Kulasek Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 Witam serdecznie, od paru dni mam dziwny problem z jednym z dyskow chyba. Mam dwa dyski Maxtora 120 GB DiamondMax 9+ aktualnie w RAID na plycie Abit IS7-G. Od kilku dni jeden z dyskow co pewien czas wydaje charakterystyczne "pykniecie" - wtedy Windows robi totalna zawieche i po chwili albo sie odmula i idzie dalej albo sie resetuje czasami. Nie jest to typowe charczenie jak przy BAD'ach. Sprawdzilem dyski maxtorowym PowerMax 4.21 - podczas testow nic nie "pykalo" i nie wykryl zadnych problemow. Windziany Scandisk tez nic nie widzi. Natomiast w logach systemu mam pelno takich komunikatow: Typ zdarzenia: Błąd Źródło zdarzenia: iaStor Kategoria zdarzenia: Brak Identyfikator zdarzenia: 9 Data: 2005-06-12 Godzina: 18:33:26 Użytkownik: Brak Komputer: KOMP Opis: Urządzenie \Device\Ide\iaStor0 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu. Czy dysk sie faktycznie sypie? Czym by go mozna jeszcze sprawdzic, zeby sie upewnic, bo moze sa jescze jakies bady? A moze to cos sie sypie z kontrolerem na plycie? Wirucha zadnego nie mam ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajkelP Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 (edytowane) Witam serdecznie, od paru dni mam dziwny problem z jednym z dyskow chyba. Mam dwa dyski Maxtora 120 GB DiamondMax 9+ aktualnie w RAID na plycie Abit IS7-G. Od kilku dni jeden z dyskow co pewien czas wydaje charakterystyczne "pykniecie" - wtedy Windows robi totalna zawieche i po chwili albo sie odmula i idzie dalej albo sie resetuje czasami. Nie jest to typowe charczenie jak przy BAD'ach. Sprawdzilem dyski maxtorowym PowerMax 4.21 - podczas testow nic nie "pykalo" i nie wykryl zadnych problemow. Windziany Scandisk tez nic nie widzi. Natomiast w logach systemu mam pelno takich komunikatow: Typ zdarzenia: Błąd Źródło zdarzenia: iaStor Kategoria zdarzenia: Brak Identyfikator zdarzenia: 9 Data: 2005-06-12 Godzina: 18:33:26 Użytkownik: Brak Komputer: KOMP Opis: Urządzenie \Device\Ide\iaStor0 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu. Czy dysk sie faktycznie sypie? Czym by go mozna jeszcze sprawdzic, zeby sie upewnic, bo moze sa jescze jakies bady? A moze to cos sie sypie z kontrolerem na plycie? Wirucha zadnego nie mam ;-) 1496660[/snapback] Hello ! To co piszesz brzmi znajomo... Miałem (MAM) te same dyski 6y120MO czyli SERIAL ATA rownież w RAIDZIE 0 . Po około 14 miesiącach jeden całkowicie padł wczesniej cos sie z nim działo ... właczał wyłaczał "blue screen" stukanie pukanie.. Aktualnie serwis dał mi nowy taki sam ,,, i musze powiedzieć ze narazie nie mam problemów ... Lepiej jak jeszcze CI sie włacza nagraj te rzeczy ktore CI są potrzebne na płytki i leć z tym dyskiem do serwisu. Powodzenia Edytowane 15 Czerwca 2005 przez MajkelP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulasek Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 MajkelP -> dzieki za odpowiedz! Niestety moj dysk ma juz ponad 3 latka i nie mam za bardzo gdzie z nim pedzic :( Chcialem dziada przeformatowac, ale z uwagi na fakt, ze to wszystko jest w RAID'ie to teraz walcze, zeby gdzies te 240 GB upchnac psia kosc. Doczytalem sie wczoraj o MHDD - pobawilem sie chwile, chodz troche po omacku. SMART nie wykazuje zadnych Reallocated Sectors Count za to mam bardzo duzo czegos co sie zwie Hardware ECC recovered - ktos madrzejszy moze mi powiedziec co to jest albo dac jakiegos linka, gdzie moglbym rozszyfrowac te inne podawane przez SMARTa rzeczy w MHDD ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramax Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 Mnie się wydaje że traci ci się zasilanie dysku. Sprawdź podłączenie przy dysku czy wtyk zasilający "siedzi pewnie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulasek Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 miramax -> dzieki za sugestie! Niby wszystko siedzi ok, ale sporbuje zmienic wtyczke, moze cos pomoze... zobaczymy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 to pyknięcie to nic innego jak stop głowicy i ogólenie turn off dysku...mam 2letniego maxtora 20GB(może mieć więcej lat :mellow: ). Miałem też takie problemy że nie chciałsię uruchomić tzn, przy wykrywaniu w post zaczynał kwiczeć takie lub zgrzyać. pomogło przeczyszczenie delikatnie taśmy i rządku zworek na moim hdd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...