pod intela jest tyle lipnych chipsetów.

Bo AMD dba o wolna konkurencje, i kazdy moze produkowac chipsety pod procek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja Ci powiem ze mialem pII233 zmienilem na plyte ecs k7s5a (280zł) i duronka 850 (280zl). Do duronka dolozylam 160 zł i Dostalem XP 1,6 odrazu ustawilem go na fsb 150 czyli jako 1,9 jest taki stabilny ze przez 2 tygodnie nieresetowałem (komp jest jako brama internetowa). Mam jeszcze f2Ti no name ale zamiast doplacac do np gainwarda kuilem orba na gpu i radiatorki na pamieci, teraz chodzi jako Ultra. I teraz NAJLEPRZE kumpel z sieci zatwardzialy intelowiec kupil sobie p4 2ghz plyte asusa w sumie kolo 1500 zeta zato dal Gainwarda gf2. Wydal kupe kasy i co i jest wolniejszy chopak. W kazdym tescie typu 3d mark czy benchmarki w grach. I gostek jeszcze mowi ze te testy są do [gluteus maximus] ( unreal sd mark 2000/2001 g3 itp) i ze intel to intel i ze i tak jest szybszy. Widac az jego wscieklosc ze wydal 4 razy wiencej kasy za kompa ktory jest wolniejszy w grach od mojego.

Najbardziej berechtałem z tego ze napisaleś: dlaczego amd sie pala jak sie zdejmie chlodzenie z niego ROTFL normalnie trzeba być spryciarzem zeby zdjąc radiator podczas pracy kompa. Wyprodukowanie proca Amd czy Intela kosztuje prawie tylesamo u Intele płacisz tym panom w garnitorkach za wakacje na Kanarach i nowe bryki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel z sieci zatwardzialy intelowiec kupil sobie p4 2ghz plyte asusa w sumie kolo 1500 zeta zato dal Gainwarda gf2. Wydal kupe kasy i co i jest wolniejszy chopak. W kazdym tescie typu 3d mark czy benchmarki w grach. I gostek jeszcze mowi ze te testy są do [gluteus maximus] ( unreal sd mark 2000/2001 g3 itp) i ze intel to intel i ze i tak jest szybszy. Widac az jego wscieklosc ze wydal 4 razy wiencej kasy za kompa ktory jest wolniejszy w grach  od mojego.

To zależy w czym jest wolniejszy :-). Bo ja byłem zdesperowany (miałem dziennie kolo 10 DVD do kompresowania na DIVX , ze w pewnym momencie chciałem kupić jakies P4 @24 czy coś podobnego. Ale zabrakło pieniędzy :-(. W sumie szkoda, bo miałbym lepszą "farmę".

Ale gdybym miał 1500 PLN na procka i płyte to tylko Tyan (ca 1200) + AXP 1700 (mod na MP). I za miesiąc dwa drugi taki sam procek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja urzywam kompa tylko do grania sluchania muzy czasem napisze jakies sciągi. Plyta z prokiem kupilem za kolo 600 zeta a koles tego p4 i plytke za 1500 ponad i tez glownie gra i jest wolniejszy, ja teraz kupuje radeona 8500 ( doplacam do gf2ti) 300 zeta. Bede miec kompa polowe tanszego i 2 razy szybszego w grach i wlasnie to jest najleprze ! ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale co tam "Intel to jest intel" "slabo sie podkreca" faktycznie slabiej nisz p4 ale to co, za cene 900 ( nieiczac innych komponentow niewplywajacych na wydaajnosc ) mam prawie 10 000 3d markow, a koles ponad 1500 zeta i 4400 3d markow ale co tam mowi ze ma leprzego kompa bo ma intela ROTFL jak ja uwielbiam gadki Intelowcow !

ze sie procek zjara jak zdejme radiator hahahhah ze sse leprze od 3d now ze intele sa na serwerach ze z amd ciagle jakies problemy ?! hahah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, fajne teksty faktycznie tu odchodzą... Połowa LOLe że hej.

Co do celków to ceny faktycznie dziwne. Ja 900 puszczać będę za 200 zł, chyba dobra cena. Ba, ostatnio sprzedałem roczne ramy w cenie nowych i koleś był happy. W takiej dziurze jak moje miasto można walić takie numery i nikt się nie zczai. A cóż, na Alegro wałków nie brakuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mowie ze AMD to kopletnie do [gluteus maximus] procki. Uwazam je nawet za nielze, ale Intel jest lepszy. Poza tym nie widze dobrych plyt pod AMD. Ale w przeciwienstwie do AMDkowcow staram sie zwrocic uwage na inne parametry niz cena i wydajnosc. Wydajnosc kompa nie jest jedynym miernikiem jego klasy. Podawanie za przyklad wydajnosci w grach to juz w ogole.... do gier mamy konsole - tansze i prostsze w obsludze. Jednak po tym co tu slysze to nie chce mi sie juz z Wami gadac. I nie chodzi mi tu o poglady ale o to, ze po prostu uwazam ze nie umiecie rozmawiac. Jakbyscie byli zaslepieni tym waszym Bogiem AMD, czy co? Nie chce poza tym rozpetywac tu kolejnej dyskusji na walkowany juz temat. Wielu juz probowalo mnie przekonac do AMD i nikomu sie nie udalo. Nie uwazam sie za pokonanego w tej dyskusji - szczerze mowiac to zapoczatkowalem ja jedynie po to zeby zobaczyc jak sie zachowacie. Niektorzy z Was dali popis niezly - pozdrawiam ich.

Zastanawia mnie tylko jedno - jaki wy macie argument na te AMD poza cena i wydajnoscia? Zamiast wyszukiwac argumenty jaki to Intel jest do d.... zajelibyscie sie lepiej poszukaniem paru argumentow wiecej za AMD. Bo za duzo to cos ich nie macie ;) A ja za Intelem mam duzo (i tak sa kazdemu znane wiec po co wymieniac) - i moja przewaga polega na tym, ze ja je wynalazlem sam, a wy szukacie raczej kontrargumentow, nie zas zalet swojego wyboru.

To pozdrawiam - Michu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co poza cena i wydajnością chcesz? Jak Intel zrobi _DZIAŁAJACY_ hyperthreading, to będę pierwszy w kolejce.

Stabilność platformy jest identyczna. Support taki sam. W dodatku pod AMD jest większy wybór chipsetów.

W przeciwieństwie do Ciebie zwisa mi i powiewa co mam w budzie - ma być w kolejności: Szybkie Tanie Stabilne. A czy to Intel, AMD, czy inna cholera to nie ma znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przeciwieństwie do Ciebie zwisa mi i powiewa co mam w budzie - ma być w kolejności: Szybkie Tanie Stabilne. A czy to Intel, AMD, czy inna cholera to nie ma znaczenia

No to ciesze sie ze sie w koncu dogadalismy ;) - po prostu dla mnie ta kolejnosc jest ciut inna mianowicie:

Stabilne, Stabilne, Nowoczesne (jak na moje mozliwosci rzecz jasna - np SSE na poziomie 500 MHz), Mozliwe do cichego chlodzenia za niewielkie pieniadze (WC za drogo), Tanie, Szybkie.

Jak znajde innego producenta niz Intel, ktory trzyma te kolejnosc to tez sie przesiade. Tak samo i z Twoich slow wynika ze gdyby Intel trzymal kolejnosc podana przez Ciebie to wybralbys wlasnie jego. Tak wiec obu nam zwisa co mamy w budzie - wszystko sie rozbija o kolejnosc i o to ktory producent jest jej najblizszy w danym przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi