Skocz do zawartości
zadzior_xp

Problem Z Dwustronną Pamięcią

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje kilka porad o mojej pamięci ram, ponieważ posiadam 3 kości pamięci sdram z czego dwie (jednostronne) chodzą poprawnie, natomiast trzecia (dwustronna) którą mam od niedawna niestety nie działa... Wogóle chciałbym aby ktoś na początek wyjaśnił mi o co chodzi z tymi rodzajami pamięci, bo szukałem wszędzie i mam już tego dosyć! Mój problem z tą pamięcią jest taki iż podczas uruchamiania windowsa xp jak i 98 - no właśnie nie uruchamia się żadny system... słyszałem że to może być problem z płytą główną... lub wina stoi po stronie starego biosa, ale zainstalowałem nowego biosa i problem pozostał... Jest jeszcze jedna rzecz podczas uruchamiania xp wyskakuje mi komunikat na niebieskim tle że mam problem ze sterami właśnie do kości pamięci i powinienem jakieś nowe sterowniki zainstalować (fajne jaja). A jeżeli chodzi o model mojej płyty to: ECS K7VZA, a moja pamięć to 3 kości 128 SDRAM (133) z czego ta jedna jest dwustronna ;( Błagam o pomoc, jest jakaś metoda żeby to działało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się tylko w jakiej instrukcji mam to sprawdzić?? a do testowania używałem już goldmemory i memtestu... wszystko jest niby sprawne, pamięć sprawdzałem też na innych kompach, także dużo starszych od mojego i tam wszystko działa... tylok że umnie nadal nie włącze systemu z tą kością :(

Edytowane przez zadzior_xp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwustronna 133?

Przestaw (o ile możesz) zegar pamięci na 100 i zobacz, co się będzie działo.

Ostatnio kumpel miał podobny problem i zmieniał pamięci miejscami aż zaczęło działac - kombinacji nie jest dużo.

Mowa o instrukcji do PŁYTY GŁÓWNEJ - bo chyba takową posiadasz...

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za pomoc, ale to też nic nie dało :( próbowałem też obsadzić pamięć na różnych slotach (sprawdziłem wszystkie kombinacje) i też nic nie pomogło... jest jeszcze jedna rzecz kiedy podłączam tą kość jako samą to podczas włączania kompa wyskakuje mi ERROR!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi