Skocz do zawartości
Ronnie

Czy Będzie Pasować I Co Wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytań. Otóż wcześniej pytałem na forum w jakiej kolejności robić upgrade kompa.

Obecnie posiadam:

- Athlon 1500+

- Gf2 MX 400

- płyta główna Shuttle AK31

- 256 MB DDR 266 MHz

- zasilacz Megabajt 230V

- dysk WDC WD400BB-32CLB0

Po sprzedaniu niektórych z tych komponentów będę miał do dyspozycji ok 1500 zł.

Chciałbym się dowiedzieć, czy sensownym rozwiązaniem będzie kupno kolejno:

- płyty ABIT NF7 Rev2.0 (ok 220 zł)

- procesora Barton 2500+ (ok 320 zł)

- kart graficznej: Radeon 9800 PRO (128MB/256bit), GF 6600GT lub GF 6600 (właśnie co byście radzili ?) (ok. 450-700 zł)

- zasilacza ModeCom (dokładnie tego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53946620) (no chyba, że zaproponowalibyście jakiś tańszy a chociażby niewiele gorszy) (ok 100 zł)

I teraz nie mam pewności czy będę musiał także wymieniać dysk i obudowe albo może jeszcze coś żeby to wszystko sprawnie działało ?

Bo jeżeli nie to za zaoszczędzoną kasę kupiłbym 512 albo 1024 MB DDR 400 co pozwoliłoby w pełni wykorzystać możliwości jednej z w/w kart graficznych.

Na razie nie będę się chciał bawić w żadne podkręcanie którejkolwiek części, żebym nie musiał tracić narazie kasy na dodatkowe chłodzenie.

Proszę piszcie co myślicie. Wszelkie opinie są dla mnie "na wagę złota" ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

socket a nie bedzie dobrym zakupem, wiec generalnie przestan nawet rozwazac kupno bartona i abita nf7. Przy Twoim budzecie S754 bedzie dobre : mobo DFI nf3, r9800pro, i albo a64 2800 i 512 ramu albo sempron jakis i 1024 ramu. jak pokombinujesz to moze uda sie nawet wziac a64 i 1gb ramu ;)

jakbys chcial gf6600gt (6600 non gt - stay away ;)), ktore jest na PCI-E to juz w S939 musisz isc, a co za tym idzie, zgromadzic wieksze srodki troche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na przykład jeżeli zmieniłbym teraz tylko zasilanie, dokupił Radeona 9800 PRO lub GF6600GT (co byłoby lepsze według Was ?) i dokupił 512 lub 1024 MB pamięci to czy ten Radeon byłby wykorzystywany w dużym stopniu ?

Chodzi o to czy mógłbym jeszcze poczekać z wymianą płyty i procesora (bo rzeczywiście za jakiś czas 64-bitowce staną się standartem i może wtedy by się bardziej opłacało kupić te dwie rzeczy). Poprostu chciałbym teraz spokojnie pograć w najnowsze gierki a za jakiś czas kupić płytę i procka.

Prosiłbym o w miare szybką odpowiedź.

Z góry dzięki.

Edytowane przez Ronnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz co ja mam w podpisie. Płyte główną i procka można powiedzieć że zamieniłem w sumie z Socket A na Socket 754, niewiele kasy dopłaciłem i komputer mam lepszy.

Wszystko zależy od tego ile masz pieniędzy. Jeżeli masz troszke więcej to opłaca się Socket 754, a jeżeli nie to twój wybór.

Twoje myślenie jest troszkę dziwne, przecież wiadomo że jak poczekasz na 64 bity jeszcze , to wyjdą jakieś procki dwurdzeniowe itp.

Ale twoja sprawa.

Powiem ci tyle że u mnie na starym Athlonie 1,75 Ghz, 1 GB RAm, i GeForce 6800 wszystko chodziło, Medal Of Honor PA itp. i to bardzo dobrze... byś musiał swojego procka na 1,7 przynajmniej puścić ;) Chyba że masz słabe chłodzenie to lipa, bo znów zaczną się koszty ze zmianą chłodzenia, itp.

Ja bym proponował :

Płyta główną Socket 754 ~ do 300zł (epox itp.)

Procesor Athlon64 2800+ OEM ~ 390zł

AC Freezer 64 ~ 65zł

1 GB Ram DDR 400Mhz(ja mam A-Data i są świetne) - 360zł

Ati Radeon 9800 Pro Sapphire - 540zł

Zasilacz Modecom - 100zł

1755zł wychodzi !!

Jeżeli sprzedasz to co masz teraz, bez dysku , Cd Romu to spokojnie taką kase powinieneś uzyskać. Reszte sprzedasz. Nie wiem co o tym myślisz ale twój wybór.

Wogóle 21 Czerwca jest premiera nowych układów nVidia (karty graficzne) z serii 7800 , i te modele które teraz sa takie dobre czyli seria 6800 pewnie będą dużo tańsze. Więc może warto poczekać ze wszystkim ?? Poczekasz do połowy lipca, i kupisz sprzęt jeszcze lepszy ;) ... !! Wytrzymasz na tym kompie napewno jeszcze ten 1 miesiąc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za opinie Trendzik. Na pewno warta rozpatrzenia ;).

Ale z tą płytą i prockiem to ja nie chciałem czekać tak długo. Poprostu teraz nie dałbym rady kupić wszystkiego naraz (nie przekraczając 1300 zł to byłoby raczej niewykonalne).

A czy mógłby ktoś odpowiedzieć na to pytanie:

A na przykład jeżeli zmieniłbym teraz tylko zasilanie, dokupił Radeona 9800 PRO lub GF6600GT (co byłoby lepsze według Was ?) i dokupił 512 lub 1024 MB pamięci to czy ten Radeon byłby wykorzystywany w dużym stopniu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi