SlaVek Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 Witam Mam pytanie: Gdzie jest czujnik temperatury w procesorze PIII 733 FSB 133 czy jest on na płycie głównej ( Abit BX1313-RAID). Bo mam taka sytuację że gdzu woda w układzie chłodzenia ma 30*C to komp podaje że procesor ma 28*C albo równą temperaturze wody. Wydaje nie się że taka sytuacja nie może miec miejsca. Dlatego pyam o umiejscowienie tych czujników n aprocesorze i ewentualna możliwość ich korekty. Pod prockiem na płycie głównej nie widze zadnyh czujników które mogłyby sie stykac ze spodem procesora więc przypuszczam że czujnik będzie w procesorze. Tylko jak go skorygować? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 naprawdopodobniej jest to dioda dbudowana w jadro porcesora. watpie zwby byla mozliwosc jakiejkolwiek kalibracji... :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 Witam Mam pytanie: Gdzie jest czujnik temperatury w procesorze PIII 733 FSB 133 czy jest on na płycie głównej ( Abit BX1313-RAID). Bo mam taka sytuację że gdzu woda w układzie chłodzenia ma 30*C to komp podaje że procesor ma 28*C albo równą temperaturze wody. Wydaje nie się że taka sytuacja nie może miec miejsca. Dlatego pyam o umiejscowienie tych czujników n aprocesorze i ewentualna możliwość ich korekty. Pod prockiem na płycie głównej nie widze zadnyh czujników które mogłyby sie stykac ze spodem procesora więc przypuszczam że czujnik będzie w procesorze. Tylko jak go skorygować? 1495345[/snapback] PIII ma diode termiczna, a ze BX133 to dosc stara plyta moze nie odczytywac danych z diody tylko jakies ze swojego czujnika (pod socketem...) malo to wiarygodne. Mozliwosci korekty wielkiej nie masz, jak maszsz czujnik w postaci dzyndzelka to mozesz go podgiac do gory zeby mial lepszy kontakt z prockiem. Jak nie bedzie to dzyndzelek tylko wystajaca (kulka) - termistor to nic nie zrobisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...