Skocz do zawartości
Sniper

Creative X-fi Nowy Procesor Dźwiękowy

Rekomendowane odpowiedzi

Żartujesz? do tego czasu wyjdzie pewnie EAX 6,7,8 i mnóstwo innych rzeczy, które będą "niezbędne" żeby poczuć klimat gry. :D

1732533[/snapback]

no i?

Na live! 5.1 działałem 6lat.. i nie obchodzilo mnie ze do dzisiaj wyszlo juz eax 5.0HD... hmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale po co to sie denerwowac:)

hehehe. Zrozumialem twoją wypowiedz, ale dodalem swoja riposte do tego.

A tak w ogóle, to fatality od tej wersji extreme music sie rozni czyms? Przetwornikami dzwieku? A ktos testowal obie karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak w ogóle, to fatality od tej wersji extreme music sie rozni czyms? Przetwornikami dzwieku? A ktos testowal obie karty?

tak w ogole to wylacznie dodanym bardiej pojemnym buforem pamieci (x-ram), panelem, pilotem; przetworniki sa nowe dopiero w elite pro, reaszta ten sam kicz ;)

ps. by ktos nie pomyslal ze user fatal1ty ma za duzo szmalu. Wiec sprostowanie: teraz gry maja załóżmy ok 60 fps, ale beda byc moze z czasem lepsze procki czy grafy i wyniki mogą ale nie muszę być wyższe i na 100% bedzie standardem eax4 i 5 wiec, jesli ktos ebdzie chcial mocno z dzwiekiem zaszalec to spadek obecny załóżmy 10-30% bedzie nie na poziomie 10 fps a nieco wiecej. Dla wielu 50 a 35 to diametralna roznica (mowa o eax5), nie wspominam o "potencjalnych" implementacjach wyzszych EAX (jeszcze nie mowi sie o nich ale to raczej kwestia czasu) ;)

niech mnie ktos poprawi jesli ma inne zdanie

pozdro!

Edytowane przez Bulsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta dioda sprawia, że Elite Pro nie jest ani Elite ani Pro :D Jeśli ktoś już chciałby nabyć Fatal1ty (nie myśląc tylko graniu) to może warto zastanowić się nad Elite Pro. W końcu to inne przetworniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raptor

nie mozna o ile sie nie myle gdyż X-fi nie koduje dzwieku do DTS jedyne co potrafi to zdekodowac go albo wyslac go bezposrednio przez SPDIF

wiec na wyjsciu cyfrowym bedzie raczej tylko DD/DTS/i stereo tak jak mialo to miejsce w audigy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta dioda sprawia, że Elite Pro nie jest ani Elite ani Pro :D Jeśli ktoś już chciałby nabyć Fatal1ty (nie myśląc tylko graniu) to może warto zastanowić się nad Elite Pro. W końcu to inne przetworniki.

1734506[/snapback]

Sluszna uwaga, ale na dobra sprawe cena extreme jest juz spora, natomiast jesli juz ktos chcialby wykorzystac do gier i muzy, to wybor (z linii X-fi) jest albo Fatal'a albo elite (śmieszna nazwa swoją drogą - jak dla karty muzycznej);) Jest tylko taki problem jaka jest odczuwalna roznica w porownianiu z fatal1ty (i premium i extreme)?? Malo kto to ma, i jeszcze druga sprawa czy taki "super" dzwięk ma zastosowania na typowych glośniczkach u typowego home usera ;) ?? Warto się zastanowić nad sensem zakupu, na dzien dzisiejszy (ok 300-350 zl droższa). Osobiscie szarpnalem sie na fatal1ty. Nie żałuję samej karty tylko ze molaby byc nieco tansza. Ale odtwarzany dzwięk naprawdę się odroznia od audigy (mięki czystrzy bass, wyrazniejsze wysokie, srednie - nie wypowiadam się), a jak sadze w najbliszym czasie planowana jest przesiadka na inne glosniki wiec bedzie szansa wykozystac power.

