Skocz do zawartości
dexxter

Czy To Duzo Z P4 3.0 E?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dzisiaj zamontowalem na swoim mobo Thermalright NB-1 i podkrecilem swojego poroca do 3900 (260x15). Czy to duzo. Dodam, ze moje pamiotki chyba nie pojda wiecej. Proc pracowal z napieciem 1.51V (czy cos kolo tego), a pamiec 2.7V. Po 30 min obciazenie temperatura nie przekraczala 67*C.

Co sadzicie o tym osiagu. Nie chce probowac dalej z napieciem, bo temperatura robi sie nie ciekawa.

Czekam na opinie. Pozdrawiam

dodam jeszcze ze procesor z serii SL7KB

Edytowane przez dexxter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imho to jest bardzo ładny wynik. zwłaszcza na powietrzu!

ale nie spoczywaj na laurach. moze ci sie jeszcze toche uda wycisnac...

1495156[/snapback]

i nie zamierzam... Mysle nad jeszcze lepszym chlodzeniem NB (tzn do tego Thermalright NB-1 zamontuje wentyla 40x40, tylko siakiegos cichego) Musze jeszcze pomyslec nad wymiana pamiatek na cos cos sie bedzie lepiej krecic. Boje sie jednak o PWM temp. Jest ona prawie taka jak na procesorze ok 64* w stresie :(. Nastepny etap to bedzie chlodzenie SB i mosfetow. Na SB zamierzam zalozyc niebieskiego zelmana, a na mosfety to jeszcze nie wiem co.

Mysle ze nie pojdzie juz wiecej, ale moim marzeniem jest magistrala 266 (czyli bedzie pelne 4 GHz, ale to chyba tylko marzenie)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i nie zamierzam... Mysle nad jeszcze lepszym chlodzeniem NB (tzn do tego Thermalright NB-1 zamontuje wentyla 40x40, tylko siakiegos cichego) Musze jeszcze pomyslec nad wymiana pamiatek na cos cos sie bedzie lepiej krecic. Boje sie jednak o PWM temp. Jest ona prawie taka jak na procesorze ok 64* w stresie :(. Nastepny etap to bedzie chlodzenie SB i mosfetow. Na SB zamierzam zalozyc niebieskiego zelmana, a na mosfety to jeszcze nie wiem co.

Mysle ze nie pojdzie juz wiecej, ale moim marzeniem jest magistrala 266 (czyli bedzie pelne 4 GHz, ale to chyba tylko marzenie)

Pozdrawiam

1495220[/snapback]

Tez mi sie marzy 4GHz, ale z tymi pamieciami co mam i bez zadnych modow - nie ma na to szans....... Dlatego co niektorzy szarpneli sie na 3.2 - zeby miec te magiczne 4GHz (przy bezpiecznym FSB=250) ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ot] ja sie szarpnołem tylko ze wzgledu na rozmowe w sklepie/hurtowni:

- czy jest p4 3,0?

- nie

- a 2,8?

- nie

- a co jest?

- 'ja jestem' :wink: - 3,2... i tak zostało (musiałem zrezygnować z nagrywarki, której do tej pory jakos nie udało mi sie kupić)

[/ot]

dexxter: oby tak dalej. bedzie to chyba pierwsze pełne 4G na forum - lipa by była gdyby jakis celek D byłby pierwszy :blink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee jakos mi sie nie chce wierzyć, ze nie da rady podkrecic te 33%. Ja na swiom northwoodzie na średnio-dobrej płytce daje rade z 2.4 na jakies 3.4-3.6Hz,i mysle ,ze moze by sie nawet dalo ciut wiecej. I nawet nie jestem odosobnony przypadek ,gdyz kolega z forum na swoim presscocie tez tyle wyciaga. Weź daj na niego Artica freezer 4, timmingi zwiększ trochu i na pewno ruszy o wiele więcej. ;) A ,że na celku daje rade dużo wykręcać, to to nic nowego. Ludzie robia z 2.0GHz takie 3.5GHz i jeszcze im malo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dexxter: oby tak dalej. bedzie to chyba pierwsze pełne 4G na forum - lipa by była gdyby jakis celek D byłby pierwszy :blink: :lol:

1497722[/snapback]

Przeciez jest kilka 4.0+ na forum... Pamietam co najmniej dwoch - turzol i _Vip_ Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź go na kolana, przytul, pogadaj, pociesz, ucałuj to moze go przeciągniesz wyżej. A tak na serio, postaraj sie. Między 3,9 GHz a 4.0 GHz to nie ma duzej roznicy. No chyba ze ci sie procek zacznie mocno grzać i będzie potrzebował więcej powera. Jednym słowem(albo i więcej niż jednym) - to raczej nie jest niemożliwe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jak mój Pentium bootuje do biosu jako 3990Mhz na standard v-core jest nadzieja że na tyle pójdzie, dokładnie 266 FSB, płyta nie jest najwyższych lotów ale planuje zakupić DDR 500 lub 550 mysle że będzie spox na AC Freezer 4 któty już do mnie jedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie moge puscic mojego Preshota na 4.0 :( plyta chyba nie pozwoli wiecej. Pomimot ze na Nb mam thermalright, to i tak robi sie goracy, a i sb wymaga chlodzenia. Czekam na kase to zamontuje na sb niebieskiego zelmana. Chyba czeka mnie jeszcze wymiana pamiatek bo ta nie ma jakiegos super potencjalu do oc. U mnie robi sie coraz gorecej. bo ten cooler co mam to przestaje wybrabiac. jak ustawie na napiecie powyzej 1.53V to na starcie mam 62*, wiec jest shitnie. Pozatym zaczynam sie obawiac o sprzet. napiecie sporo w gore, a i na plycie nie jest chlodno. Jak sie spali to jestem skonczony, bo wymienilem chlodzenie NB wiec gwarancja poszla... Teraz mam sesje i nie mam czasu kombinowac. Jesli uda mi sie puscic mojego prescotta na 4.0 to na pewno szybko was o tym powiadomie.

Pozdrawiam.

Eh... jeszcze jedno. Czy jesli zakupie pamiatki co pojda synchro moge marzyc o tych 4.0? Jak na razie to pamiatki ida na 5:4

Jeszcze raz greetzy 4 all :)

Edytowane przez dexxter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no panowie 4.1 to ja usz mialem dawno temu ;)

teraz siedzi niebieski zal na nb i czekamy na jesien :P bo jest strasznie goraco hyz hyz

1505496[/snapback]

po pierwsze proc standardowo taktowany 3,2 a po drugie lga 775 ;P jakbym mial tego procka to tez chwalibym sie wynikiem ponad 4 ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety mam nadzieje ze ten blue zal pomoze bo nb jest strasznie goracy usz przy moim stasndardowym taktowaniu czyli 229. aktualnie nie udalo mi sie przekroczyc 256 :/ i mam nadzieje ze teraz zrobie przynajmniej z 265... ale na to musze miec czas a sesja treaz :/ (ah te ciagle kasowanie i ustawianie biosa bleeeee... do znudzenia). a fakt 3.2 lga ale 865PE :( mam nadzieje ze pozwoli wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi