Aquarium Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2010 Jakby nie było warto to bym sobie zaoszczędził klepania w klawiaturę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2010 Ktoś ogląda Boardwalk Empire ? Świetny serial jeżeli lubicie klimaty mafii,prohibicji, smołków bez filtra itp z lat 20 ubiegłego wieku. Zakazane imperium (TV Series 2009) - IMDb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4in Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 (edytowane) Ja oglądam, jedyny serial obecnie w tv na który czekam z niecierpliwością co poniedziałek, a podczas oglądania odpływam i przenoszę się do 1920r ;) Idealnie dobrani aktorzy, genialne odwzorowanie tamtego okresu zawierające najmniejsze drobiazgi oraz fantastyczna bardzo klimatyczna muzyka. Serial powoli się rozkręcał do 7 odcinka, teraz już rozpędził się na dobre i sądzę, że HBO uraczy nas minimum 4 sezonami. Edytowane 26 Listopada 2010 przez 4in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Nawet się nie rozkręcił, a tu zaraz koniec sezonu i bodajże niecały rok czekania na kolejny... Niestety teraz ludzie mylą pojęcia "sezon" i "seria". Każdy serial ma "sezony", mimo iż większosć na to określenie nie zasługuje, a te które tak często idą na śmietnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Harry: wytlumacz mi co to sezon a co to seria Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Obejrzałem 9ty odcinek Dextera i nie wiem gdzie wszyscy widzą tą rewelację. Faktycznie odcinek całkiem dobry, ale do najlepszych momentów Dextera to mu jeszcze daleko. Kiedyś oglądając go zdarzało mi się spauzować na chwilę żeby mój mózg mógł przeanalizować do końca zaskoczenie jakiego właśnie doznałem, tymczasem ten odcinek obejrzałem ot tak nie ruszony niczym. Swoją drogą wątek Astor to zapchajdziura i nic więcej. Na sprawy kluczowe dla głównego wątku przeznaczone było może z 15min. No ale scenarzyści otworzyli sobie dobrą drogę na następne odcinki i mam nadzieję, że teraz w końcówce będzie prawdziwa klasa starego dobrego Dextera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Obejrzałem 9ty odcinek Dextera i nie wiem gdzie wszyscy widzą tą rewelację. Faktycznie odcinek całkiem dobry, ale do najlepszych momentów Dextera to mu jeszcze daleko. Kiedyś oglądając go zdarzało mi się spauzować na chwilę żeby mój mózg mógł przeanalizować do końca zaskoczenie jakiego właśnie doznałem, tymczasem ten odcinek obejrzałem ot tak nie ruszony niczym. Swoją drogą wątek Astor to zapchajdziura i nic więcej. Na sprawy kluczowe dla głównego wątku przeznaczone było może z 15min. No ale scenarzyści otworzyli sobie dobrą drogę na następne odcinki i mam nadzieję, że teraz w końcówce będzie prawdziwa klasa starego dobrego Dextera. Jaka zapchaj dziura? Przeciez watek z Astor doprowadzil do tego ze uswiadomila mu to czego sam nie dostrzegal. Tzn powod dla ktorego tak bardzo otworzyl sie przed Lumen. Nie wiem czy tylko dla mnie ten serial jest czyms wiecej niz tylko ogladaniem dextera rozwijajacego folie i wbijajacego noz w serce ofiar? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yzihs Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Znacie ten serial ? http://www.youtube.com/watch?v=9hvEkZ9aLfk&feature=player_embedded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Niestety teraz ludzie mylą pojęcia "sezon" i "seria". Każdy serial ma "sezony", mimo iż większosć na to określenie nie zasługuje, a te które tak często idą na śmietnik.O czym Ty mówisz Harry, przecież oba pojęcia znaczą to samo. Seria jest polskim określeniem a sezon został zaczerpnięty z USA, tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Określenie seria jest też używane w UK a sezon to właśnie z USA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Sezon - season Seria - series Seria ma kilka/kilkanaście odcinków, które emitowane są jednym ciągiem bez hiatusa. Sezon ma kilkanaście/kilkadzieścia odcinków które emitowane są w dwóch turach, jedna jesienią, druga późną zimą/wiosną. Mniejsza z tym. Kiedyś każdy serial miał 20-26 odcinków (a i więcej bywało), a teraz jak jest 13 to jest cud. