Skocz do zawartości
beavisek

Pilne!Probem z pamięciami 333 na GA8PE667ultra!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z pamięciami na tej płycie tzn jak chodzą na 266 to jest wszystko spoko ale gdy puszczę na 333 bo takie są te pamięci i powinny chodzic na tej płycie bo obsługuje 333. Procesor to P4 2,4 Ghz.

Z biosu przepisałem wartości ajkie sa ustwione bo może jeszcze nie wszystko jest na minimum. Tzn chodzi mi o to zeby szly na 333 ale jak bedą ustawione najwolniej (najmniej agresywnie :lol: ) to bedzie chodzil stabilnie. Looknijcie prosze na te opcje:

CAS Latency 1,5 2 2,5 (jest na 2,5)

Active to Precharge Delay 7 65 (jest 7)

Dram RAS to CAS 3 2 (jest na 3)

Dram RAS Precharge 3 2 (jest na 3)

Refresh Mode 7,8 15,6 64vssec (jest 15,6)

Delayed Transaction Enabled Dis (jest enabled)

Prosze spawdzcie czy jest najwolniej i skorygujcie.

Bo jesli nie pojdzie to pamięci wymienie na inne. Dodam ze jest to 512mb ddr333 firmy SEITEC :wink: A w systemie dodatkowo jest Ati 9700 pro i karta video pinnacle pro1.

POMOCY!!! :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... dziwna sprawa nie wiem co powiedzieć ale może nowy biosik załatwi sprawę. tu go masz: http://tw.giga-byte.com/support/intel845.h...link8pe667ultra

PS: jesteś pewien że masz DDR333 :?

Co do 333 to jestem pewien tzn tak jest napisane :) Spróbuje z tym biosem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzyj na ten link. Mowi o tym problemie.

http://www.anandtech.com/mb/showdoc.html?i=1723&p=17

Kumpel ktory ma te plyte jakos to tak skonfigurowal ze mu poszly dwa Corsairy 256MB PC2700 CL2 bez problemu na 333. Nie wiem jak on to zrobil, ja jeszcze tego nie probowalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzyj na ten link. Mowi o tym problemie.

http://www.anandtech.com/mb/showdoc.html?i=1723&p=17 

Kumpel ktory ma te plyte jakos to tak skonfigurowal ze mu poszly dwa Corsairy 256MB PC2700 CL2 bez problemu na 333. Nie wiem jak on to zrobil, ja jeszcze tego nie probowalem

Z tego co tu przeczytałem to problem dotyczy tego ze na tej plycie nie pojda 2 kosci tylko 1. Tez sa jaja ale u mnie jest jedna kosc (333) i nie powinno byc problemu :wink:

Macie jeszcze jakies pomysly. Cchiałbym posprawdzac co sie da zanim pojde zareklamowac pamieci :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... dziwna sprawa nie wiem co powiedzieć ale może nowy biosik załatwi sprawę. tu go masz: http://tw.giga-byte.com/support/intel845.h...link8pe667ultra

PS: jesteś pewien że masz DDR333 :?

Co do 333 to jestem pewien tzn tak jest napisane :) Spróbuje z tym biosem :)

To znaczy że na stickerze tak pisze?

najlepiej spisz oznaczenie pamięci z kości i sprawdź na stronei producenta to będziesz miał pewność...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem problem jest taki ze masz zle ustawiony mnoznik dla pamieci.

Na tym gigabycie przy FSB 133mhz mozna ustawic mnoznik 2x (czyli 266) i 2,66x (czyli 333.)

Ty byc moze masz to na AUTO i stad ten problem .(?)

NIE MA 2,66 :!: Mam 3 opcje w menu host/dram clock ratio: 2,0 2,5 auto.

Jak dam na auto to przy uruchamianiu widac ze poszlo na 333 ale nie probowalem dawac na 2,5 bo mysalem ze to i tak nie am roznicy :?

Czyli zeby szlo na 333 to ma byc chyba 2,5. tak? bo juz mam glupa 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>>>NIE MA 2,66 Mam 3 opcje w menu host/dram clock ratio: 2,0 2,5 auto.

Kurde jak? :o

Moj brat ma ta plyte (tyle ze w wersji podstawowej a nie Ultra) i ma ustawienia 2,0 , 2,66 i auto. (auto to przy jego ddr333 = 2,66x)

Czyzby co inny bios to inne ustawienia. (?)

Mozesz twoja podac wersje? Sprobowalbym wrzucic bios od ultry.

btw ja wczesniej pomylilem bo przy mnozniku 2,5x mozna ustawic 333 na fsb 133. a przy 2,66x az 354. - tak jest u mnie.

Mnoznik 2,5x jest duzo lepszy - przy FSB 150 masz dosc bezpieczne 375mhz a nie 400mhz ktore ciezko osiagnac na DDR333.

Przy FSB 166mhz i przy 2,5x usiagasz 417mhz calkiem realne przy ddr400 a Majac 2,66x dostajesz az 444mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam ta plyte i bez zadnych przeszkod chodza mi dwa banki pamieci 256MB DDR Kingston PC333

Jezeli masz problem z obsluga pamieci to wgraj nowy bios - F3 - ponoc usuwa wszystkie klopoty z obsluga pamieci - ja wgralem i chodzi miodzio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucilismy bios od wersji Ultra i nadal sa te same mnozniki dla pamieci... 2x i 2,66x.

Kurde no! Jak osiagnac 2,5x ?!

Czy to zalezy od typu pamieci.? :o

Jak najszybciej (albo w ogole) :D wgrac biios? Mam problem taki ,że sciagnalem sobie flasha i nowy bios. Zajmuja tyle ze nie zmieszcza mi sie na dyskietke systemowa :!: Mam XP wiec po zaladowaniu systemu nie widac innych dyskow (bo są w ntsc). Czym to spakowac? Bo jak spakowalem zip -em to po zaladowaniu z systemowej wywala mi ze prorgram odpala tylko pod windows :!:

Napis mi jak wy to robicie?

Niby takie proste a juz siedze chyba z godzine :evil: Chyba ni emusze pakowac tego arj-em :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...