homzik Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 Witam, Tak sie pogubilem w tych wszystkich postach, ze postanowilem napisac swojego... Posiadam plyte Asus A7N8X Deluxe na chipsecie nForce2 Ultra ze zintegrowanym kontrolerem Serial ATA RAID firmy Silicon Image. Postanowilem wymienic dysk i zamowilem 160GB Hitachi na Serial ATA II. Czy zatem istnieje jakakolwiek szansa, ze ten dysk bedzie dzialal u mnie poprawnie? Czy tez nie obedzie sie bez kupna kontrolera albo nowej plyty glownej? Slyszalem rowniez, ze kontroler wykrywa dysk, mozna go podzielic na partycje w Partition Magic pod DOSem, a problem jest jedynie z instalacja Windowsa XP. Z kolei sprzedawca w sklepie powiedzial mi, ze problemy z instalacja SATA na XP dotycza tylko wersji bez zintegrowanego Service Packa, natomiast jesli ma sie zrobiony CD z SP1/SP2 to wszystko powinno byc w porzadku, bez dogrywania sterownikow (F6) z dyskietki? Czy ktos moze potwierdzic te informacje? Bo wedlug nich wynikaloby ze wszystko powinno dzialac... Z gory dziekuje za okazana pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skee Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 dysk sata II powinien dzialac bez problemu z kontorolerem na tej plytcie gl. w teorii powinien, ale sam z samsungiem (HD160JJ) na sata II mialem ten problem. niestety odeslalem dysk a podobno te sterowniki rozwiazuja problem. http://homepage.ntlworld.com/michael.mccla..._rdvr-10032.zip ja juz tego nie sprawdze, ale moze ktos inny da info czy to rozwiazuje problem. moze jeszcze raz zakupie ten sam dysk ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sekman Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 dysk sata II powinien dzialac bez problemu z kontorolerem na tej plytcie gl. w teorii powinien, ale sam z samsungiem (HD160JJ) na sata II mialem ten problem. niestety odeslalem dysk a podobno te sterowniki rozwiazuja problem. 1498844[/snapback] Czy ktos juz sprawdzil czy faktycznie dziala z tymi sterownikami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sekman Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 ??????????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinBlue Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Czy ktos juz sprawdzil czy faktycznie dziala z tymi sterownikami? 1527413[/snapback] Witam no właśnie mam ten sam problem :mur: :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Ja uzywajac sterownikow ze strony Asusa moge jedynie uzywac dysku IBM/Hitachi 160GB SATA II jako 'magazyn danych', niestety instalator windowsa (nawet po wlozeniu dyskietki) nie widzi go jako dysk, na ktorym mozna byloby zainstalowac Windowsa XP:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skee Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Witam no właśnie mam ten sam problem :mur: :unsure: 1600137[/snapback] http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=134794&hl= Pozdr darr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinBlue Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 (edytowane) no cóż zrobiłem dokładnie tak samo Właśnie udało mi się zainstalować XP na Samsungu HD160JJ z płytką Abit NF7-S na Serial ATA (zintegrowane). NIestety nie było to proste ponieważ sterownik SATA dodany do płytki - Silicon Image SiI 3112 SATARaid nie zadziałał. Dysk był widoczny w systenie ale Windows XP nie wykrywał go podczas instalacji. Jedyne co trzeba zrobić to użyć sterowników http://homepage.ntlworld.com/michael.mccla..._rdvr-10032.zip Drivery mogę też podesłać na maila. W biosie zostawiłem ustawienia defaultowe, oraz na dysku przestawiłem (zworka) na tryb SATA I (1,5Gbps) i zadziałało. MN99 zmieniłem bios C18E1013 w Asus A7N8X-E Deluxe rev 1.01 i wspomniane stery 3x12_x86_win_rdvr-10032, i nic :mad: a pod XP na ATA po dodaniu: SiI 3112 SATARaid Controller, podaje błąd: kod 10 o co kurka biega? Edytowane 19 Sierpnia 2005 przez MarcinBlue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi86 Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Ja ostatnio kupilem Hitachi T7K250 160GB i okazalo sie ze przyjechal do sklepu padniety (przy mnie otwierali) :( Wymienilem na Samsunga HD 160JJ i dziala bez problemow na abicie NF7-S (Sil 3112). Czyzbym mial jakiegos fuksa ze normalnie dziala pomimo klopotow niektorych osob? :) Dodam ze zworki nawet nie wkladalem i odpalilem go tak jak dostalem i poszedl normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Ja ostatnio kupilem Hitachi T7K250 160GB i okazalo sie ze przyjechal do sklepu padniety (przy mnie otwierali) :( Wymienilem na Samsunga HD 160JJ i dziala bez problemow na abicie NF7-S (Sil 3112). Czyzbym mial jakiegos fuksa ze normalnie dziala pomimo klopotow niektorych osob? :) Dodam ze zworki nawet nie wkladalem i odpalilem go tak jak dostalem i poszedl normalnie. 1601783[/snapback] A czy te Samsungi rzeczywiscie maja zworke od przestawiania trybu? Bo chcialbym sobie kupic Samsunga 80GB SATA II, ale nie wiem czy bedzie dzialal:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinBlue Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 A czy te Samsungi rzeczywiscie maja zworke od przestawiania trybu? Bo chcialbym sobie kupic Samsunga 80GB SATA II, ale nie wiem czy bedzie dzialal:( 1601804[/snapback] ano ma, mój 160Gb ma i poprostu dla SATA trzeba ją włożyć ale siostrzeniec wziął go do swojego kumpla bez zworki i u niego założył partycje niewiem jaka płyta była ale na VIA a chyba na moim asusie A7N8X Deluxe rev.1.01 z SiI 3112 :wacko: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi86 Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Maja zworke. Trzeba ja teoretycznie wlozyc aby dysk chodzil w trybie SATA 150, a bez niej w trybie SATA300. Ja jej nie wkladalem i chodzi normalnie jako SATA150 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinBlue Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 (edytowane) Czy ktos juz sprawdzil czy faktycznie dziala z tymi sterownikami? 1527413[/snapback] Sprawdzone i działa Samsunga HD 160JJ na Asus A7N8X-E Deluxe B) Edytowane 6 Września 2005 przez MarcinBlue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...