Jesli ktos ma bzika na punkcie muzyki, dzwieku i ogolnie uwielbia wsluchiwac sie w brzmienie, to wybor jak najbardziej ok, tymbardziej ze wiekszosc osob ktore siedzi przy komputerze, robi to nagminnie ;)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raptor

nie mozna o ile sie nie myle gdyż X-fi nie koduje dzwieku do DTS jedyne co potrafi to zdekodowac go albo wyslac go bezposrednio przez SPDIF

wiec na wyjsciu cyfrowym bedzie raczej tylko DD/DTS/i stereo tak jak mialo to miejsce w audigy

1734518[/snapback]

A juz ostrzyłem sobie ząbki na zmianę z wysłużonego SS-a. A tu proszę jest bombowo. Możesz miec sprzet (ampli + kolumny) za cieżką kase ale dookólnie sobie nie pograsz ani filmu uprzestrzennianego nie usłyszysz (pmijam możliwości ampli bo nie o to biega) chyba ze kupisz "super" głośniki komputerowe, ewentualnie pozostaną słuchawki z symulowana przestrzenią. Czy aż tak ciężko jest wstawic ten sam układ który zastosowano w tanim SoundStormie??? Creativ jest po prostu kochaną firmą :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale on tak puszczany puszcany jest na wyjscie cyfrowe jzeli material zakodowany jest w DD/DTS problem w tym ze karta dźwięku który szma wygeneruje nie zakoduje do DTS tak aby amplituner mógł to poprawnie zdekowdowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie? Jakby problemem bylo puscic po glosnikach sygnal 6-channel Direct (wiekszosc dobrych amplitunerow ma taka opcje - sygnal z wejscia cyfrowego jest puszczany od razu na glosniki, z pominieciem ukladow dekodowania DD/DTS) icon_confused2.gif

Generalnie masz rację. Tylko w tym przypadku nie ma mowy o sygnale cyfrowym, co uprościłoby podłączenie do wzmacniacza, a tak to jest plątanina kabli. 3 kontra 1 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie masz rację. Tylko w tym przypadku nie ma mowy o sygnale cyfrowym, co uprościłoby podłączenie do wzmacniacza, a tak to jest plątanina kabli. 3 kontra 1 :D

1738780[/snapback]

Przepraszam, zrobilem za duzy skrot myslowy.

Chodzi mi o taka droge sygnalu:

karta->wyjscie cyfrowe->wejscie cyfrowe wzmacniacza->konwersja C/A->sekcja wzmacniajaca->glosniki

Czyli karta zamiast wysylac zdekodowany sygnal na wyjscia analogowe, daje go na wyjscie cyfrowe. Jestem pewien, ze nie byloby to trudne do zrobienia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Kupilem niedawno ta karte i jest super. Mam do was pytanie jakie glosniki kupic do tej karty cos do 700-800pln, w systemie 5.1 albo wiecej? Z gory dzieki za pomoc.

Wyjscia sa dwa- albo kupisz tak naprawde normalne glosniki 5.1 takie jak te http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16691 , albo zaopatrzysz sie w sprzet najwyzszej klasy dokladajac ok 300zl i kupujac MegaWorksy. Alternatywnym zakupem sa Logitechy Z-2300. Powiem tak- zaczynalem od zwyklych creativow P-380, potem przesiadlem sie kolejno na T-5900, Logitechy X-530 jak sobie kupilem X-fi i teraz siedze na Logitechach Z-2300. Dlaczego wymienilem dobre zestawy 5.1 i wrocilem znowu do 2.1?? Odpowiedz jest prosta- bo te Z-2300 zmiataja konkurecje jakoscia i moca dzwieku !!! I niech mi nikt nie pisze ze z jego woofera o mocy ok 25W (X-530 i T-5900) bas powoduje wypadanie szyb bo jak czytam takie rzeczy to mnie smiech ogarnia :lol: !! Moja rada jest taka- do karty o najwyzszej jakosci kup takie same glosniki. Jesli cie nie stac na 5.1 z najwyzszej polki to kup 2.1. Ja wiem ze 5.1 sa fajne ale tak naprawde to poza filmami i NIEKTORYMI grami to nie przydaja sie do niczego. A sluchanie muzy na 5.1 to juz zbrodnia... Podejmij decyzje tak zebys nigdy potem nie zalowal- jak kupisz jednak zwykle glosniki to nigdy nie daj sie skusic aby posluchac tych z najwyzszej polki bo tak jak ja pozbedziesz sie swoich tego samego dnia :D ... Edytowane przez ricko11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjscia sa dwa- albo kupisz tak naprawde normalne glosniki 5.1 takie jak te http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16691 , albo zaopatrzysz sie w sprzet najwyzszej klasy dokladajac ok 300zl i kupujac MegaWorksy. Alternatywnym zakupem sa Logitechy Z-2300. Powiem tak- zaczynalem od zwyklych creativow P-380, potem przesiadlem sie kolejno na T-5900, Logitechy X-530 jak sobie kupilem X-fi i teraz siedze na Logitechach Z-2300. Dlaczego wymienilem dobre zestawy 5.1 i wrocilem znowu do 2.1?? Odpowiedz jest prosta- bo te Z-2300 zmiataja konkurecje jakoscia i moca dzwieku !!! I niech mi nikt nie pisze ze z jego woofera o mocy ok 25W (X-530 i T-5900) bas powoduje wypadanie szyb bo jak czytam takie rzeczy to mnie smiech ogarnia :lol: !! Moja rada jest taka- do karty o najwyzszej jakosci kup takie same glosniki. Jesli cie nie stac na 5.1 z najwyzszej polki to kup 2.1. Ja wiem ze 5.1 sa fajne ale tak naprawde to poza filmami i NIEKTORYMI grami to nie przydaja sie do niczego. A sluchanie muzy na 5.1 to juz zbrodnia... Podejmij decyzje tak zebys nigdy potem nie zalowal- jak kupisz jednak zwykle glosniki to nigdy nie daj sie skusic aby posluchac tych z najwyzszej polki bo tak jak ja pozbedziesz sie swoich tego samego dnia :D ...