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 (edytowane) 'Series' = serial, czyli to samo co show. Sezon (season) - generalnie jeden na rok jak Harry napisał. O specjalnym określeniu na 'serię emitowanych odcinków bez przerw' to nie słyszałem. Edytowane 26 Listopada 2010 przez borsuczy_król Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Dokładnie, "TV series" określa się po prostu seriale w telewizjach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turrican Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 (edytowane) Przełknąłem 4 sezon Dextera i niestety zawód na całego, lepszy niż 3 ale szału nie ma, motyw reporterki/córki Trinity i śmierć żonki miały być mniemam jakimiś sensacyjnymi zwrotami akcji ale były kompletnie z 4 liter . Ogólnie sezon dość nudny i właściwie wygrywa z 3 tylko poprzez brak denerwującego Miguela choć postać Angela Batisty momentami starała się zająć jego miejsce w mojej świadomości. Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez Turrican Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZlyUser Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2010 (edytowane) Sezon - season Seria - series Seria ma kilka/kilkanaście odcinków, które emitowane są jednym ciągiem bez hiatusa. Sezon ma kilkanaście/kilkadzieścia odcinków które emitowane są w dwóch turach, jedna jesienią, druga późną zimą/wiosną. Fajnie ze skorzystałes ze słownika ale nic z tego 1. Sezon - okreslenie pochodzące z US and A. W US&A sezonem(season) moze byc i z reguły jest serial emitowany w a - jesien/zima ciągiem b - jesien - przerwa - zima/wiosna c - lato -> tak seriale letnie tez mają normalne sezony Odcinki po roku to kolejny sezon. 2. Seria, praktycznie to samo co sezon. W Polsce kiedys uzywano tylko tego pojecia, ale przyszedl internet, dzieci neo i trzeba było zapozyczyc pojęcia z za oceanu... U nas nie ma przyjętego zadnego schematu, w ciągu roku moze byc nawet kilkanascie serii. Ale to okreslenie jest uzywane nie tylko u nas. Tego samogo okreslenia (series) uzywają równiez Brytyjczycy. Ich seriale nie mają sezonów tylko własnie serie. Edytowane 27 Listopada 2010 przez ZlyUser Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2010 Przełknąłem 4 sezon Dextera i niestety zawód na całego, lepszy niż 3 ale szału nie ma, motyw reporterki/córki Trinity i śmierć żonki miały być mniemam jakimiś sensacyjnymi zwrotami akcji ale były kompletnie z 4 liter. Ogólnie sezon dość nudny i właściwie wygrywa z 3 tylko poprzez brak denerwującego Miguela choć postać Angela Batisty momentami starała się zająć jego miejsce w mojej świadomości. Mógłbyś wrzucić to w spoiler ;) A co do samej opinii to ja się poddaję, dla mnie 4 sezon Dextera to jeden z lepszych o ile nie najlepszy sezon ze wszystkich seriali jakie obejrzałem w życiu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2010 Zacząłem oglądać Blue Bloods i po 2 odcinkach serial nie jest zły. Myślałem ze to będzie jakieś badziewie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 Polecam The Good Wife, w największym skrócie serial o prawnikach. Ciekawy, wciąga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 TWD 1x05 dzisiejszy odcinek to średniak, flaki z olejem, te akcje mogły by być bardziej zwinniejsze. Dexter odcinek od samego początku trzymał napięcie i klimat no i ta końcówka. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 Końcówka była przewidywalna, od samego początku można było obstawiać kiedy Lumen przezwycięży swoje uzasadnione opory i dojdzie między nią a Dexem do zbliżenia. Podtrzymuję opinię, że Lumen jest świetną postacią. Bardzo fajnie napisana i odgrywana. Odcinek dobry. @down Ostatnich spojlerów? Człowieku, szkoda przyjemności oglądania seriali na takie rozwiązania. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 (edytowane) Może dlatego ze nie czytałem ostatnich spoilerów. W każdym razie zostało 2 odcinki do końca im bliżej końca tym rośnie napięcie, z tego co wyczytałem to zakończeni ma być bardzo drastyczne . Edytowane 29 Listopada 2010 przez kamilo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys-Tech Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 Może dlatego ze nie czytałem ostatnich spoilerów. W każdym razie zostało 2 odcinki do końca im bliżej końca tym rośnie napięcie, z tego co wyczytałem to zakończeni ma być bardzo drastyczne . No zobaczymy co będzie z Dexterem bo jak narazie z odcinka na odcinek jest ciekawiej :] Pozostaje sprawa z Jordanem i teraz może być problemem Liddy i te jego kamery :/ Debra też zaczyna kombinować z 13 ofiarą jako mścicielem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2010 SOA dobre zakończenie sezonu, ale miałem chrapkę na coś lepszego, w każdym razie lepsze od poprzedniego sezonu. Genialne utwory :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2010 (edytowane) Caprica pozamiatała. Dobrze że twórcy przygotowali pięciominutowe ekspresowe zakończenie wymuszone przez cancela - dzięki temu serial kończy się normalnie, a nie urywa bez sensu. Wielka szkoda, drugi sezon spokojnie mieli czym wypełnić... Edytowane 2 Grudnia 2010 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2010 (edytowane) SOA dobre zakończenie sezonu, ale miałem chrapkę na coś lepszego, w każdym razie lepsze od poprzedniego sezonu. Genialne utwory :razz: Dla mnie to chyba najlepszy odcinek jaki był, a ostatnie kilkanaście minut zmiażdżyło. Cały sezon ogólnie niezły, na pewno bez porównania lepszy od drugiego, tam było za dużo idiotyzmów, ogólnie cały wątek white power był bez sensu. Tylko co teraz, czy to już nie koniec serialu? EDIT. A nie, przecież deal dla nich dostała adwokatka, a oni zniszczyli teczke z zeznaniami Jaksa. Tak więc czekamy roczek. Edytowane 2 Grudnia 2010 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2010 Czekamy na kolejny sezon. B-) Zapomniałem dodać, cieszę się że ktoś w końcu zabił ta głupią sukę. :-P No i jeszcze te listy, czy to rzeczywiście prawda, kto zabił ojca Jaxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2010 Wiadomo kto zabił - Clay - zapowiedź tego była już zdaje się w pierwszej serii. Bardzo dobre zakończenie i niespodzianka, bo niby widz miał jak dotąd pełną wiedzę, to w końcówce zrobili nas w ciula i surprise. Ciekawe posunięcie :) Poza tym na bieżąco oglądam: - Desperate Housewives (zawsze trzyma poziom, 1-2 słabe odcinki na serie) - Dexter (nie ma się nad czym rozpisywać, jak zwykle dobry) - Boardwalk Empire (podobnie jak Mad Men, świetnie oddaje klimat tamtego czasu, tyle że tu cofamy się jeszcze wcześniej. Świetna fabuła, nie ma tu dynamiki z Dextera czy PB, ale mniejsza z tym, bo jest arcyciekawie) Ponadto, mogę polecić How to make it in America - krótki i bardzo przyjemny serial o grupce młodych, ambitnych ludzi, którzy chcą się przebić, warto obejrzeć. How I met your mother - ileż można? Wciągnąłem kilka sezonów na raz, ale przy piątym masz dość. Wolę po raz enty obejrzeć Friends Damages - pierwszy sezon super i na tym koniec. Czekam na Californication i Breaking Bad :) pozdr, Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2010 Czyżby Polacy zaczęli robić dobre seriale? Hotel 52 oglądałem na iPla i jak na polski serial, to da się oglądać. Ciekawe zakończenie drugiego sezonu. Natomiast teraz widziałem nowy serial "Nowa" i zapowiada się nieźle - wg mnie lepsze od tych obecnych policyjnych seriali. Myślę, czy nie walnąć sobie całości Friends od nowa - wszystkie 10 sezonów zaliczyłem kilka lat temu i mam ochotę znów się pośmiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 Natomiast teraz widziałem nowy serial "Nowa" i zapowiada się nieźle - wg mnie lepsze od tych obecnych policyjnych seriali. Nowy w sensie Nowy na Ipla? Bo w TV to już kilka miesięcy (konkretnie od marca) sobie leci(ał?).. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 Ostatni odcinek TVD był szalony, dużo się pozmieniało i nagle czarne charaktery nie są już takie czarne. Uwielbiam ten serial. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...