Ronnie Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 Mam kilka pytań. Otóż wcześniej pytałem na forum w jakiej kolejności robić upgrade kompa. Obecnie posiadam: - Athlon 1500+ - Gf2 MX 400 - płyta główna Shuttle AK31 - 256 MB DDR 266 MHz - zasilacz Megabajt 230V - dysk WDC WD400BB-32CLB0 Po sprzedaniu niektórych z tych komponentów będę miał do dyspozycji ok 1500 zł. Chciałbym się dowiedzieć, czy sensownym rozwiązaniem będzie kupno kolejno: - płyty ABIT NF7 Rev2.0 (ok 220 zł) - procesora Barton 2500+ (ok 320 zł) - kart graficznej: Radeon 9800 PRO (128MB/256bit), GF 6600GT lub GF 6600 (właśnie co byście radzili ?) (ok. 450-700 zł) - zasilacza ModeCom (dokładnie tego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53946620) (no chyba, że zaproponowalibyście jakiś tańszy a chociażby niewiele gorszy) (ok 100 zł) I teraz nie mam pewności czy będę musiał także wymieniać dysk i obudowe albo może jeszcze coś żeby to wszystko sprawnie działało ? Bo jeżeli nie to za zaoszczędzoną kasę kupiłbym 512 albo 1024 MB DDR 400 co pozwoliłoby w pełni wykorzystać możliwości jednej z w/w kart graficznych. Na razie nie będę się chciał bawić w żadne podkręcanie którejkolwiek części, żebym nie musiał tracić narazie kasy na dodatkowe chłodzenie. Proszę piszcie co myślicie. Wszelkie opinie są dla mnie "na wagę złota" ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 socket a nie bedzie dobrym zakupem, wiec generalnie przestan nawet rozwazac kupno bartona i abita nf7. Przy Twoim budzecie S754 bedzie dobre : mobo DFI nf3, r9800pro, i albo a64 2800 i 512 ramu albo sempron jakis i 1024 ramu. jak pokombinujesz to moze uda sie nawet wziac a64 i 1gb ramu ;) jakbys chcial gf6600gt (6600 non gt - stay away ;)), ktore jest na PCI-E to juz w S939 musisz isc, a co za tym idzie, zgromadzic wieksze srodki troche. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ronnie Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 (edytowane) A na przykład jeżeli zmieniłbym teraz tylko zasilanie, dokupił Radeona 9800 PRO lub GF6600GT (co byłoby lepsze według Was ?) i dokupił 512 lub 1024 MB pamięci to czy ten Radeon byłby wykorzystywany w dużym stopniu ? Chodzi o to czy mógłbym jeszcze poczekać z wymianą płyty i procesora (bo rzeczywiście za jakiś czas 64-bitowce staną się standartem i może wtedy by się bardziej opłacało kupić te dwie rzeczy). Poprostu chciałbym teraz spokojnie pograć w najnowsze gierki a za jakiś czas kupić płytę i procka. Prosiłbym o w miare szybką odpowiedź. Z góry dzięki. Edytowane 15 Czerwca 2005 przez Ronnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zobacz co ja mam w podpisie. Płyte główną i procka można powiedzieć że zamieniłem w sumie z Socket A na Socket 754, niewiele kasy dopłaciłem i komputer mam lepszy. Wszystko zależy od tego ile masz pieniędzy. Jeżeli masz troszke więcej to opłaca się Socket 754, a jeżeli nie to twój wybór. Twoje myślenie jest troszkę dziwne, przecież wiadomo że jak poczekasz na 64 bity jeszcze , to wyjdą jakieś procki dwurdzeniowe itp. Ale twoja sprawa. Powiem ci tyle że u mnie na starym Athlonie 1,75 Ghz, 1 GB RAm, i GeForce 6800 wszystko chodziło, Medal Of Honor PA itp. i to bardzo dobrze... byś musiał swojego procka na 1,7 przynajmniej puścić ;) Chyba że masz słabe chłodzenie to lipa, bo znów zaczną się koszty ze zmianą chłodzenia, itp. Ja bym proponował : Płyta główną Socket 754 ~ do 300zł (epox itp.) Procesor Athlon64 2800+ OEM ~ 390zł AC Freezer 64 ~ 65zł 1 GB Ram DDR 400Mhz(ja mam A-Data i są świetne) - 360zł Ati Radeon 9800 Pro Sapphire - 540zł Zasilacz Modecom - 100zł 1755zł wychodzi !! Jeżeli sprzedasz to co masz teraz, bez dysku , Cd Romu to spokojnie taką kase powinieneś uzyskać. Reszte sprzedasz. Nie wiem co o tym myślisz ale twój wybór. Wogóle 21 Czerwca jest premiera nowych układów nVidia (karty graficzne) z serii 7800 , i te modele które teraz sa takie dobre czyli seria 6800 pewnie będą dużo tańsze. Więc może warto poczekać ze wszystkim ?? Poczekasz do połowy lipca, i kupisz sprzęt jeszcze lepszy ;) ... !! Wytrzymasz na tym kompie napewno jeszcze ten 1 miesiąc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ronnie Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 Dzięki za opinie Trendzik. Na pewno warta rozpatrzenia ;). Ale z tą płytą i prockiem to ja nie chciałem czekać tak długo. Poprostu teraz nie dałbym rady kupić wszystkiego naraz (nie przekraczając 1300 zł to byłoby raczej niewykonalne). A czy mógłby ktoś odpowiedzieć na to pytanie: A na przykład jeżeli zmieniłbym teraz tylko zasilanie, dokupił Radeona 9800 PRO lub GF6600GT (co byłoby lepsze według Was ?) i dokupił 512 lub 1024 MB pamięci to czy ten Radeon byłby wykorzystywany w dużym stopniu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...