Witam

Właśnie przymierzam się do zakupu tej karty i z powodu ograniczonych możliwości finansowych też mam dylemat co dalej - Logitech Z-2300 THX 2.1 (lub podobny 2.1 tej klasy) czy jakieś 5.1 do ok. 700 zł. Jeśli dla mnie priorytetem są gierki i filmy to czy 5.1 nie będzie jednak lepszym wyjściem? I czy naprawdę słuchanie muzyki na zestawie 5.1 za w/w cenę to aż taka męka? Dodam że nie jestem audiofilem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjscia sa dwa- albo kupisz tak naprawde normalne glosniki 5.1 takie jak te http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16691 , albo zaopatrzysz sie w sprzet najwyzszej klasy dokladajac ok 300zl i kupujac MegaWorksy. Alternatywnym zakupem sa Logitechy Z-2300. Powiem tak- zaczynalem od zwyklych creativow P-380, potem przesiadlem sie kolejno na T-5900, Logitechy X-530 jak sobie kupilem X-fi i teraz siedze na Logitechach Z-2300. Dlaczego wymienilem dobre zestawy 5.1 i wrocilem znowu do 2.1?? Odpowiedz jest prosta- bo te Z-2300 zmiataja konkurecje jakoscia i moca dzwieku !!!

Jakby na to nie patrzeć, to wszystkie te głośniczki nie przekraczają poziomu przenośnego radiomagnetofonu. Dysproporcja w możliwościach technicznych między kartą dziękową a głośniczkami komputerowymi jest przerażająca :-)

IMHO osoby zainteresowane dobrym dzwiękiem przy wyborze głośników powinny omijać sklepy komputerowe szerokim łukiem. Ja bym się zainteresował sprzętem profesjonalnym, za 600zł można już kupić najprosztsze monitory, np. Behringera http://www.behringerdownload.de/MS20_MS40/...0_POL_Rev_B.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby na to nie patrzeć, to wszystkie te głośniczki nie przekraczają poziomu przenośnego radiomagnetofonu.

kolega raczej nie wie co mówi

sam nie jestem fanem głosników stricte komputerowych ale chyba kolega na uszy nie słyszał co potrafią z-2300 (absolutnie nr 1 w kategorii 2.1 i wykraczajace poza miano komp.pierdziawek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie zastanawia jedno - jakie musiałbym mieć głosniki (aktualnie moja dość leciwa ale za to w swoich czasach high-endowa :lol: wieża SONY słuzy jako wzmacniacz do dwóch głośników 45W) aby odczuć zmiane jakości dzwięku po przesiadzce z Live 24bit na takie cudo jak X-Fi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie zastanawia jedno - jakie musiałbym mieć głosniki (aktualnie moja dość leciwa ale za to w swoich czasach high-endowa :lol: wieża SONY słuzy jako wzmacniacz do dwóch głośników 45W) aby odczuć zmiane jakości dzwięku po przesiadzce z Live 24bit na takie cudo jak X-Fi?

