krzemian Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 No więc niedługo (miejmy nadzieję, bo "niedługo" trwa od ponad roku:) ) kupuję sobie nowego kompa, prawie uzbierałem już całą kasę i mam nadzieję zakupić go przed wakacjami. Chciałbym, żebyście wypowiedzieli się na temat wybranej przeze mnie konfiguracji. Myślę, że wybrałem w miarę optymalne rozwiązania, ale pytam was właśnie dlatego, że na sprzęcie to ja się akurat prawie nie znam:) Płyta główna: Gigabyte GA-K8NF-9 NForce4-4X S.939 Procesor: Athlon 64 3000+ S.939 Venice BOX Karta graficzna: Asus Extreme N6200 128 MB 128 Bit PCI-E (to akurat zamawiam z PCProjektu, wstępnie umówiłem się z Focusem z Egieldy, że mi załatwi podkręcalną:) poza tym nie wiem, czemu zmienili opis - wcześniej było N6200GE, ale to akurat nie ma znaczenia:) ) RAM: Kingston DDR 512Mb/400Mhz (później zamierzam dokupić kolejne 512mb, proszę o porady, bo nie wiem, czy kingston jeszcze się liczy na rynku pamięci ram:) ) HDD: Seagate 80GB SATA 7200 Obr. 8MB NCQ (tylko proszę bez komentarzy "lepiej weź 120gb, 80 szybko ci się skończy", bo - po pierwsze - mam ograniczony budżet, a po drugie - w tej chwili z 3 braćmi dzielę 20gb dysk i jakoś mi to specjalnie nie przeszkadza:) ) Zasilacz: NeoTEC X3800 380W No-Noise Series 22dB (czy zasilacz o takiej mocy wystarczy? Starałem się wybrać coś w miarę dobrego i taniego, a o neotecu słyszałem dużo dobrych rzeczy) Obudowa: Xpower 3346 Black Bez Zasilacza (najtańsza, byleby była czarna:P - jedyny mój grymas w całym zestawie) Monitor: Samsung 17 SM793MB (z tym, że zamawiam wersję czarną:) ) Ogólnie kierowałem się tym, żeby jak największa liczba podzespołów pochodziła z jednego sklepu (nie chce mi się czekać pół miesiąca na zwiezienie wszystkiego z 10 różnych sklepów). Nad monitorem jeszcze się zastanawiam - chciałbym kupić przynajmniej 795MB, a najlepiej 797, no ale niestety w prolinie narazie mają tylko 793. PS. Co prawda jest założony topic "Zestawy komputerowe", ale na tym subforum widziałem wiele tematów na temat składania komputera, a tam pewnie mój post zginąłby w gąszczu innych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 HDD wez samsunga - seagate'y sa cholernie glosne PSU - neotecow nie znam, ale jezeli dobrze pamietam tagany sa czesto polecane CPU - wez OEM'a i arctic freezer 64 do niego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 Procek lepiej OEM + AC FREEZER 64...tak jak wyżej napisano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 HDD wez samsunga - seagate'y sa cholernie glosne PSU - neotecow nie znam, ale jezeli dobrze pamietam tagany sa czesto polecane CPU - wez OEM'a i arctic freezer 64 do niego 1498476[/snapback] seagate głośne chyba ty żartujesz miałem 120GB seagate i była bezgłośna czego nie mogę powiedzieć o samsungu, który drze mordę jak szalony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 To moze odrazu kilka złociszy drozszego Venicka? Pamiątki TwinMos SpeedPremium na Winbondach, o ile trafisz... Pooh, taka roznica ze Taganek 380W kosztuje lekko więcej niz ten NeoTec, spokojnie styknie. Następna sprawa, imo nie warto sie juz bawic w potoki 6200@, roznica miedzy 66 a 62 jest nieznaczna, a gwarancja 8 potoczków robi swoje, wyzej pojdą zegarki ;] Buda mi sie nie podoba, ale to tylko moja opinia [; Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 seagate głośne chyba ty żartujesz miałem 120GB seagate i była bezgłośna czego nie mogę powiedzieć o samsungu, który drze mordę jak szalony 1498550[/snapback] a u mnie wrecz na odwrot. seagate warczy jak stary traktor a samsung pomyka cichcem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziamdziok Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 A co wy na to: 1-Asus A8V-E Deluxe K8T890 PCI-E > http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4153...55f44454c555845 489zł 2-Athlon 64 3000+ venice OEM 399zł 3-(obudowa)Yesico OpenAir Black (prosze o propozycje)??? http://www.proline.pl/shop.php?prodid=5945...9525f424c41434b 279zł 4-(zasil.)HuntKey HK550-XES, 550W, PFC SATA 22-pin (prosze o propozycje)??? http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4855...b3535302d584553 289zł 5-2xDDRAM 512MB 3200 PC400 KingMax 162zł 6-Samsung 200GB 8MB SP2004C sATA-2 (prosze o propozycje)??? http://www.proline.pl/shop.php?prodid=5341...f53503230303443 395zł 7-Gigabyte GeForce 6600 256MB 128bit PCI-E (prosze o propozycje)??? 515zł 8-NEC ND-3540A 16x OEM Black 205zł 9-Logitech UltraX Cordless Media Desktop http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4c4f...241585f434f5244 219zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 No ja tez posiadam seagate'a, zapiernicza ładnie, a czasami tylko pruta [; @dziamdziok - imo mobo do wymiany na coś na nforcie4ce, proc spoko (nie wiem z kąd te ceny ;o), buda Yeisco fajna, HUntkey serverewy chyba Ci nie potrzebny, jeśli w ProLine kupujesz to pewnie NeoTec420W, Kingmaxy o ile na D43, dopłacając TwinMos SpeedPremium, grafika spoko, tylko nie 256MB, nie chce mi sie dwudziesty raz pisać dlaczego [; , Nec styka, na klawie i małsie mozna zaosczędzić i np do 66GT dołozyc czy cuś, ale jesli stawiasz na komfort, to zestawik dobry, ale imo lepiej klawe Ultra Flat X + MX510 :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemian Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Dobra, zmodyfikowałem trochę zestaw, procesor z monitorem zamówię sobie z sirius.pl, nawet mi się to opłaca, bo monitor i tak miałem kupić inny. Procesor: AMD Athlon 64 3000+ Socket 939 FSB400 Venice OEM (575 zł) Cooler: Arctic Cooling Freezer 64 (69 zł) Jeśli chodzi o RAM - mógłby mnie ktoś oświecić które to "TwinMos SpeedPremium na Winbondach"? Akurat jeśli chodzi o RAM to jestem kompletnie zielony. Co do obudowy - no też widziałem ładniejsze, ale ta jest możliwie tania. Komp ma służyć do pracy (no i zabawy), a nie do patrzenia:) Z karty raczej nie zrezygnuje, aż tak dobra grafa mi narazie nie jest potrzebna, a mam dość ograniczony budżet. W każdym razie mam nadzieję, że trafi mi się podkręcalna:) BTW jak duże są szanse, że po flashowaniu biosa padnie mi karta? Jak dobrze policzyłem narazie wychodzi mi kwota ok. 2480 zł, więc nie jest najgorzej, no ale będę musiał trochę poczekać zanim kupię sobie głośniki 5.1 i reszte miłych dodatków:) PS. @dziamdziok: gdzie znalazłeś tego Venice'a za 399 zł? Bo się zastanawiam, czy to pomyłka, czy naprawdę gdzieś takiego znalazłeś:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 O TwinMosach jest przylepiony temat, ogolnie świetne pamięci, lubiące wysokie V. A powiedz mi ile ten 6200? Bo czasami nie ma sensu poprostu kupować, lepiej doplacic (czasem 20zł?) i mieć juz pewnosc. A dziamdziok sie na bank pomylił... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemian Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 (edytowane) 6200 Asusa kosztuje 360 zł, a o TwinMOS'ach zaraz poczytam, dzięki za info:) EDIT: A nie wiecie, czy z tym Arctic'iem jest od razu pasta? Edytowane 16 Czerwca 2005 przez krzemian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 jest pasta MX-1 ale nie wiem jak sie sprawuje bo ja kupilem arctic silver 5 :] (czyli ta najlepsiejsza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemian Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 Szukałem trochę i tak się zastanawiam, czy ta - http://proline.pl/shop.php?prodid=5457494e...430305f43322e35 - pamięc to jest ten model SpeedPremium? Bo z tego co patrzyłem, to chyba jednak nie. A jeśli nie, to czy opłaca mi się te pamiątki brać zamiast wcześniej wymienianego Kingstona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...