Oort Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 wlasciwie to zastanawiam sie, czy takowe istnieja. Otoz wymienilem wentylatory na procku i zasilaczu na take z tych "prawie nieslyszalnych". Szum jest tak niewielki, ze slysze "bzyczenie" monitora... dzwiek jest podobny do tego dobywajacego sie z niektorych transformatorow/zasilaczy. Pewnie i tak moj nastepny monitor to bedzie LCD albo jeszcze cos innego, ale z ciekawosci chcialbym wiedziec jak dzialaja wasze monitorki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 Ja mojego nie słysze, ale to może być wina wyjącego wentyla w zasiłece. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 Moj jest bardzo cichutki :P :wink: Oczywiscie zartuje Ma takie momenty ze jest cichy ale to ise staje rzadko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noname Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 Ciekawy temat :D, i mam w związku z nim małe pytanko. Właśnie przymierzam się do kupna monitorka, w zasadzie już wybrałem: NEC FE991 SB. Monitorek super i w ogóle... ale kumpel ostatnio odradził mi NEC'a, ponieważ stwierdził, że NEC'i piszczą. Chodzi o piskliwy dźwięk, taki jaki często wydobywa się z telewizorów. Niewiele osób to słyszy (większość ludzi nie usłyszy 20 kHz), trzeba mieć dobry słuch, ja jednak zawsze słyszałem telewizory (nie wszystkie oczywiście) i jest to bardzo uciążliwe. Tak więc przy okazji mam pytanko do właścicieli NECów, jak to jest z waszymi monitorkami? Piszczą czy nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 No niewiem funfel ma NECa i nie nazeka. Che nic nie slyszalem o jakims piszczeniu. Osobiscie uzywam LG Studiworks 57 i i nie slyszalem zadnych pisków ani buczen po dlugiej pracy. Wczesniej mialem Sony i wysypala mi sie maskownica he mialem taki dziwny pasek przez srodek ekranu podopno wada fabryczna ale oddali mi kase. Polecam Nec'a sam bym se kupil jak bym mial kaske. No i nie kupuj LG szkoda pieniedzy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noname Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 Myślałem o LG, konkretnie o F900P, nie jest taki zły... W kręgu moich zainteresowań był też CTX 950ex na kineskopie Samsunga (atrakcyjna cena ok 1380), postawiłem jednak na najnowocześniejszy kineskop - NECa Super Bright. Jakby co to w sklepie stoi taki LG, przed kupnem (jutro najpóźniej pojutrze) porównam, myślę jednak, że NEC i tak będzie najlepszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 MIałem kiedyś LG 14" który w sumie nie piszczał, ale jak mu zapodałem rozdziałke 1024x768 to był bardzo wyraźny pisk, niewiem dlaczego :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bucaramanga Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 moj jest cicho cichy, ale to jest wlasnie lcd:)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 ja slysze telewizory sasiadwo i mam philipsa 107p20 jak go bralem to nowosc jak sie odpala tylko przez ulamek sek slychac jak sie obraz pojawia i nic zadych piskow ani takich dziwow a kompa mam bezglosnego monitorek nie piszczy nie bzyczy i nie meczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeorunner Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 a wie ktoś czemu muj monitor piszczy w roździelcości 800x600 i niższych a od 1024 w górę jest cichutki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 MIałem kiedyś LG 14" który w sumie nie piszczał, ale jak mu zapodałem rozdziałke 1024x768 to był bardzo wyraźny pisk, niewiem dlaczego :| To normalne jak mu dowalisz rozdielke wieksza niz jest wstanie obsluzyc no i odsiwezanie ma tez duze znaczenie na jakim pracuje monitor. Najlepiej sie dostosowac do tego co pisza w instrukcji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 [quote="Shiz To normalne jak mu dowalisz rozdielke wieksza niz jest wstanie obsluzyc no i odsiwezanie ma tez duze znaczenie na jakim pracuje monitor. Najlepiej sie dostosowac do tego co pisza w instrukcji. niestety gf2mx nie ma w standarcie takiej opcji na 115Hz przy 1024 musze sie pobawic troche powerstripem i ustawic 115Hz na deflaut bo 100 to za malo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 ja tam swojego monitora nie slysze moze dlatego ze u mie w domu zadko jest cicho. To normalne jak mu dowalisz rozdielke wieksza niz jest wstanie obsluzyc no i odsiwezanie ma tez duze znaczenie na jakim pracuje monitor. Najlepiej sie dostosowac do tego co pisza w instrukcji. moze nie takie normalne u mie nic nie piszczy ?? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamerek Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 najcichsze to sa oczywicha lcd , a z crt to polecam samsunga lub neca, Neca mam przy desktopie i no prob so far Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 A mój CTX jest bardzo cichy:). Nic nie pyka przy zmianie rozdzielczosci ani nic:). I nic nie slychac:D. Ogolnie-cudo :D:D ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 Moj Samsung tez cichutki jest, natomiast glosne przy zmianie rozdzielczosci sa np Sony (tzn tam mi sie tylko rzuca taki odglos). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 ten pisk jak wy to nazywacie to słychać prąd płynący przez cewke. Im wy|sze odswiezanie poziome tym prad jest wiekszy i bardziej piszcze. Swego casu myslalem ze mi sie monitor popsul Eizo T57S jak zapodalem mu rozdzialke 1152x864 i 100Hz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noname Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 A może ktoś ma takiego NECa FE 991 SB ? Jak jest z rozdziałą 1280x1024 przy 85 Hz ? Piszczy czy nie? Może ewentualnie niech wypowie sie jakiś właściciel FE 791 SB, jest prawie taki sam tylko mniejszy. Nie zostało mi dużo czasu, jutro/pojutrze biore ten monitor i niechciałbym się przejechać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 A może ktoś ma takiego NECa FE 991 SB ? Jak jest z rozdziałą 1280x1024 przy 85 Hz ? Piszczy czy nie? Może ewentualnie niech wypowie sie jakiś właściciel FE 791 SB, jest prawie taki sam tylko mniejszy. Nie zostało mi dużo czasu, jutro/pojutrze biore ten monitor i niechciałbym się przejechać... FE 791 SB coś tam słychać, ale nie pisk tylko takie ciche terkotanie, bzyczenie jak z transformatora. Tylko że trzeba wiedzieć, że trzeba zwrócić uwagę na to. a tak wogóle to bdb monitor, ale Mitsubishi ma niby lepszą elektronikę -"bardziej profesjonalną", przy oczywiście tym samym kineskopie ( Nec i Mitshubishi to jedna firma) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Dźwięki które wydaje monitor są efektem drgań magnetostrykcyjnych (chyba dobrze napisałem) cewek odchylających na kineskopie. Mojego soniaka praktycznie nie słychać, trzeba przyłożyć ucho do otworów wentylacyjnych aby usłyszeć "bzyczenie" 100Hz. natomiast glosne przy zmianie rozdzielczosci sa np SonyStarsze modele (np. mój G200) mają przekaźniki które pstrykają przy zmianie rozdzielczości lub częstotliwości odźwieżania, ale w nowszych (np. G220) przekaźniki te zastąpili bezgłośnymi elementami półprzewodnikowymi. Normalnym zjawiskiem w każdym monitorze jest dźwięk przy włączeniu (50Hz), a pochodzący z cewek rozmagnesowujących - płynie przez nie wtedy (przez ułamek sekundy) prąd o natężeniu kilku amper... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Ciekawy temat :D, i mam w związku z nim małe pytanko. Właśnie przymierzam się do kupna monitorka, w zasadzie już wybrałem: NEC FE991 SB. Monitorek super i w ogóle... ale kumpel ostatnio odradził mi NEC'a, ponieważ stwierdził, że NEC'i piszczą. Chodzi o piskliwy dźwięk, taki jaki często wydobywa się z telewizorów. Niewiele osób to słyszy (większość ludzi nie usłyszy 20 kHz), trzeba mieć dobry słuch, ja jednak zawsze słyszałem telewizory (nie wszystkie oczywiście) i jest to bardzo uciążliwe. Tak więc przy okazji mam pytanko do właścicieli NECów, jak to jest z waszymi monitorkami? Piszczą czy nie? heh, przykladalem ucho i nic, zupelna cisza, mam NEC FE750+ :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 ja slysze telewizory sasiadow i mam philipsa 107p20 jak go bralem to nowosc jak sie odpala tylko przez ulamek sek slychac jak sie obraz pojawia i nic zadych piskow ani takich dziwow a kompa mam bezglosnego monitorek nie piszczy nie bzyczy i nie meczyNIestety ja też słyszę telewizor który jest za ścianą... Może nie tyle słyszę co czuję go, bo właśnciwie nie tyle pisk słyszę co delikatny szum w uszach (czasem bardzo denerwujący..) I tak w około 90% (jak nie więcej) przypadków jestem w stanie sprawdzić z pokoju obok czy t jest włączony czy nie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 NIestety ja też słyszę telewizor który jest za ścianą...Chyba wszystkie telewizory piszczą (odchylanie poziome 15625Hz), mniej lub bardziej, oprócz tych 100Hz gdyż w nich częstotliwość odchylania poziomego jest wyższa 2 lub 4 krotnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Monitor Belinea 105035... Jest cichy (przynajmniej ja go nie słyszę). Jedyn dźwięki jakie wydaje to "cykanie" przy zmianie rozdzielczości i przy ON/OFF... :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarq Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 mojego CTX futura PR711F slychac tylko podczas włączania (malutki "psztyk") no i jak naciskam degauss - slowem jest głuchy jak pień;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...