przesiadka na X-fi da bankowo sporego kopa. pamietam jak zmienialem z live na audigy, niebo a ziemia zwlaszcza w eax3 :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli nawet gdybym sie przesiadł ze live'a na audigy 2(a własnie, czym si e rózni ZS od tego bez "ZS"?) to przy słuchaniu muzyki bez zadnych efektow typu echo itp, byłby efekt słyszalny od razu??(tak było gdy sie przesiadłem z sb 128 na live 24 ;>)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli nawet gdybym sie przesiadł ze live'a na audigy 2(a własnie, czym si e rózni ZS od tego bez "ZS"?) to przy słuchaniu muzyki bez zadnych efektow typu echo itp, byłby efekt słyszalny od razu??(tak było gdy sie przesiadłem z sb 128 na live 24 ;>)??

tak, ja przynajmniej wyraźnie slyszalem. dodatkowo wez pod uwagę ze w praktyce niemalze zawsze stosuje sie equalizer np parametryczny (podajsz sobie czestotliwosc i wzmocnienie dla kilku progów) i jest naprawde przyzwoicie. Dla kogos byc moze przesiadka z a2 na x-fi moze nie byc ogromna, jednak to zalezy i od glosnikow odsluchowych, jak i od samego sluchacza (pomijam warunki otoczenia).

Niech sie ktos podzieli swoimi wrazeniami :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam live 5.1 player:) nie moge sie doczekac zmiany na xfi, posiadam zestaw 4x120Watt szafy Technicsa + tuba 200W + centralny 80W:) do tego amplituner technicsa, sam skladalem, gra nieziemsko w moim pokoju 14Mkw:) hehehe.. blizej niech ta gwiazdka i se kupuje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam nie jestem fanem głosników stricte komputerowych ale chyba kolega na uszy nie słyszał co potrafią z-2300 (absolutnie nr 1 w kategorii 2.1 i wykraczajace poza miano komp.pierdziawek)

Nie słyszałem i raczej nie będę się starać aby to usłyszeć :-)

Trudno oczekiwać jakości z tego typu konstrukcji. Szerokopasmowe głośniczki powyżej 10kHz już sobie nie radzą a subwoofer pracujący powyżej 100Hz zakłóca stereofonie. Konstrukcja jest taka, bo to głośniki do komputera. Satelitki muszą być małe, aby zmieściły sie na biurku, ale to ogranicza dolne pasmo przenoszenia. Braki dolnego zakresu średnich tonów łata się subwooferem a łączny limit kosztu nie pozwalają na zastosowanie kopułek wysokotonowych w satelitych.

Gdyby te same pieniądze przeznaczyć na wykonanie głośników do słuchania muzyki, to optymalny układ byłby w postaci zestawu 2-drożnego z typowym podziałem w okolicach 2-3kHz i ograniczonymi najniższymi tonami, czyli z dolnym zakresem przenoszenia gdzieś do 50-80Hz. Przy większym funduszu można by pomyśleć o aktywnym subwooferze pracującym w zakresie 30-80Hz.

Właśnie takie 2-drożne konstrukcje oferują producenci monitorów studyjnych. Akurat zastosowanie tego sprzętu pokrywa się z potrzebami użytkownika komputera, tyle że cele stawiane przy projektowaniu są inne. Monitory projektuje się pod kątem najbardziej neutralnego brzmienia przy odsłuchu z bliskiej odległości.

W sytuacji gdy cena monitorów jest taka jak głośników komputerowych, to wybór mniej więcej sprowadza się to określenia, czy chcę małe satelitki czy pełnopasmowe kolumny. Oczywiście w ostatecznym rozrachunku najlepiej kierować się własną oceną odsłuchową. Jedni potrzebują głosnego subwoofera inni dobrze odtwarzanych wokali. W tym sensie pojęcie "jakośc dzwięku" jest dość niejednoznaczne :-)

Nie, po wyłączeniu efektów pozostała elektronika wykorzystywana przez Audigy2 i Live24 jest praktycznie identyczna, ten sam przetwornik CA i takie same wzmaczniacza operacyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Z tego co zrozumialem za 700-800pln do muzy lepiej kupic system 2.1 do gier i filmow 5.1(ktory jest slabiutki jesli chodzi o muzyke), jaki system 5.1 bylby dobry do muzyki i ile by kosztowal. Czy do sluchania muzyki (bo do filmow i gier wiem ze bedzie OK) bedzie dobry Logitech Z-5500 THX ok 1300pln lub Creative MegaWorks™ 5.1 THX 550 retail okolo 1050pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi