Skocz do zawartości
Sniper

Creative X-fi Nowy Procesor Dźwiękowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Z tego co zrozumialem za 700-800pln do muzy lepiej kupic system 2.1 do gier i filmow 5.1(ktory jest slabiutki jesli chodzi o muzyke), jaki system 5.1 bylby dobry do muzyki i ile by kosztowal. Czy do sluchania muzyki (bo do filmow i gier wiem ze bedzie OK) bedzie dobry Logitech Z-5500 THX ok 1300pln lub Creative MegaWorks™ 5.1 THX 550 retail okolo 1050pln.

Oba zestawy dobrze graja (slyszalem) ale to nie to co stereo- muza na 5.1 jest jak dla mnie jakas taka dziwnie rozlazla tonacyjnie... Wrazenie to troche zaciera moc obu wspomnianych zestawow ale to dalej 5.1 :D ... Ja odkad mam X-fi juz zupelnie stacilem chec posiadania 5.1 bo czy to filmy czy gry,karta na sluchawkach zapuszcza mi w 8.1 :D . Ten kto nie slyszal jak doskonale karta symuluje dzwiek przestrzenny na sluchawkach ten niech nie pisze zadnego "ale" a ten kto slyszal to wie o co chodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech mi ktos odpowie po ludzku jak prostemu robolowi z kopalni.

Czy zmieniając Audigy2 ZS na X-fi będe miał przyrost FPS w grach ?

np grając w FEAR wydaje mi sie, że przyciecia spowodowane sa wlasnie przez efekty dzwiekowe

Witam.

Widzialem na jakims portalu test X-fi wlasnie pod tym kontem, i nie bylo zadnej roznicy w ilosci wyswietlanych FPS(lub naprawde minimalna), Creative twierdzi ze X-fi ma podniesc ilosc FPS w najnowszych grach. Moze w najnowszych pozycjach tak wlasnie bedzie. Poczekamy zobaczymy. Ja osobiscie nie zauwazylem zwiekszenia FPS po przesiadce z jakiejs Via zaintegrowanej(obslugujacej EAX) na X-fi.

Dlugo zastanawialem sie jakie kupic glosniki do X-fi i w koncu stwierdzilem ze na razie nie potrzebuje zadnego wypasionego sprzetu i kupilem Creativa T6060 5.1. Faktycznie tak jak mowiliscie do muzy 5.1 nie sa najlepsze, muzyki slucham glownie na sluchawkach, jezeli chodzi o filmy i gry to 5.1 jest super. Aczkolwiek mam jeden maly proble tylnie glosniki przy odtwarzaniu filmow graja bardzo cicho. Jedynie w niektorych momentach zaczynaja grac glosniej np. jak w filmie jest jakas muzyka. Czy tak ma byc ze tylnie glosniki dzialaja tylko jako tlo??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jeżeli film ma zakodowaną ścieżke 5.1/inną wielokanałową, to jeżeli masz dobrze ustawiony AC3filter to grają jak producent filmu chciał. Jeżeli mają stereo, a masz włączony upmix to powinno w nich leciec to samo co w przednich. Możliwości jest dużo :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowal to ktos z Zalman Theatre 6 ZM-RS6F 5.1? Odczuje jakas roznice po przesiadce z Audigy? Głównie chodzi mi tu o Battlefield2, ktory wspiera x-fi. Zastanawia mnie jeszcze jaki profil powinni ustawic posiadacze sluchawek 5.1, headphones czy moze 5.1 speakers ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZy zeby byla lepsza jakosc crystaliser ma byc na 100% czy 50% :P ?

A wogole to chyba gluchy jestem bo nie slysze zadnej roznicy z wlaczonym crysem a wylaczonym :P

Wogole to chyba format musze zrobic bo zainstalowalem X-fi na KX

Ale po 3 dniach stwierdzam ze oczeiwalem trcoeh wiecej po tej karcie :( :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wogole to chyba gluchy jestem bo nie slysze zadnej roznicy z wlaczonym crysem a wylaczonym :P

na jakich glosnikach odsluciach!esz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mowisz- chyba jestes jednak gluchy :-P ... Jak nie jestes to zmien moze glosniki bo pewnie masz jakies plastiki za 20zl... :-P Ja tam jezeli chodzi o jakosc dzwieku to tez nie widze mega roznicy co do audigy 2 zs ale jak sie zapoda crystalizer i pobawi eqalizerem to juz slychac i to spora. Druga rzecza jest dzwiek przestrzenny w sluchawkach- kazdy moj znajomy ktoremu pokazalem (dalem posluchac :D ) jak to dziala jest do tej pory w szoku i ja tez nie moge wyjsc z podziwu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchawki HP890 wydaje mi sie ze to dobre sluchawi dla sredniozamoznych. Co pokazałec kumplwi ze doznał szoku ?

NIe no to moze zrobie formata i zainstaluje na czysty system muze

Czy wy nie slyszycie zadnego " mulenia " jak wlaczacie cmss-3d

Zapuscilem kolesiom test z tym dzwiekiem helikoptera na sluchawkach a potem odpalilem Batllefielda 2- ich miny nie wymagaly od nich zadnego innego kometarza odnosnie wrazen... Jeden koles ktory kupil sobie niedawno glosniki 7.1 powiedzial ze nie potzrebnie to zrobil bo na sluchawkach o wiele wiecej i doladniej slyszy. Ja tez podzielam jego zdanie. Teraz tylko czekac az wiecej gier bedzie wykozystywac dobrodziejstwo x-fi w pelni!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapuscilem kolesiom test z tym dzwiekiem helikoptera na sluchawkach a potem odpalilem Batllefielda 2- ich miny nie wymagaly od nich zadnego innego kometarza odnosnie wrazen.

eee.. ps jakie demo, czy cos takiego jest na plytce od creative?? Sorry ..kojarze ze mowa byla w wielu artach o owym demku helikoptera, ale osobiscie nie znalazlem. GDzie to moge znaleźć ? Help ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja cmss na sluchawach nie uzywam(do mp3)

w grach i owszem

słuchawy hp890, ładnie grają

PS. kombinując z ustawieniami dźwięku zauważyłem, że np na 5.1, czy 6.1 lepiej pozucjonuje dzwiek w grach, tyle ze czasem jak kupa dzwieku sie zbierze w jednym miejscu(jak np mnie ostrzeliwują i kulki tak fajnie kolo glowy bzykają, kolo obok spamuje saw'em,) to lekko trzeszczy czasami. ale na 3dheadphones samym tego nie ma.

ps. odpaliłem h-l 2, i jest róznica:), wiec chyba nie tylko nowsze gry to obsługują. tyle ze pozycjonowanie o ile sie zorientowałem lepiej brzmi bez właczania 3dheadphone na słuchawach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie jak podłączyć kartę do amplitunera ? Cyfrowo czy analogowo? Jakie rozwiązanie jest lepsze? Czy podłączając przez didital out będę mógł korzystać z Crystalizera i EQ?

Nie chodzi mi o ilość kabli tylko o jakość dzwięku. Mam amplituner Yamahy. Wkurza mnie też ze na flexiJacku dali mikrofon. Baz sensu chcąc sobie pogadać przez skype przekładać jacki!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok czytalem i szukalem po roznych stronkach rozwiazanie mojego problemu , czyli mulenie na słuchawkach (dzwiek nieczysty muffled) po wlaczeniu CMMSS

Rozwizanie jest takie

ad1) kupic krotszy kabel ;P 1m

ad 2 ) kupic wzmacniacz za 1xx dolcow ;P

http://www.headphone.com/products/headphon...he-mobile-line/

Btw audiofile zapodajcie jakies configi X-FI jak najlepiej sie wam slucha muzyki ( mp3 ) , a jak oglada FILMY

Czy zostawic wustawieniach headphones czy zmienic na glosniczki 7.1

Z wlasnego dowsiadczenia najlepiej mi sie slucha na glosnikach 2/2.1

Link do tematu gdzie znalazlem rozwiazanie

http://forums.creative.com/creativelabs/bo...id=36590#M34894

Edytowane przez mik_druid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi